stalno zaposlenje

Kraj diskriminacije: Hyundai prvi puta u povijesti zaposlio tehničarke

Ovih šest žena nisu prve koje su ikada radile kao tehničarke u Hyundaiju, no zato su prve koje su izravno zaposlene

Hyundai tvornica (ilustracija)

 AFP

Hyundai je prvi puta u svojoj povijesti izravno zaposlio žene kao tehničarke. To se dogodilo nakon pritiska sindikata koji je tražio da korejski div poboljša ravnopravnost spolova u svojim proizvodnim pogonima u Južnoj Koreji. Zaposleno je ukupno šestero žena koje su se tvrtki pridružile zajedno s još dvjestotinjak muških kolega.

Ovih šest žena nisu prve koje su ikada radile kao tehničarke u Hyundaiju, no zato su prve koje su izravno zaposlene. Južnokorejski div ima 28.000 članova tehničkog osoblja, a jedva 500 od njih su žene. Sve one bile su zaposlene privremeno preko kooperanata prije nego što su se uspjele izboriti za stalno zaposlenje.

image

Hyundai tvornica (ilustracija)

Profimedia

Nakon što se suočio s pritiskom sindikata i aktivista da zaposli još žena Hyundai je pokrenuo prve javne akcije zapošljavanja u Južnoj Koreji u posljednjih deset godina. Iako su samo šest od 200 novih zaposlenika žene, sindikalni predstavnik je rekao kako očekuje da će se uskoro još žena pridružiti tvrtki s obzirom na to da Hyundai namjerava otvoriti još 500 radnih mjesta za tehničare.

Hyundaijeva praksa zapošljavanja bila je predmet kritika i ranije. U SAD-u je skandal kada je prošle godine otkriveno da njihovi dobavljači, od kojih su neki dio same Hyundai grupe, zapošljavaju maloljetnike u svojim pogonima u SAD-u.

Neki od zaposlenih su imali tek 12 godina, a Hyundai je nakon ovog otkrića obećao da će se distancirati od tih dobavljača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 02:40