SLABA ZAŠTITA

Skupocjena meta kradljivaca: Očajni vlasnici Volkswagena krive loš dizajn automobila

Vlasnici običnog VW Golfa u servisu su zamjenski dio htjeli naplatiti oko 1800 eura

Volkswagen ID.3, ilustracija

 Volkswagen Media

Mnogim kradljivcima automobil često nije glavna meta. Umjesto krađe cijelog auta, lopovi se češće odlučuju na krađu dijelova koje kasnije mogu lakše ‘utopiti‘.

Među najpoželjnijim dijelovima su katalizatori koji su zbog svoje visoke vrijednosti postali predmet žudnje kriminalaca. Nedavno smo pisali i o masovnim krađama kablova i punjača za električne automobile, rezervnih guma, a sada je otkriven i novi fetiš lopova...

Na meti su automobili marke Volkswagen, a u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježeno je nekoliko desetaka krađa senzora za tempomat, piše Guardian.

Senzori, koji koštaju oko 800 eura svaki, postavljeni su iza oznake VW-a i lagana su meta lopova.

image

Tempomat, ilustracija

Desintegrator/Alamy/Alamy/Profimedia

Posljednjih tjedana vozači diljem Londona prijavljuju krađe u grupama društvenih medija. Jedna od njih je Tara O‘Driscoll iz Claphama u jugozapadnom Londonu koja tvrdi da je postala žrtva te da je čula za više od 50 drugih izvještaja o krađama u toj četvrti otkako je na društvenim mrežama objavila svoje iskustvo.

Rečeno joj je da će zamjena senzora na ‘običnom‘ VW Golfu koštati oko 1800 eura.

‘Gotovo svaki VW automobil u našem području koji ima ovaj senzor bio je meta. Čini se da je senzor vrlo skup i samo ga VW može kalibrirati da radi u vašem automobilu‘, rekla je Tara.

Senzor je ključan za adaptivni tempomat (ACC) jer mjeri udaljenost do vozila ispred i prilagođava brzinu vožnje u skladu s tim.

Međutim, lako je dostupan jer ga drže samo tri vijka, piše Guardian.

Vlasnici se pitaju zašto Volkswagen do sad nije riješio ovaj poznati problem. Oni žele da VW smisli isplativo rješenje, i napravi dorade na dizajnu kako bi se to više ne događalo.

Rebecca Phillips, još jedna ‘žrtva‘ čiji je VW Passat nedavno bio meta, rekla je da je bijesna što proizvođač ne nudi jeftinije rješenje.

‘Kada smo pretraživali na internetu, postalo nam je jasno da se to događa već godinama.

Postoje videozapisi koji pokazuju kako je lako ukrasti ove senzore, a ipak ništa nije učinjeno. Naš auto nam sada šalje sigurnosna upozorenja, a VW nam je rekao da ga ne vozimo dok se ne popravi‘ kaže Rebecca.

Glasnogovornik Volkswagena je komentirao situaciju: ‘Žao nam je što dolazi do problema s kojima se suočava ova skupina kupaca i savjetovali smo im da je to, prije svega, stvar o kojoj sve žrtve trebaju razgovarati s lokalnom policijom.

Čini se da je ovo slučaj lokalnih kriminalaca i nemamo izvještaje o sličnim incidentima koji se događaju drugdje u zemlji‘, kažu iz VW-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 21:41