PRVA NA SVIJETU

Teslin dobavljač potvrdio: ‘Razvili smo bateriju s dometom od 1000 kilometara‘

Baterija se može puniti brzinom od ‘jednog kilometra dometa u sekundi‘, odnosno 600 km u deset minuta

Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL), ilustracija

 AFP

Kineski proizvođač baterija za električna vozila CATL predstavio je litij-željezo-fosfatnu (LFP) bateriju s dometom vožnje većim od 1000 kilometara!

Shenxing Plus je prva LFP baterija na svijetu koja se može pohvaliti takvim dometom, rekao je Gao Huan, glavni tehnički direktor za električna vozila CATL-a na otvorenju salona automobila u Pekingu, piše Reuters.

LFP baterije su ekološki prihvatljivije od litij-ionskih baterija koje se češće koriste u električnim vozilima.

Kineski Contemporary Amperex Technology Limited (CATL) navodi da će njihova nova baterija otvoriti novu eru za električne automobile i eliminirati zabrinutost vlasnika oko dometa.

image

Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL), ilustracija

AFP

Baterija ‘Shenxing Plus‘ zamjenjuje CATL-ovu postojeću bateriju Shenxing koja već nudi domet vožnje do 700 km u određenim vozilima.

CATL navodi da ciljani domet vožnje s novom baterijom ovisi o energetskoj učinkovitosti vozila u koje je ugrađen, no kapacitet baterije nije objavljen.

Na konferenciji za medije na salonu automobila u Pekingu, Gao Huan je rekao da se baterija Shenxing Plus može puniti brzinom od ‘jednog kilometra dometa u sekundi‘.

Prevedeno, auto bi za deset minuta trebao biti napunjen za novih 600 kilometara vožnje.

CATL je najveći svjetski proizvođač baterija za električna vozila i trenutno ih isporučuje za Teslu, Ford, Volvo, Polestar itd...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:32