Fijasko za hertz

Rent-a-car div rasprodaje svoju električnu flotu: ‘Stvaraju nam enormne gubitke, gubimo velik novac‘

Rent a car kompanije "muku muče" s električnim autima. Zbog nikakvog interesa klijenata i velikog gubitka vrijednosti donose im gubitke

Hertz rent a car

 Image of Sport/ddp USA/Profimedia

Rent a car div Hertz je bio previše optimističan u vezi s električnim vozilima nakon što su krenuli u obnovu svoje flote nakon pandemije. Tada su objavili da planiraju kupiti 100.000 Tesla i brojna električna vozila drugih marki.

Prošle godine pojavile su se mnoge vijesti da rent a car kompanije "muku muče" s električnim autima. Zbog smanjenog interesa klijenata i velikog gubitka vrijednosti donose im velike financijske gubitke. I Hertz tu nije iznimka pa su početkom ove godine donijeli odluku o prodaji čak 20.000 svojih električnih automobila. U međuvremenu je u ožujku morao odstupiti i direktor tvrtke Stephen Scherr koji je pokrenuo proces elektrifikacije flote nakon što je 2022. došao na čelo rent a car diva.

image

Hertz rent a car

JOE RAEDLE/Getty images/Profimedia

Sada je Hertz potvrdio daljnji odmak od električnih automobila. Rasprodaja 20.000 automobila, među kojima je bilo i 16.000 Tesli nije bila dovoljna i odlučili su se riješiti još 10.000 automobila na struju što ukupan broj podiže na 30.000. Hertz je kao razlog za svoju odluku naveo značajnu amortizaciju vozila koja se povećala za 588 milijuna dolara u prvom kvartalu 2024. u usporedbi s godinom prije.

image

Hertz rent a car

SYSPEO/Sipa Press/Profimedia

Nominalno, Hertz namjerava zaraditi na prodaji svojih rabljenih automobila nakon što skupe određenu kilometražu i to im je do sada uspijevalo s modelima koji su imali motore na unutarnje izgaranje. No isti poslovni model nije bio moguć s rabljenim električnim vozilima zbog previsokih visoki troškovi održavanja i velikog gubitka vrijednosti. Također, iskustvo korisnika s električnim automobilima nije bilo idealno jer su se masovno žalili na probleme s punjenjem.

image

Hertz rent a car

Rodin Eckenroth/Getty images/Profimedia

Rezultat ovog električnog fijaska za Hertz je gubitak od 392 milijuna dolara u prvom tromjesečju ove godine, unatoč tome što su prihodi narasli za 2 posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine na 2,1 milijardu dolara.

"Flota i izravni operativni troškovi utjecali su na učinak u ovom tromjesečju. Mi se bavimo oba problema dolazimo do odgovarajuće ponude vozila po prihvatljivim kapitalnim troškovima dok u isto vrijeme povećavamo produktivnost i smanjujemo operativne troškove", rekao je ", rekao je Gil West, novi glavni izvršni direktor Hertza koji je preuzeo dužnost u travnju.

image

Hertz rent a car

Kirby Lee/Alamy/Alamy/Profimedia

Hertzovo iskustvo s električnim vozilima sigurno će umanjiti apetit drugih rent a car divova za električnim autombilima. U prosincu prošle godine njemačka tvrtka Sixt priopćila je da nije kupila Teslina vozila od početka 2022. i da prodaje svoju flotu Tesla. Ipak, Sixt još uvijek planira ponuditi niz elektrificiranih vozila i "držati se cilja da elektrificira 70 do 90 posto flote za iznajmljivanje u Europi do 2030. godine".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 16:25