ZANIMLJIV POKUS

Video: Koliko ušteda na težini može poboljšati upravljanje vašim automobilom?

Poznati YouTuber ChrisFix testirao je ovu teoriju kako bi shvatio koliko može ‘olakšati‘ BMW 330xi (E46)
BMW 330xi (E46)
 YouTube Screenshot/ChrisFix

Ako ste se ikada našli za volanom Mazde Miate, razumijete koliko manja težina može utjecati na performanse automobila: od ubrzanja do kočenja i upravljanja u zavojima. Jednostavno je, lagano vozilo sve to čini bolje. No u kojoj mjeri se to događa?

Poznati YouTuber ChrisFix testirao je ovu teoriju kako bi shvatio koliko može 'olakšati' automobil izvadivši kompletnu unutrašnjost BMW-a 330xi (E46). Chrisov test uključuje ispitivanje ubrzanja i kočenja prije i poslije te vaganje svakog elementa kojeg je izvadio iz automobila.

image
BMW 330xi (E46)
YouTube Screenshot/ChrisFix

Naime, Chris sprema 330xi za 16-satnu utrku izdržljivosti, čija pravila nalažu uklanjanje svega zapaljivog iz automobila, odnosno cijele unutrašnjosti. Prije nego što je to učinio, Chris je izvagao sportsku limuzinu, a zatim ju je testirao na stazi.

image
Testiranje prije uklanjanja težine
YouTube Screenshot/ChrisFix

Na vagi je 330xi težio 1529 kilograma (s jednom četvrtinom goriva u spremniku). Za ubrzanje od 0-100 km/h potrebno mu je bilo 6,8 sekundi, a da bi se od stotke potpuno zaustavio 52 metra. Naime, 330xi jedna je od najbolje opremljenih limuzina iz tog doba, a oznaka 'x' na prtljažniku znači da ga pogone sva četiri kotača.

image
BMW 330xi (E46)
YouTube Screenshot/ChrisFix

Chrisov cilj bila je konačna težina manja od 1360 kilograma. Prvo je izvadio najteži skup predmeta – sjedala. Dva prednja sjedala i stražnja klupa težili su preko 80 kilograma. Zatim je iz prtljažnika uklonio tepih, rezervnu gumu, tvornički alat i pojačalo, čime je 330xi izgubio oko 35 kilograma. Originalnu BMW-ovu bateriju koja teži preko 20 kilograma zamijenio je lakšom 12-voltnom.

image
BMW 330xi (E46)
YouTube Screenshot/ChrisFix

Nakon toga, uklonjeni su unutarnja obloga, naslon za glavu, sigurnosni pojasevi, zračni jastuk suvozača i dijelovi nadzorne ploče koji zajedno teže 33 kilograma. Stakleni krovni otvor i njegov elektromotor zamijenjen je uklonjivim panelom od stakloplastike, čime je izgubljeno dodatnih 15 kilograma. Tepih, izolacija i ostali materijali koji odbijaju zvuk napravili su razliku od 32 kilograma.

image
Testiranje poslije uklanjanja težine
YouTube Screenshot/ChrisFix

Nakon svega, Chris je 330xi odvezao na još jedno vaganje, gdje je konačna težina automobila iznosila 1334 kilograma, što je za 195 kilograma manje od prvog mjerenja težine. Na stazi, vrijeme od 0-100 palo je ispod 6 sekundi (poboljšanje od 0,8 sekundi), a put kočenja iznosio je samo 43 metra (pad od 9 metara). Pogledajte video demontaže u nastavku!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:20