SIGURNA VOŽNJA

Ne čekajte zadnji čas: Jednostavnim trikovima pripremite auto za zimske uvjete

Prije nego se temperature spuste debelo ispod nule odvojite malo vremena za svoj automobil

Zimski uvjeti (ilustracija)

 Tom Dubravec/CROPIX

Sjećate li se 26. veljače prošle godine kad su gotovo sve prometnice između unutrašnjosti Hrvatske i Dalmacije zbog sniježne mećave bile zatvorene puna 24 sata? A akcije spašavanja šezdesetak ljudi zarobljenih u automobilima na zatvorenoj autocesti A1 kod tunela Ledenik, koju su cijelu noć motornim sanjkama i frezama izvlačili HGSS i HAC?

Svjesno su ignorirali zabranu prometa, za što je predviđena kazna od 60 eura, a tridesetak ih nije imalo ni zimsku opremu (130 eura). Na ljetnim su gumama, dakle, krenuli na zbog snijega i bure zatvorenu A1.

image

Zimski uvjeti (ilustracija)

Tom Dubravec/CROPIX

“Nije mi jasno kako se netko uopće usudio ići na takav put, pa još s ljetnim gumama,” čudio se dan kasnije prvi čovjek prometne policije Josip Mataija.

Krajnji je čas za pripremu za najhladnije doba godine. U prvom i drugom mjesecu, iskustva govore, mogu se očekivati svakojake nepogodne, od magle, rosulje i lišća na cesti do snijega, poledice i niskih temperatura, no nije neuobičajeno da se vremenski uvjeti naglo pogoršaju već krajem studenog, pogotovo u kontinentalnom i planinskom dijelu zemlje (Gorski kotar i Lika).

Ne čudi stoga što je zakonodavac propisao obaveznu zimsku opremu na tzv. zimskim dionicama, koje uključuju čitavu dužinu autocesta A2, A3, A4, A5 i A6, te A1 od Zagreba do Maslenice, kao i 1523 kilometara državnih i županijskih cesta. I to već od 15. studenog tekuće, pa sve do 14. travnja iduće godine.

Pod obaveznom zimskom opremom smatraju se ljetne gume s najmanje 4 milimetra profila te lanci za snijeg na pogonskim kotačima ili zimske gume na sva četiri kotača. Zimske gume neusporedivo su sigurnije za vožnju zimi već samim time što imaju drukčiji sastav mješavine u gaznom sloju, koji ih čini daleko mekšima i podatnijim na niskim temperaturama.

Ljetne gume, s druge strane, postaju tvrde i znatno im slabi prianjanje kad se temperatura približi 7 stupnjeva Celzijevih. Osim toga, zimska guma u startu ima dublji profil, a i gazna površina s gotovo pet puta više odvodnih kanala bolje izbacuje vodu.

image

Zimski uvjeti (ilustracija)

Damir Skomrlj/CROPIX

Zimska guma, također, ima i do četiri puta bolji kontakt sa snježnom podlogom od ljetne. Napokon, ako to ne učinite i prometujete na dijelovima ceste i u vrijeme kada je obavezna zimska oprema to povlači sa sobom kaznu do 130 eura.

Svakako na vrijeme u automobil ulijte zimsku tekućinu za pranje stakla kako se postojeća ne bi smrznula na niskim temperaturama i oštetila dijelove uređaja za pranje stakala.

Vidljivost je ključna za sigurnu vožnju, a itekako je ugrožena u zimskim uvjetima s malo dnevnog svjetla i dugim mrakom, maglom te brojnim i čestim padalinama, poput kiše i snijega. Ne zaboravite stoga uvijek imati upaljena glavna svjetla prilikom vožnje u zimskom razdoblju, čak i danju, jer u suprotnom riskirate kaznu od 30 eura.

Provjerite i jesu li sva svjetla na vašem vozilu ispravna. Do problema sa svjetlima može doći i na putu, pa je korisno imati i dodatnu kutijicu s rezervnim žarulja u prtljažniku. Sada je pravo vrijeme i da provjerite u kakvom je stanju akumulator vašeg vozila.

Primijetite li u prvim jutrima s nižim temperaturama da se motor teže pokreće, možete biti sigurni da je vrijeme za novi akumulator. Jer, zbog niskih temperatura pada njegov kapacitet, ali i sve tekućine poput motornog ulja postaju gušće i pružaju veći otpor prilikom hladnog starta.

image

Zimski uvjeti (ilustracija)

Tom Dubravec/CROPIX

A da vas to ne bi iznenadilo baš kad žurite na posao, provjerite u kakvom je stanju i zamijenite ga na vrijeme - širok izbor akumulatora po povoljnim cijenama naći ćete u trgovinama CIAK Auta.

Za hladnih zimskih jutra od ključne je pomoći strugalica za led, pa već sada stavite u prtljažnik taj mali, ali itekako koristan alat. Kako biste dobro vidjeli i kada započnete vožnju, važno je da imate i kvalitetne brisače. Ovo je idealno doba za zamjenu dotrajalih brisača koji ostavljaju crte, poskakuju ili škripe po staklu.

Nije ih velika mudrosti promijeniti, pa to možete učiniti sami, ali je važno da prethodno kupite odgovarajuće brisače, pri čemu vam mogu pomoći prodavači u trgovinama CIAK Auta. Led sa stakla, doduše, možete ukloniti i posebnim sprejevima, ali metlicu je svakako nužno imati kada padne snijeg.

Prema zakonu se, naime, dužni prije vožnje osigurati primjerenu vidljivost i ukloniti snijeg s auta (uključujući i krov). U protivnom vam prijeti kazna od 130 eura.

I pritom nipošto ne zaboravite očistiti registarske pločice!

S obzirom na to da je zima najhladniji dio godine, obratite pažnju i na tekućine u motoru. Ključno je da rashladna tekućina motora, poznata i kao antifriz, ima dovoljno nisku točku ledišta koju je lako provjeriti u svakoj stanici za tehnički pregled ili servisu.

Stara rashladna tekućina s previsokom točkom ledišta može izazvati ozbiljan kvar motora i napraviti ogromnu štetu, a rizik da bi se mogao dogoditi ovaj scenarij raste sa svakim većim zahladnjenjem. Niste li sigurni u kakvom je stanju antifriz u vašem vozilu, radije ga preventivno zamijenite. Isto vrijedi i za tekućinu za kočenje, s obzirom na to da ona na sebe privlači vlagu, pa ju valja mijenjati svake dvije godine.

Zimi vjerojatno ne razmišljate puno o klima-uređaju, ali on je također važan za dobru vidljivost. Zimi je, naime, puno vlage u zraku, a unosimo je u auto i našom obućom i odjećom, zbog čega se stakla brzo i lako magle. Klima-uređaj svojim radom isušuje zrak i može brzo odmagliti stakla.

Zato ga koristite i zimi, naročito zato što se cirkuliranjem radnog medija podmazuje njegov kompresor, što mu osjetno produžuje vijek trajanja.

image
CIAK Auto

CIAK Auto proizvodi s kojima je vožnja zimi sigurnija

Akumulator CIAK Starter AGM 12V-70 Ah (153,90 €)

Prvi hrvatski akumulator za automobile sa start-stop sustavom (70 Ah), što znači da je pogodan za tisuće puta više paljenja i gašenja automobila od standardnih akumulatora. Zima je, naravno, doba kada akumulatori najčešće otkažu.

image
CIAK Auto

Ulje Pantherol Synt Gold LL 504/507 5W-30 (49,61 €)

Niskopepelno sintetičko ulje s dvostrukim slojem podmazivanja pomoću napredne smjese aditiva, koje automobilu osigurava najvišu razinu performansi i omogućuje dugačke intervale zamjene ulja. Primjenjuje se na svim motorima koji podržavaju dugi interval izmjene, kod dizelaša s common-rail i pumpe-duse ubrizgavanjem, kao i kod vozila opremljenih filtrima DPF ili trostranim katalizatorom.

image
CIAK Auto

Lanci za snijeg MI3 veličina M (21,98 €)

Lanci su zakonska alternativa lancima za snijeg u svim državama članicama EU. Brzo i jednostavno se postavljaju, vrlo su izdržljivi i razvijeni za kraće i duže vožnje na snježnim i zaleđenim cestama. Ne oštećuju ABS, ESP i aluminijske naplatke. Dolaze u paru.

image
CIAK Auto

Elastično uže za vuču (6,30 €)

Elastično uže s dvije kuke gotovo da i ne zauzima mjesto u prtljažniku, a dobro će vam doći ostanete li u kvaru kraj ceste, a dugo se čeka na dolazak šlep-službe. Pogotovo jer se zahvaljujući lako postavlja.

image
CIAK Auto

Zimska tekućina za pranje vjetrobrana (2,25 €)

Već za upotrebu spremno sredstvo za pranje vjetrobrana u zimskim uvjetima koje podnosi temperature do -25 C°. Besprijekorno čisti površinu od masti, soli i prljavštine, a ne oštećuje metlice brisača ni gumenu brtvu vjetrobrana, kao ni lak.

image
CIAK Auto

Pantherol Silicon Spray (6,38 €)

Svestran proizvod za zaštitu svih gumenih dijelova. Sprečava smrzavanje i isušivanje te pucanje gume zimi, ali i smanjuje izbljeđivanje boje te osigurava dugotrajnu dubinu boje ljeti zahvaljujući UV filtrima.

image
CIAK Auto

Komplet halogenih žarulja H7 (5,56 €)

Halogene žarulje su najčešće korištena vrsta žarulja za prednja svjetla, a u kompletu dolaze žarulje različite snage - 5, 10, 21 i 55 W. U slučaju da vam pregori žaruljica, nećete riskirati plaćanje kazne.

image
CIAK Auto

Metlice brisača (9,40 €)

Inovativne metlice brisača Compact poznatog francuskog proizvođača autodijelova Valeo dolaze u paru i lako se postavljaju, a sada - pred zimu - krajnje je vrijeme za njihovu zamjenu ako su stare već potrošene.

image
CIAK Auto

Teleskopski strugač leda s četkom (13,26 €)

Praktični teleskopski strugač leda sa četkom, kojim ćete lako dosegnuti čak i teško dostupna mjesta na vjetrobranima i krovovima velikih terenaca zahvaljujući dršci duljne od 80 do čak 105 centimetara.

image
CIAK Auto

Gume Lassa Snoways 4 (70,80 €)

Lassa je marka jednog od najpoznatijih svjetskih proizvođača guma - japanske korporacije Bridgestone, a njihov model Snoways 4 u dimenziji 205/55 R16 91H stoji razumnih 70,80 €. CIAK Auto pri kupnji nudi besplatnu ugradnju.

image
CIAK Auto

Poklopci kotača (37,10 €)

Poklopci kotača talijanskog specijalista za motorsport Sparco nisu samo atraktivni, jer izgledaju kao dvobojni aluminijski naplaci, već zimi štite kotače od šljunka i soli za posipanje cesta. Dolaze u veličini od 15 cola.

image
CIAK Auto

Komplet obvezne opreme (41,66 €)

Komplet obavezne opreme propisan je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama i sadrži kutiju prve pomoći prema normi HRN1112, reflektirajući prsluk, sigurnosni trokut i set rezervnih žarulja H7.

image
CIAK Auto

Odleđivač stakla (3,32 €)

Sprej za odleđivanje stakala sjajna je pomoć u hladnim zimskim jutrima, jer će vas poštedjeti mukotrpnog struganja kad se na automobilu uhvati tanak sloj leda. Dovoljno ga je pošpricati po staklima i kratko pričekati da djeluje. Ne oštećuje stakla, gumu, plastiku ili lak.

image
CIAK Auto

Antifriz Pantherol G12+ 4,30 € (1 litra)

Štiti od smrzavanja rashladne tekućine i teških oštećenja na niskim temperaturama, a ujedno nudi i pojačanu zaštitu od korozije. Ne sadrži nitride, amine i fosfate. Dostupan u pakiranjima od 1,3 i 5 litara.

image
CIAK Auto

*Navedene cijene moguće je ostvariti u svim poslovnicama CIAK Auta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:54