AKTUALNO

Teslin dolazeći kompaktni model koštat će upola manje za izradu, ali ne i za kupnju

“Mislim da će mali Tesla sigurno nadmašiti proizvodnju svih ostalih modela zajedno”, rekao je Musk

Tesla Model 2, ilustracija

 render koleca.ru

Teslina profitabilnost mogla bi se vrtoglavo povećati s viješću da bi njena sljedeća generacija EV platforme trebala koštati upola manje od trenutne arhitekture Modela 3 i Modela Y.

Izvršni direktor Elon Musk izbacio je taj podatak na telefonskoj konferenciji Tesle za treće tromjesečje 2022. kada su ga ulagači pitali o razvoju malog električnog vozila tvrtke koje je još uvijek tajno.

Očito, neće sve od tih 50 posto uštede proizvodnih troškova biti preneseno na potrošače, ali to bi trebalo značiti da će Tesla moći na tržište izbaciti mali automobil za oko 30.000 eura, ili možda manje, i još uvijek ostvarivati ​​profit. Najjeftiniji automobil u Teslinoj trenutnoj liniji je popularni Model 3 s jednim motorom i početnom cijenom od oko 50.0000 eura, ali prodajni potencijal novog manjeg modela bit će još povoljniji.

“Mislim da će sigurno nadmašiti proizvodnju svih ostalih modela zajedno”, rekao je Musk, ali nije dao naznake kada bi moglo doći na tržište. Autocar je ranije izvijestio da će kompaktni Tesla osiguravati domet prema WLTP-u od najmanje 400 km, što će biti više od dometa osnovnog dometa VW ID.3 (350 km).

Vanjski dizajn koji još nije poznat trebao bi imati snažnu obiteljsku sličnost s Modelom 3, ali će sadržavati hatchback stražnji kraj umjesto limuzinskog završetka.

Također se činilo da Musk nije zabrinut zbog globalne ekonomske krize, unatoč tvrdnji iz lipnja da ima " loš predosjećaj" za gospodarstvo.

"Na dobroj smo poziciji", rekao je, tvrdeći da su kupci shvatili da elektrifikacija uzima maha i da su shvatili i već donijeli odluku da prijeđu s ICE automobila na električne.

Ali, Musk misli da neće samo rastuća prodaja električnih automobila pomoći u porastu dobiti. Rekao je da će Tesla održati 50-postotnu godišnju stopu rasta u prosjeku tijekom nekoliko godina, ali predviđa se da će dio biznisa po pitanju pohrane električne energije rasti od 150 do 200 posto godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 01:09