MOĆAN ZVUK

Video: Ma kakva struja... Aston Martin je napravio novi V12 motor s 835 KS i 1000 Nm

Obujam se još ne spominje, ali pretpostavljamo da se radi o daljnjem razvoju 5,2-litrenih motora iz aktualnog DBS-a

Aston Martin, novi V12 motor

 Aston Martin

I dok skoro svi proizvođači zanemaruju svoje benzinske motore i okreću se raznim tipovima elektrifikacije, čak i u superautomobilima i hiperautomobilima, Aston Martin je dokazao da još ima nade za rasne benzince. Britanska marka razvila je novi dvanaestocilindrični motor koji će biti ugrađen u "najekskluzivnije i modele ograničenih serija" ovog proizvođača.

Aston Martin svoj potez objašnjava "osjećajem tradicije". Iz tvrtke naglašavaju da vodeći modeli marke rade s dvanaest cilindara već 25 godina i da žele i moraju graditi budućnost na tome. "Motor je izvrsni primjer izvanrednih sposobnosti vlastitog inženjeringa i šampion emocionalnog angažmana", slikovito su novi stroj opisali u Aston Martinu.

Svi podaci o novom V12 motoru još nisu otkriveni, a Aston Martin navodi samo snagu od 835 KS i 1000 Nm okretnog momenta. Obujam se još ne spominje, ali pretpostavljamo da se radi o daljnjem razvoju 5,2-litrenih motora iz aktualnog DBS-a ili primjerice Vantagea.

image

Aston Martin, novi V12 motor

YouTube Screenshot

Hardverske značajke novog V12 motora uključuju ojačani blok cilindra i klipnjače, redizajnirane glave cilindra s reprofiliranim bregastim vratilima i nove usisne i ispušne otvore. Premještene svjećice i nove mlaznice većeg protoka osiguravaju optimizirano izgaranje. Dodatno, novi turbopunjači veće brzine i manje inercije pružaju poboljšanu snagu i odziv na gas, tvrde u Aston Martinu.

image

Aston Martin, novi V12 motor

YouTube Screenshot

"V12 motor je dugo bio simbol snage i prestiža, ali je i izraz strasti i tehničkog umijeća. S 835 KS i 1.000 Nm okretnog momenta, ovaj neusporedivi motor predstavlja ništa manje nego početak briljantne nove V12 ere za Aston Martin", istaknuo je glavni tehnički direktor Aston Martina Roberto Fedeli.

image

Aston Martin, novi V12 motor

Aston Martin

Novi motor će se prvi puta pojaviti u "novom vrhunskom modelu" koji će debitirati kasnije 2024. Tada će biti objavljeni i daljnji tehnički detalji o ovom modelu koji će biti ručno izrađen u strogo ograničenom broju primjeraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 11:52