TIP TOP UREĐENJE

5 načina za pripremu doma prije dolaska bebe


Iris Hazler
18.03.2017.15:30
5 načina za pripremu doma prije dolaska bebe
iStock

sažeto

Bez obzira približavaš li se sve više terminu poroda ili jednostavno imaš potrebu pripremiti stan za bebu, donosimo ti savjete koje stvari ne smiješ previdjeti


Iris Hazler
18.03.2017.15:30

Dolazak bebe na svijet jedan je od najljepših i najvećih događaja u našim životima, ali iziskuje i velike pripreme. I ne, ovdje ne mislimo na psihičke i fizičke, već na prilagodbu domu za dolazak djeteta. Stoga evo nekoliko savjeta i ideja što napraviti prije poroda kako bi sve prošlo što ugodnije i ljepše.

''Osiguraj'' svoj dom

Iako ti se sada čini kako do puzanja i hodanja ima još previše vremena i kako je prerano razmišljati o tome – nije. Bebe postaju jako brzo pokretne i bolje je da dom osiguraš sada, nego kada ćeš biti iscrpljenja i neispavana. Sva sredstva za čišćenje i lijekovi neka budu pospremljeni u zaključanim ormarima. A ormari koji su dostupni djetetu neka budu osigurani magnetskom bravicom koja će onemogućiti bebi da ih otvori.

Pripremi se za posjetitelje

Članovi bliže i dalje obitelji, prijatelji, kolegice s posla, svi oni željet će što prije upoznati tvoju bebicu. Stoga se na vrijeme pripremi i napravi zalihu svih stvari koje će ti zatrebati. Od sapuna i čistih ručnika pa sve do svježe oprane posteljine i četkica za zube za goste koji će (iako to vjerojatno ne želiš) možda prespavati u tvom domu.

Prepoznaj opasne zone

Najviše bakterija u stranu nalazimo na prekidačima i kvakama, ali glavna zona su kuhinjski sudoperi, kuhinjske krpe, ručke na štednjaku, spužve, ručke na pipama, hladnjacima te ploče za rezanje i držači četkica za zube. Da bi beba kod kuće bila zaštićena, uvijek imaj zalihu dezinfekcijskih maramica u blizini navedenih žarišta, tako da ih možeš samo lagano obrisati na dnevnoj bazi.

Uštedi vrijeme na steriliziranje

Kao novi roditelj, možda se šokiraš iznenadnim osjećajem da si okružena hrpom bočica, pumpicama i igračkama koje treba sterilizirati. Ipak, ne trebaš se opterećivati prokuhavanjem svih tih stvari jer znanstvena istraživanja pokazuju kako i samo vruća voda u kombinaciji sa sapunicom ubije najčešće bakterije.

Pripremi se na mrlje

Kada novorođenče stigne, možda ćeš se zapitati zašto ga uopće oblačiš s obzirom na nered koji napravi nevjerojatnom brzinom. Šalu na stranu, ali mrlje od povraćanja, dječja hrana, i  sve ostalo ponekada zaista nije lako očistiti. Stoga se na vrijeme opskrbi s efikasnim sredstvima za čišćenje koja ćeš vam staviti na tkaninu što je prije moguće. Ako ne planiraš prati rublje odmah ili ako je mrlja iznimno ''tvrdoglava'', imaj u zalihi sprej na sredstvom za uklanjanje mrlja. On je idealan za ciljano čišćenje, a prvo ga stavi na problematičan komad odjeće, potopi u hladnoj vodi dok ne dođe na red za pranje u perilici rublja.

beba

roditeljstvo

Roditelji

mama

bebe

mama i beba

priprema za bebu

Podijeli članak