Singl u vrijeme adventa

Kako se pripremiti za obiteljski ručak na kojem će za desert biti posluženo pitanje: 'A što ti zapravo radiš sa svojim životom?'


Ines Madunić
05.12.2019.08:00
Kako se pripremiti za obiteljski ručak na kojem će za desert biti posluženo pitanje: 'A što ti zapravo radiš sa svojim životom?'
Profimedia

sažeto

Već znate kako će to izgledati - posvađat ćete se s obitelji iz totalno glupih razloga


Ines Madunić
05.12.2019.08:00

Navodno je za vrijeme božićnih blagdana normalno biti depresivan, pogotovo ako si singl. Prosinačka depresija odavno je poznat pojam, a ako još niste ni u kakvom paru, gotovo je čudno da ste sretni i zadovoljni. Ali, čak i ako ste dio te ugrožene skupine singl i sretnih ljudi, možete računati na velika obiteljska okupljanja na kojima će se poljuljati sve ono u što vjerujete ili će barem postojati pokušaji za to.

Znamo, to su vam roditelji, baka i djed, braća i sestre, tetke, ujaci, strine, kumovi... Ali ne dajte da vas njihova ljubav zavara - oni vam žele sve najbolje, to je istina, ali to ne znači da je u redu da zabadaju nos u nešto što uopće nije njihova stvar.

Kao singl osoba, lagano sam već naviknula na takva pitanja i zapravo ih više uopće ne doživljavam. Izvrsno je to što znam da moji roditelji i najbliži neće to raditi jer znaju da nema smisla, ali bilo koja slučajna susjeda ili osoba koju sretnem u rodnom gradu iskoristit će priliku i kao usput me pitati: "A ti si još sama ili..?"

Odgovore sam svela na jednostavno "da" uz pogled koji pokazuje da nemam nikakvu namjeru nastaviti pričati o tome.

Iskreno, nisam sigurna kakve odgovore očekuju na pitanja tipa: "Zašto nemaš dečka?"

Jer sam gubava? Jer sam ružna? Nitko me neće? Da počnem jecati u očaju jer nemam stalnog seksualnog partnera? Nije mi jasno.

Također, pitanja i izjave kao što su "Još uvijek nemaš dečka?", "Kad se planiraš udati?", "Biološki sat otkucava" i "Previše si izbirljiva" nisu jedina koja padaju pod ovu domenu.
Zabadanje nosa u vaš privatni život odvija se bez obzira na to jeste li singl, u dugogodišnjem braku ili već imate djecu. Uvijek će se naći nešto što još niste napravili u životu, a netko misli da biste trebali.

Dakle, očekujte pitanja "A jeste razmišljali o drugom djetetu?", "Kad ćeš kupiti stan?", "Planiraš li u idućoj godini naći 'pravi' posao?" i "Možda ne bi više trebala uzimati francusku salatu, malo si se ojačala."

Da, na tapeti je sve, svaka vaša životna odluka, sve loše što ste učinili, ali i sve ono za što ste vjerovali da je dobro - sve će se pretresti na velikom obiteljskom okupljanju i konačno ćete shvatiti da nije istina da ne postoje glupa pitanja.

Ali, nemojte to uopće shvaćati ozbiljno. Nikad ništa neće biti dovoljno dobro za ljude s takvim napornim pitanjima.

Ako nađete partnera/partnericu, pitat će vas kad ćete se vjenčati; kad to obavite, kad ćete imati dijete; nakon toga slijedi kupnja stana ili kuće, možda auta, onda i drugo dijete... Ukratko, nikad kraja.

Nije to neka novost ili nešto što se događa samo našoj generaciji - generacijski sraz između roditelja i djece postoji oduvijek i nema načina da ga izbjegnemo. Možemo samo - doći pripremljeni. Kad kažem pripremljeni, više mislim na stanje uma koje se teško može opisati drugom riječju osim - kur**bolja. Dakle, u glavi morate biti na toj razini da vas zaista boli ona stvar za zajedljive komentare.

Možete se odlučiti i za drugi pristup, a taj je - zajedljivim komentarom na zajedljivi komentar.

Kad vas naporni stric pita kad ćete roditi, vi uzvratite pitanjem kad će na liječenje od alkohola. Pripremite se za neugodnu tišinu koju možete razbiti još jednom zdravicom.

Nemojte dopustiti da vam netko tko je nezadovoljan svojim životom uspije uništiti praznike ili vas uvjeri u to da biste trebali biti nezadovoljni svojim.

Sretni blagdani svima i sve najbolje!

Bubble kolumna

single djevojka

single život

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter