Britanska autorica krimića

'Moderne vještice danas društvo proganja zbog njihovih stavova i jer se bave muškim poslovima'


Ines Madunić
04.12.2019.15:25
'Moderne vještice danas društvo proganja zbog njihovih stavova i jer se bave muškim poslovima'
Hal Burtenshaw

Ines Madunić
04.12.2019.15:25

"U sjeni zla" najnoviji je krimić iz pera britanske spisateljice Sharon Bolton objavljen u nakladi izdavačke kuće Znanje, a ova sjajna spisateljica nedavno je posjetila i Zagreb. Odrasla je na sjeveru Engleske, a tijekom godina je usavršila pisanje krimi romana smještenih upravo na tom području. Na hrvatskom su objavljenje njezine četiri knjige, nove se već spremaju, a kako je točno išla njezina karijera, što je potiče na pisanje te što misli o filmovima objavljenima na temelju njezinih knjiga otkrila nam je sama Sharon Bolton u intervjuu.

Koja je bila početna ideja knjige "U sjeni zla"?

Mislim da je u dosta slučajeva to knjiga koju sam čekala čitav život da napišem. Rođena sam i odrasla sam na sjeveru Engleske u pokrajini pod nazivom Lancashire, a to je jako mračno mjesto s dosta mračne povijesti. Npr., u 17. stoljeću su ondje objesili nekoliko žena zbog pretpostavke da su bile vještice. Vještice i demoni su bili dio svake priče, a dio mene je oduvijek znao da ću jednom napisati knjigu o Lancashireu. Mnogo se toga krije iza priče da se netko sjetio objesiti te žene zbog optužbe da su vještice. To se svima kosi s logikom tako da mora biti neka veća priča iza svega. Priča je s druge strane jako osobna za mene, jer to su mogle biti moje daleke tete. Što se pak knjiga tiče, ne pišem povijesnu fikciju tako da je priča morala biti okrenuta u stilu krimića. Sjetila sam se ideje o serijskom ubojici iz Lancashirea od čijih se djela ledi krv u žilama.

Vrlo mlada policajka Florence Lovelady (op.a. glavni lik knjige "U sjeni zla") uhiti ubojicu i taj slučaj označi njezinu karijeru do kraja života. Nakon 30 godina kada ubojica umre u zatvoru Florence se vraća u Lancashire i želi cijeli taj slučaj zaboraviti. Ipak, čim stigne tamo počinje cijeli niz događaja koji ukazuje na to da je možda prije toliko godina krivog čovjeka strpala u zatvor, a u međuvremenu shvaća da svog sina koji je u tinejdžerskim godinama nije trebala dovesti u Lancashire. Knjiga je smještena u dva vremenska perioda, u 60-im godinama prošlog stoljeća i 30 godina kasnije. Knjiga je zapravo o vješticama, ali ne onakvima kakve poznajemo iz priča. Radi se o modernim vješticama, tj. ženama koje društvo osuđuje i proganja zbog njihovih stavova, a to se često događa još dan danas. Florence postaje jedna od takvih vještica jer se bavi poslom koji je u startu samo za muškarce.

Promo

Pričate li inače o svojim idejama s nekim prije nego li ih napišete?

Pokušavam ne pričati ni s kim o svojim idejama. Draža mi je opcija ne pričati s nikim o niti jednom detalju svoje knjige dok ona ne bude objavljena, ali živimo u stvarnom svijetu. Moji izdavači moraju znati nešto prije nego što krenem pisati knjigu. Obično je to sažetak priče na koji mi oni daju komentar, nakon kojeg krenem pisati knjigu. Poslije razgovora s izdavačima pokušavam sve držati za sebe. Međutim, ponekad zapnem s pričom i razgovaram sa svojom obitelji o nekim idejama, no pritom im ne otkrivam ništa puno. Uvijek mi pomogne.

Imate li ugovore s kućama za objavljivanje TV serija ili filmova?

"Krvava žetva" je pretvorena u film, a glavne uloge igraju Radha Mitchell i Rupert Graves. Od same knjige do objave filma je trebalo osam godina, ali bilo je to vrlo zabavno. Premijeru sam gledala u Irskoj i jako sam bila uzbuđena zbog svega.

Jeste li vi pisali scenarij ili je taj posao dopao nekom drugom? Kakav je osjećaj kada se netko drugi petlja u vašu priču i mijenja je za potrebe filma?

Ne, ne, netko drugi je pisao scenarij. Ja sam imala mogućnost komentirati sve i u nekoliko navrata sam neke detalje mijenjala. Što se promjene priče tiče, to zna biti dosta zamorno, ali zna biti i odlično. Kada netko priču pretvara u nešto više, to je sjajno! Ono što ne volim je ako netko radi promjene samo zbog same promjene, a ne zbog činjenice da je ona potrebna. To je jako jeftin pokušaj ostavljanja svog traga u nečijoj priči i nisam za to. Uglavnom je sve stvar dogovora i jako dobro se može sve iskombinirati da se ničiji ego ne povrijedi, ali na kraju dana ako prodate prava nekoj TV kući, to je to. Prodali ste prava i oni mogu s pričom raditi što žele.

Sviđa li vam se način na koji se biraju glumci za serije ili filmove bazirane na vašim knjigama?

Ne opisujem previše svoje likove, draže mi je kada je tako. Super mi je kada svaki čitatelj ima prostora zamisliti određeni lik kako on sam želi, ima nešto u tome. Što se filmova i serija tiče, mene se ništa ne pita jer tako mora biti. Međutim, uvijek mi se sviđaju glumci. Rada Mitchell je bila sjajna u "Krvavoj žetvi".

Jeste li planirali "U sjeni zla" pisati kao nastavke ili se radi o samostalnoj knjizi?

Radi se o trilogiji. Druga knjiga je već napisana i vjerujem da će vrlo uskoro biti dostupna i u Hrvatskoj. Druga knjiga se zove "The Poisoner", a treću knjigu sam krenula tek pisati. Napisala sam otprilike 30.000 riječi, no morala sam uzeti pauzu jer trenutačno radim na nečem sasvim drugom.

Hal Burtenshaw

Kako vam je bilo pisati o nečemu što se dogodilo prije 30 godina?

Vrlo mi je to bilo zanimljivo. To je vrijeme u kojem sam ja bila dijete i dok sam odrastala, a "U sjeni zla" je radnja smještena u mom rodnom gradu. Tijekom pisanja knjige mogla sam ponovno posjetiti neka davno zaboravljena mjesta. Postoji Facebook stranica s brojnim fotografijama iz tog vremena tako da mi nije bilo teško prisjetiti se ulica i okoline od prije 30 godina.

Mislite li da biste mogli pisati o gradu poput Zagreba u kojem je radnja smještena prije 30 godina, bez da ste tu živjeli i bez da znate previše detalja o gradu?

Mogla bih definitivno. Ja sam britanska autorica i radnje svih mojih knjiga su smještene u Velikoj Britaniji. Trebala bih jako dobar razlog da ne pišem upravo o Velikoj Britaniji. Vjerujem da pisac koji dobro opisuje određeno mjesto radnje može isto napraviti s bilo kojim mjestom na svijetu, bez obzira poznaje li ga ili ne. Nisam nikada bila na Falklandskom otočju, a radnja jedne moje knjige je smještena ondje. Na internetu ima toliko informacija o svakom području koje mi daju dosta jaki osjećaj tog mjesta tako da mogu to približiti i svojim čitateljima. Poznata sam po mjestu radnje svojih knjiga, no to ne znači da uvijek odlazim na to određeno mjesto i tamo provodim vrijeme. Drugačije radim istraživanje i dosta se posvetim doživljaju koji želim da se dobije u knjizi.

Mislite li da bi mogli napisati knjigu nekog drugog žanra koji nisu krimi priče, recimo chick lit priču?

Da imam neku dobru ideju, možda bih čak i pokušala. Možda bi bilo teško pridobiti moje izdavače za takvu ideju da se potpuno maknem s puta na kojem sam sada, ali tko zna.

bubble štivo

Sharon Bolton

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter