Šampioni ženskih prava i ugodnog života

Zemlje u kojima je najbolje živjeti ako si žena


Dina Plevnik Hajduk
13.03.2017.12:30
Zemlje u kojima je najbolje živjeti ako si žena
Profimedia

sažeto

Nizozemcima je strašno važan balans između posla i privatnog života pa će tvoj šef očekivati da ideš kući na vrijeme i ne odrađuješ prekovremene sate


Dina Plevnik Hajduk
13.03.2017.12:30

Ako razmišljaš o odlasku iz Hrvatske, svakako u obzir uzmi ove zemlje...

Švedska

Jesi li znala da roditelji u švedskoj dobivaju 480 plaćenih dana porodiljnog koje mogu podijeliti? Uz to, žene dobivaju besplatnu njegu za trudnoću, pola ministra i političara je ženskog spola, a na radnim mjestima inzistira se na jednakosti.

Danska

Ova zemlja ima jednu od najfleksibilnijih politiku porodiljnih dopusta u svijetu, i malu razliku između muškaraca i žena kad su financije, zdravlje i politika u pitanju. Još jedna zanimljivost - sveučilišta su besplatna!

Norveška

I u Norveškoj su ženska prava izražena, a nejednakost među spolovima nije alarmantna. Žene dobivaju 35 plaćenih tjedana porodiljnog, a zatim mogu ostati kod kuće još 45 tjedana s 80 posto pune plaće. Kad se vratiš na posao, imaš 25 plaćenih dana godišnje, baš kao i svi drugi radnici u zemlji. Norveška brine i za starije pa građani koji su navršili 67 godina od države dobivaju 1 000 dolara penzije.

Nizozemska

U Nizozemskoj mame nakon poroda mogu računati na usluge medicinske sestre koju plaća osiguranje. Nizozemcima je strašno važan balans između posla i privatnog života pa će tvoj šef očekivati da ideš kući na vrijeme i ne odrađuješ prekovremene sate.

Finska

Prva zemlja koja je ženama dala pravo glasa ima i godišnju dodjelu nagrada za ravnopravnost spolova. 2016. dobio ju je 9-godišnji dječak koji je preveo "Svi bi trebali biti feministi" Chimamande Ngozi Adichie.

Švicarska

Švicarci su se 2016. našli na prvom mjestu popisa zemalja u kojima je najljepše živjeti, a između ostalog, inzistira se na jednakosti među spolovima. Ovo je jedna od najbogatijih zemalja u svijetu, a u njoj se nije ratovalo od 1815. godine.

Australija

U ovoj zemlji i muškarci i žene dugo žive, a možeš uživati u prekrasnim plažama, dugim danima, egzotičnim izletima i dočeku Nove godine u badiću.

Austrija

Naši susjedi imaju iznimno kvalitetan život i mnogo uspješnih poduzetnika među kojima su i brojne žene.

Novi Zeland

Ova sigurna i mirna zemlja pravi je izbor ako želiš pronaći svoj djelić raja i živjeti daleko od stresa.

Podijeli članak