Kako do savršene okruglice

Devet najčešćih grešaka koje radimo kod pripreme ćufti

Volimo ih u umaku sa špagetima, zapečene u pećnici, u kremastom umaku s gljivama ili pak u sendviču

Mesne okruglice, polpete ili ćufte, kako god ih zvali, sigurno su vam barem jednom bile na jelovniku, a mogu biti doista odlično jelo s kojim se možete poigrati. Bilo da isprobavate različite vrste mljevenog mesa, razne začine, ubacujete u njih kruh, krušne mrvice ili rižu, ako su dobro pripremljene, zadovoljit će sve generacije. Pogotovo ako su u slasnom umaku na bazi rajčice ili pak zapečene u kremastom umaku od vrhnja.

Iako se doima da prilikom njihove pripreme čovjek ne može puno pogriješiti, ipak je tu nekoliko stvari koje mogu poći po krivu zbog čega će polpete od mljevenog mesa biti prežilave, suhe ili se pak raspadati. Ovo su najčešće greške koje radimo kod pripreme mesnih okruglica.

image
Liudmila Chernetska/Getty Images

Meso nije dovoljno kvalitetno

Kao i kod svakog drugog jela, što su kvalitetniji sastojci koje koristite, to će rezultat biti bolji. Pogotovo kada je riječ o osnovnom sastojku nekog recepta. Zato svratite kod svog provjerenog mesara i neka vam na licu mjesta samelje meso koje ćete upotrijebiti za svoje polpete. Kupujete li ipak u supermarketu, otvorite dobro oči i pokušajte izbjeći pakiranja u kojima je vidljivo smeđe ili sivkasto meso.

Meso nije dovoljno masno

Svi vrlo dobro znamo da se u masnoći skriva sva čar okusa. Iako je dobro ne pretjerivati s masnoćom u jelima, kod pripreme polpeta ipak je potrebno imati određeni udio masnog kako one ne bi bile presuhe i da bi imale dobar okus. Mljeveno meso s oko 25 posto masnoće će dobro funkcionirati. Upravo je zato dobro kombinirati mljeveno meso različitih životinja ili pak s različitih položaja.

Nema dovoljno začina

Kod pripreme smjese sol je ključna, a potrebno je dodati žličicu soli za svakih 450 g mljevenog mesa. Također se poslužite bosiljkom, origanom, ali i ružmarinom ili kaduljom kako biste ih učinili još aromatičnijima i ukusnijima.

image
Fermate/Getty Images/istockphoto

Previše jaja u smjesi

Jaje služi kao vezivo za sve sastojke, a ako ga u smjesi bude previše, polpete bi mogle postati spužvaste i gnjecave. U načelu je dobro dodati jedno do dva jajeta na svakih 450 g mesa.

Previše krušnih mrvica

Krušne mrvice daju polpetama teksturu i povećavaju njihov obim, no ne treba s njima pretjerati. Oko 30 grama je dovoljno na 450 g mesa. Također se pobrinite da budu dobro samljevene kako bi se lijepo rasporedile.

Previše razrađena smjesa

Najbolje je smjesu raditi rukama kako je ne biste pretvorili u pastu koja će na kraju rezultirati gumastim polpetama. Dok miješajte sastojke obratite pozornost na to da se povežu, ali da smjesa još uvijek bude grublje teksture.

image
Jannhuizenga/Getty Images/istockphoto

Polpete nisu dobro oblikovane

Kada radite polpete, lagano smočite ili nauljite ruke kako vam se smjesa ne bi lijepila za kožu - tako ćete bolje oblikovati svoje okruglice. Pritom smjesu nemojte previše stiskati, bitno je samo da se sastojci drže skupa, ali ne i da polpeta bude previše sabijena jer želite da prilikom pripreme upije i dio umaka.

Polpete nisu prvo kratko zapečene

Jednostavan, a važan korak koji ne smijete preskočiti jest da prije kuhanja polpete prvo zapečete u tavi. Jako zagrijte ulje i oblikovane polpete pecite tako da dobiju smeđu koricu. Time ćete učvrstiti njihov oblik i ostat će sočne.

Nisu odmarale u umaku

Nemojte žuriti nakon što zapečete svoje polpete. Dodajte ih u umak koji lagano krčka i pustite da se u njemu skuhaju, za što će vam, ovisno o njihovoj veličini, trebati oko 20-ak minuta. Dugo kuhanje dat će im vremena da upiju dio tekućine, a time i dodatne okuse i začine.

image
Casanisaphoto/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 12:29