OD GRAHA DO PITE

Kad cijene divljaju: nekoliko dobrih savjeta za uštedu i 5 recepata za jela do 5 eura za cijelu obitelj

Neka od ovih jela možda ste nekada jeli pa zaboravili, a neka vam možda nikada ne bi pala napamet, a ukusna su, zasitna i namirnice vas neće koštati previše novaca...

Svakim obilaskom supermarketa ponovno se iznenadimo visokim cijenama na koje nailazimo, no s vremenom smo naučili kako to možda i ne mora nužno biti loša stvar. Naime, visoke cijene posljednjih godinu dana naučile su nas kuhati bolje, pametnije i o svakoj namirnici promišljati još više i kvalitetnije. Skuhati jelo za četveročlanu obitelj do 5 eura tako nam sada predstavlja uzbudljiv izazov, a ne problem pa smo u nastavku s vama odlučili podijeliti nekoliko dobrih, brzopoteznih recepata i savjeta.

Osim toga, do kvalitetne doze inspiracije i korisnih savjeta možete doći i preuzimanjem besplatnog vodiča "Jedem pametno, kuham odgovorno", koji su svojevremeno sastavile Mateja Zvirotić Andrijanić i Iva Finderle, a dobre ideje možete potražiti i na korisnim profilima na društvenim mrežama o kojima smo nedavno pisali ovdje.

NA ŽLICU

Zimski dani zovu na jela na žlicu pa nije ni čudno što se na vrhu našeg popisa nalazi upravo to. Jeftina, a ukusna i zasitna varijanta jela na žlicu može biti svima omiljeni klasik – grah s kiselim kupusom. Za ručak za dvoje do četvero ljudi trebat će vam pakiranje kiselog kupusa i jedna do dvije konzerve graha, a zatim u lonac po želji možete ubaciti i kobasicu, suho meso ili malo slanine, ovisno o tome čime raspolažete i što vam je u tom trenutku dostupno.

GRAH S KISELIM KUPUSOM

Trebat će vam:

500 g graha
700 g rezanog kiselog kupusa
glavica luka
3 češnja češnjaka
1 žličica mljevene crvene paprike
1/2 žlice koncentrata rajčice
sol i papar
mesni dodaci po izboru
3 lovorova lista

Priprema:

Na masnoći zažutite nasjeckani luk, pa dodajte mljevenu crvenu papriku, rajčicu i sitno sjeckani češnjak, neka se paprika par minuta zaprži pa podlijte s malo vode. Dodajte potom kupus. Ulijte vode, oko jednu litru, ubacite lovorov list i kuhajte dok zelje ne omekša, oko 40 minuta. Zatim dodajte prethodno skuhani ili grah iz konzerve. Možete uliti i malo tekućine u kojoj se kuhalo suho meso, ako ga koristite, za intenzivniji okus. Pazite kad na kraju budete solili varivo jer je tekućina od suhog mesa i meso slano. Na kraju popaprite.

Za ovo jelo trebat će vam još samo luk, malo češnjaka, crvena mljevena paprika i drugi začini po želji što, pretpostavljamo, već imate u kuhinjskim ormarićima. Želite li ‘pojačati‘ jelo, dodajte mu i malo krumpira ili ga poslužite uz pire krumpir, a uvijek dobra ideja bit će i domaći kruh na koji također ne morate potrošiti previše novaca. Kupite kilogram brašna i kvasac, a vodu, šećer i sol, vjerujemo, ionako već imate pri ruci. Ako ne jedete previše kruha, od kilograma brašna napraviti možete ih napraviti čak dva manja.

KRUH KOJI SE NE MIJESI PO RECEPTU RAJKE SUNAJKO

Trebat će vam:

3 šalice brašna
1½ šalica tople vode
na vrh žličice suhog kvasca
žličica soli

Priprema:

Sve sastojke miješajte žlicom dok se ne spoje. Nemojte miksati. Ostavite tijesto da se diže najmanje četiri sata na sobnoj temperaturi, a zatim ga istresite na pobrašnjenu podlogu i formirajte kuglu. Smjesa neka bude meka mekana, rijetka. Pećnicu zagrijte na maksimalnu temperaturu i u nju stavite zdjelu s poklopcem. Kruh premjestite na papir za pečenje i stavite u vruću pećnicu. Pecite pola sata. Nakon toga otklopite i pecite još deset minuta na 200 Celzijevih stupnjeva.

Savjet!

Jedna šalica koja se navodi u receptu odnosi se na 2,2 decilitra. Ako koristite manju, prilagodite količine brašna i vode. Koristiti možete obično glatko brašno, ali ga možete kombinirati i s drugim vrstama brašna kao što su pirovo, raženo ili kukuruzno. Kruh je najbolji ako ostavite da se diže preko noći.

image
Berislava Picek/Cropix

BRZO, A FINO I UTJEŠNO

Palenta je također prilično jednostavan dodatak tjednom meniju, a kada je napravite kako treba i ostane kremasta, može biti itekako utješna i dobra opcija za hladne zimske dane. Uvijek volimo koristiti domaću, krupnije mljevenu palentu koju kupujemo na mlinu ili tržnici, ali za brzinsku večeru dobra opcija bit će i instant palenta. Cijena obje varijante ne prelazi 2 eura za 500 grama.

image
Berislava Picek/Cropix

Dodajte tome još i žlicu vrhnja i šaku čvaraka i dobili ste obilan obrok nakon kojeg nećete ostati gladni. Želite li ubaciti i povrće, razmislite o kombinaciji mrkve, cvjetače, slanutka i pelata koje možete pirjati na laganoj vatri, a zatim, kad povrće omekša, poslužiti kao umak uz palentu. Ovakvom jelu uvijek možete dodati i mesni ili riblji (čak i iz konzerve) dodatak po želji.

ŽGANCI S VRHNJEM I ČVARCIMA

Trebat će vam:

1 šalica (od 2 dcl) palente
pola šalice čvaraka
1 šalica domaćeg kiselog vrhnja
2 žlice maslaca
sol

Priprema:

U posudu staviti tri šalice vode i 1/2 žlice maslaca. Kada voda počne vriti, uliti palentu i miješati dok ne bude kuhana, na kraju umiješati još 1/2 žlice maslaca i posoliti. U manjoj tavi rastopiti maslaca i na njega izliti kiselo vrhnje te miješajući kuhati oko minutu na laganoj vatri pa preliti još vruće po palenti. Na kraju sve posuti sitno nasjeckanim čvarcima. Jelo se jede samostalno, no ako želite, možete dodati i prženi luk ili poslužiti neku kiselu salatu, poput paprike ili krastavaca.

AKO NE MOŽETE BEZ MESA

Iako su cijene mesa danas nešto više, uvijek postoje jeftiniji komadi od kojih možete napraviti čuda. Jedno od jeftinih i brzih jela na koje baš nitko za stolom neće imati prigovor može biti i kvrguša s piletinom, koja će vas, ako birate zabatke, koštati oko 2 eura za 500 grama. Piletinu začinite, posložite po posudi za pečenje, a zatim prelijte smjesom nalik onoj za palačinke. Sve zajedno poslužite uz, primjerice, pečeno korjenasto povrće, i dobili ste zasitan ručak za dvoje do četvero ljudi.

Osim piletine, dobra opcija za cjenovno pristupačan ručak uvijek su i svinjski kotleti. Zapecite ih na naglo, a zatim na istoj masnoći pirjajte luk i češnjak, dodajte gljive, malo senfa, podlijte vinom, a zatim i temeljcem ili vodom. Vratite kotlete i na kraju ulijte kiselo vrhnje koje ste razrijedili s malo vode. Začinite crvenom paprikom i timijanom, pustite da se krčka dok meso ne omekša i imate ukusan ručak u manje od 30-ak minuta i, još važnije, za prilično malu svotu novaca. Jelo poslužite uz tjesteninu, rižu, pire krumpir, kus-kus, heljdu... Ako vam u novčaniku ostane još koji euro, u košaricu ubacite i glavicu zelene salate pa poslužite uz ručak.

image
Mongkolchon Akesin/Getty Images/istockphoto

ZA RUČAK, ALI I ZA PONIJETI NA POSAO

Uvijek dobra ideja za jednostavan ručak mogu biti i različite pite. Iznenadili biste što sve od pakiranja kora za savijače, koje će vas koštati do 2 eura, možete napraviti. Iskoristite nekoliko kora nanizanih jednu na drugu kao podlogu za pitu nalik quicheu pa napunite kombinacijom povrća koje imate u hladnjaku i prelijte kiselim vrhnjem umućenim s jajem ili, jednostavnije, napravite smjesu koju ćete zatim rolati u štrudle.

DOBRE IDEJE ZA BRZE I JEDNOSTAVNE PITE

image
Berislava Picek/Cropix

To može biti kombinacija piletine, poriluka i gljiva, zatim sira i špinata, a dobra ideja je i buča s heljdom, mljeveno meso s krumpirom, krumpir i špinat ili samo luk i krumpir, kao kada radite krumpirušu. Mogućnosti je zbilja mnogo, a najbolje od svega, komadić uvijek možete ponijeti idući dan na posao te uštedjeti koji euro i na gablecu.

SAVIJAČA OD KRUMPIRA I KOPRIVE (ILI ŠPINATA) PO RECEPTU JELENE TOMAŠEVIĆ

Trebat će vam:

kore za savijaču bez jaja (3 lista)
300 g koprive ili špinata
2 do 3 glavice luka
1 kg krumpira
sol i papar
ulje i voda

Priprema:

Skuhajte krumpir nasjeckan na kockice u slanoj vodi. Nasjeckani luk dinstajte na ulju te možete podlijevati vodom dok ne postane lijepe rumene boje. Pomiješajte skuhani krumpir s dinstanim lukom, posolite i popaprite nadjev. Očistite i kratko prokuhajte koprivu ili špinat. Ocijedite i pomiješajte s krumpirom i lukom. Namažite uljem cijelu površinu kore te nadjenite. Ako kore stavite na čistu krpu, lakše ćete ih saviti podižući jedan kraj. Nauljite posudu za pečenje te savijaču još dodatno premažite s malo ulja i vodom. Pecite na temperaturi od 190 - 200 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta da dobije lijepu rumenu boju.

image
Berislava Picek/Cropix

ŠTO S OSTACIMA?

Od ostataka mesa uvijek možete napraviti sendviče ili ih ubaciti u tortilje, zarolati u kore za savijače pa zapeći na tavi, dok ostatke povrća možete ubaciti u wok tavu, dodati im kuhanu rižu i jaje pa napraviti sasvim novo jelo.

Odlična ideja bit će i, primjerice, ako vam ostane palente, prebaciti je u posudu za pečenje, pustiti da poprimi oblik, a zatim rezati na željeni oblik, zapeći na malo ulja pa nadjenuti dodacima po želji. To može biti kakav namaz (humus ili pašteta od tune), ali i pirjano povrće, svježe pečena ili riba iz konzerve...

image
Marko Miscevic/Cropix

Odlična ideja za potrošiti ostatke uvijek je i kakav slastan složenac. Skuhajte, primjerice, tjesteninu, napravite rjeđi bešamel umak, dodajte i šaku topivog sira, a zatim pomiješajte s komadićima piletine, graškom ili drugim povrćem. Sve zajedno prebacite u posudu za pečenje, pomiješajte, pospite s još sira i zapecite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 08:45