GASTROLAB

Muffini bez jaja: Testirali smo čak 8 zamjena za original, ovo su naši favoriti

Za potrebe novog broja magazina Dobra hrana napravili smo eksperiment s impresivnim brojem zamjena za "pravu stvar". U neke od njih smo se zaljubili, a jednu bome više nikad ne bismo ponovili.

Istrošili ste sva domaća jaja na eksperiment sa srirachom, sojom i soli sa stranice XY, a obećali ste društvu pleh klasičnih muffina? Bez brige, iz recepta za muffin vulgaris možete ih s lakoćom izbaciti i zamijeniti nekom drugom namirnicom, uz pametno doziranje i pravi odabir alternative. Brzim pretraživanjem interneta pronašli smo razne grafike koje predlažu čime zamijeniti jedno jaje i u kojim omjerima, a naišli smo i neke logične, ali i pomalo nelogične namirnice. Upravo smo zato odlučili testirati navedene prijedloge i vidjeti kakav efekt stvara lan, a kakav chia, može li uistinu slanutkovo brašno pomiješano s vodom glumiti jaje i kakav će okus imati muffin s octom!

image
Tomislav Kristo/Cropix

Smjese su se prije pečenja znatno razlikovale, i to ne samo po boji i uzorku nego i prema svojoj gustoći i glatkoći. Jednom kad su muffini bili pečeni ta se razlika drastično smanjila

Uz pomoć Paška Nokaja iz Gastronomada provjerili smo kakav će učinak sve te zamjene imati na smjesu, teksturu i ukus ovog popularnog biskvitnog deserta i otkrili da većina jako dobro funkcionira pa ih se sjetite idući put kada vam ponestane jaja, a baš biste rado pojeli koji muffin. Samo jednu kombinaciju ne bismo nikada više ponovili zbog lošeg okusa pa dobro proučite naš vodič!

image

JAJE, 1 komad

Smjesa sama po sebi nije bila pregusta. Intenzivnije je žute boje, sočnog biskvita i bogatog okusa. Muffin se, na naše iznenađenje, ustvari nije ravnomjerno dizao

Tomislav Kristo/Cropix

Osnovni recept za muffine

  • 80 g brašna
  • 4 g praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 50 g šećera
  • 1 jaje
  • 80 ml mlijeka
  • 20 ml suncokretova ulja

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Pomiješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, šećer i sol. Pomiješajte u posudici jaje s mlijekom. U suhe sastojke dodajte jaje i ulje te dobro sve izmiješajte. U lim za pečenje muffina stavite košarice za muffine za lakše baratanje. Izlijte smjesu tako da zauzima ¾ kalupa i pecite 15 minuta. Pustite da se muffini u potpunosti ohlade prije konzumacije.

A sad zamjene!

image
Foto Tomislav Krišto/Cropix, Ilustracija Vesna Veselić

Ovaj tekst objavljen je u novom broju magazinu Dobra hrana. Ne propustite nabaviti svoj primjerak i doznati više dobrih savjeta vezanih za jaja, kao i proljetnih slatkih i slanih recepata!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:40