Dobro je znati

Tri provjereno dobra načina da jabuke, jednom kad ih narežete, ne poprime smeđu boju

Prirodni su, jednostavni, brzi i doista daju rezultate, a među njima postoji i pobjednik!

Jabuke narezane na kriške jedan su od najboljih i najjednostavnijih međuobroka. Zdrave su, ukusne, sočne, hrskave i dugo ostaju svježe. Jedini problem kod nekih ljudi izaziva to što ovako pripremljene za jelo mogu potamniti. Međutim, već ovisno o vrsti jabuke, ako je narezana, svaka će s vremenom postati smeđa, iako neke lakše "dobiju boju" od drugih. I dok to ne mora nužno utjecati na njihov okus, nekima to jednostavno nije "apetitlih".

Zašto se to događa, pitate se? Ukratko: oksidiraju! Baš kao što željezo hrđa kad dođe u dodir s kisikom. Jabuke, naime, imaju enzime koji će reagirati s kisikom i obojiti voće u smeđu boju. Općenito, kako jabuka ne bi potamnjela, trebamo joj ili smanjiti Ph (što znači dodati nešto kiselo) ili je na neki način pokriti, kako bismo spriječili kisik da dopre do površine.

image
Clara Brea/Getty Images

Novinar Christopher Michel odlučio je isprobati tri različite metode tretiranja narezanih jabuka.

► Prva je bila slana vodi (1 žličica soli na šalicu vode).

► Druga je bila voda s medom (1 žlica meda na šalicu vode).

► Posljednja, treća je sok od limuna (oko 1 žlica: dovoljno da prekrije kriške jabuke).

Odabrao je ove tri jer su sve jednostavne i brze, koriste sastojke koje većina nas vjerojatno već ima pri ruci i zato što, za razliku od drugih koje ste možda čuli, zvuče nekako ukusno.

A kad već spominjemo te druge metode, one se obično ne čine ukusnima (ocat, maslinovo ulje) ili koriste sastojke koje u tu svrhu ne bismo koristili (limunska kiselina, gazirani sok od limuna i limete).

Svaka od ovih metoda dobro je funkcionirala nekoliko sati, više nego dovoljno dugo za ručak. No, koja je bila najbolja? Evo što je ustvrdio.

image
Pexels

Prva metoda: sok od limuna

"Za ovu sam metodu nasjeckao jabuku srednje veličine, a zatim preko nje u zdjelu iscijedio sok od otprilike 1/2 limuna".

Rezultati: Nakon 8 sati na zraku, ova jabuka uopće nije bila smeđa i ostala je relativno hrskava. Zalogaji jabuke bili su ugodnog okusa limuna.

image
Pexels

Druga metoda: voda s medom

"Za ovu sam metodu nasjeckao jabuku srednje veličine i ostavio je da odstoji oko 30 do 40 sekundi u mješavini 1 žlice meda i 1 šalice vode".

Rezultati: Nakon 5 sati jabuka još uvijek nije posmeđila, ali sat kasnije počela je polako tamniti. Međutim, čak i nakon 8 sati bilo je vrlo malo smeđe boje. Iako je ostala hrskava 4 ili 5 sati, nakon toga je omekšala. Zalogaji jabuke bili su ugodno slatki, s blagim okusom meda.

image
Pexels

Treća metoda: Sol

"Za ovu sam metodu nasjeckao jabuku srednje veličine i ostavio je da odstoji oko 30 do 40 sekundi u mješavini 1 žličice soli i 1 šalice vode. Zatim sam ih isprao".

Rezultati: Nakon 6 sati još uvijek nije bilo tamnjenja na jabuci. Čak i nakon 8 sati nije promijenila boju. Iako je ostala hrskava 4 ili 5 sati, nakon toga je omekšala. Zalogaji su imali okus kao neobrađena jabuka.

Konačna presuda

Slana voda ne samo da je bila najbolja metoda, nego je i najmanje promijenila okus jabuke.

Fotografije njegovog eksperimenta i originalni članak možete pročitati na CountyLiving.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 21:47