Budi nostalgiju

35 godina tražila je recept za slasticu iz telefonskog imenika grada Zagreba 1985/86: ‘To je najfinija i najsočnija baklava‘

 Katarina Cvetko I Nataša Zrakić Panić
Punih 35 godina jedna je Zagrepčanka maštala o baklavi po ovom receptu, a do njega je napokon došla zahvaljujući Facebook grupi u kojoj je članica

Jedna od najbrojnijih domaćih Facebook grupa jučer je imala zanimljivu objavu, a nije se ticala darovanja viška ili nepotrebnih stvari, što je inicijalno tema i bit zajednice "Sharing is caring Zagreb". Naime, gospođa Nataša je, ponukana sjećanjima iz mladosti, zamolila članove grupe, koja u ovom trenutku broji nešto manje od 52 tisuće ljudi, da joj pomognu u potrazi za receptom objavljenom u telefonskom imeniku 85/86, jer baklavu baš prema tom receptu pamti i danas.

image

Ovo je telefonski imenik u kojem se nalazi recept za baklavu o kojoj je gospođa Nataša maštala 35 godina

Katarina Cvetko/Facebook Sharing Is Caring Zagreb

"To mi je bila najfinija baklava", napisala je Nataša u objavi kojom moli članove ove Facebook grupe da joj pomognu. I doista, u samo par sati, recept je pronađen. Odnosno u svom ga je telefonskom imeniku, koji još čuva iz tih danas davnih vremena, pronašla gospođa Katarina, koja je recept fotografirala i objavila u komentarima.

Možemo samo pretpostaviti koliko je Nataša bila ushićena što je došla do nikad prežaljenog recepta kad je već istu večer složila baklavu po receptu iz spomenutog telefonskog imenika, a rano jutros, već u pola 7 nije odoljela da ga napokon i degustira.

image

Ovaj recept za baklavu objavljen je 1985.

Katarina Cvetko/ Facebook Sharing Is Caring Zagreb

"Iiiiiiii, evo je!!!! Prva po ovom receptu nakon više od 35 (trideset i pet!!!) godina... Dojmovi su baš... nostalgični", napisala je u komentaru objavivši i fotografiju gotove baklave po ovom receptu te dodala: "Priča o ovoj baklavi seže u daleku, rekla bih, 1987. godinu. Kao klinkica napravila sam baklavu po receptu iz telefonskog imenika grada Zagreba i to mi je bila najfinija i najsočnija baklava koju sam ikada jela. Narednih 35 godina tražila sam taj recept... Sinoć je jedna divna žena ipak povjerovala i prelistala svoj imenik i poslala mi recept. Da, to je taj okus koji sam čekala desetljećima", zaključila je Nataša.

Ako ste ga i vi kojim slučajem tražili ili ga pak želite isprobati, donosimo ga u originalu u nastavku uz napomenu kako umjesto smrznutih možete koristiti i obične tanke kore za savijače. Naravno, baklava je najbolja kad se ohladi, pa joj dajte nekoliko sati vremena da se svi okusi prožmu prije nego što je probate.

image

Baklava gospođe Nataše po receptu iz telefonskog imenika

Nataša Zrakić Panić/Facebook Sharing Is Caring Zagreb

Recept za baklavu iz telefonskog imenika

2 paketića Ledo smrznutog tijesta za savijače
20 dkg oraha
10 dkg grožđica
15 dkg maslaca
muškatni oraščić

Za preljev:

30 dkg šećera
5 dcl vode
1 vrećica vanilin šećera
sok ½ - 1 limuna

Priprema:

Odaberite lim za pečenje veličine oko 30 x 15 cm, prelijte rastopljenim maslacem i složite na dno 4 - 5 slojeva tankog Ledo tijesta (koje ste izrezali prema veličini lima za pečenje). Svaki sloj poškropite rastopljenim maslacem.

Ostale slojeve tijesta redom posipajte mljevenim orasima, grožđicama i tako nastavljajte dok ne potrošite nadjev.

Između nadjeva stavljajte po jedan list tijesta. Važno je da na samom vrhu ostavite opet 3 - 4 tankih listova.

Prije pečenja izrežite oštrim nožem u obliku rombova ili kocaka, prelijte rastopljenim maslacem i stavite peći u pećnicu. Pecite na umjerenoj temperaturi (oko 200ºC) dok ne dobije lijepu rumenu boju.

Dok se baklava peče, pripremite sirup od šećera i vode. Sirup dobro prokuhajte, na kraju mu dodajte sok od limuna.

Pečene vruće baklave prelijte ohlađenim sirupom i ostavite 2 -3 sata da upije sirup.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:43