Zamrznuto more

Ako ste ikad dvojili da li kupiti svježu ili zamrznutu ribu, ovi savjeti i recepti dat će vam najbolji odgovor!

I kad ste na kontinentu i nemate vremena za odlazak na ribarnicu, more nije daleko. Nove tehnike zamrzavanja omogućuju da plodove mora konzumiramo kao svježe, a chef Nenad Komes pokazao nam je i kako

Kao što dolikuje stanovnicima jedne mediteranske zemlje, mnogi u Hrvatskoj obožavaju sve što dolazi iz mora. Međutim, nije rijetkost da, bez obzira na tu činjenicu, ribu, školjke, rakove i muzgavce ne pripremamo kod kuće, ili barem ne onoliko često koliko bismo htjeli. Razloga za to je više. Jedni se groze njihova čišćenja, drugi ni ne znaju kako se čiste, a treći misle kako je dobra jedino svježa namirnica iz mora. I dok se čišćenje ne može preskočiti, ali se može naučiti, posljednji stav već dulje vrijeme "ne drži vodu". Naime, nove tehnike smrzavanja namirnica, a prije svega "sea frozen" tehnika, koja se koristi kad govorimo o plodovima mora, provode se već na koćama.

image

Sipa, očišćena i narezana na kockice, 9,80 €/375 g

Berislava Picek/Cropix
image

Hobotica, od 17,57 €

Berislava Picek/Cropix

Svježi ulov diže se na brodicu, selektira i odmah zamrzava. Stoga, eto odmah i odgovora na pitanje zašto je ponekad smrznuta riba skuplja od svježe. Ako je pritom već obrađena za pripremu ili jelo, kao što je često slučaj kod hobotnice, sipe, gambera, očišćene i filetirane ribe, ne čudi da cijena raste. No, zauzvrat dobijemo gotovu namirnicu za brzu, jednostavnu i sigurnu pripremu omiljenog ribljeg jela. Spomenimo i kako štedimo vrijeme, ali i prostor u zamrzivaču, te da u omiljenom ribljem jelu možemo uživati čak i kad nije sezona namirnice od koje je napravljeno.

image

Chef Nenad Komes

Berislava Picek/Cropix

SAVJETI CHEFA NENADA KOMESA

► Zamrznutu ribu, školjke, rakove i muzgavce potrebno je prije pripreme uvijek dobro odlediti, ocijediti i posušiti.

► Odleđeni proizvodi iz mora u hladnjaku mogu stajati barem dva dana, no vrlo je važno izvaditi ih iz vode koja se otopila.

► Za ribu i plodove mora izuzetno je važno koristiti kvalitetno, najbolje domaće maslinovo ulje, a dovoljni su i samo bazni začini - sol i papar, kao i korica limuna.

► Kod pripreme ribe i rakova potrebno je posebno paziti da namirnice ne uništite predugom i neadekvatnom termičkom pripremom - vatra, odnosno tava ili gril moraju biti vrući.

image

Premium gamberi, 17,90 €

Berislava Picek/Cropix
image

Škampi, srednji 13 - 16, 22,50 € za kilogram

Berislava Picek/Cropix

Danas na tržištu imamo dobar izbor smrznutih proizvoda iz mora, no apsolutni predvodnik u ovom segmentu je Fisherija, domaći delikatesni shop koji možemo opisati kao fuziju trgovine i ribarnice. Prva poslovnica otvorena je još u prosincu 2018. godine na Jarunskoj tržnici, a popularna Fisherija baš je otvorilai i svoju sedmu i osmu poslovnicu u Zagrebu - jednu na Laništu, a posljednju u centru grada.

image

Rep grdobine, 19,90 € za kilogram

Berislava Picek/Cropix
image

Vongole, 6,50 € za kilogram

Berislava Picek/Cropix

Pritom iz godine u godinu povećavaju asortiman smrznute, konzervirane i marinirane ribe te plodova mora. A da su riblja jela od smrznutih proizvoda itekako vrijedna pozornosti, pokazao nam je i chef Nenad Komes. Iako poznat prije svega po pripremi mesa i steakova, chef Komes usavršio se i u pripremi ribe u svojoj 20-godišnjoj gastronomskoj karijeri, a samo za Dobru hranu pripremio je šest jednostavnih jela sa smrznutim proizvodima, za koje vam donosimo i recepte.

Isprobajte recepte!

Svi recepti napravljeni su s namirnicama iz asortimanom zamrznutih proizvoda domaćeg delikatesnog shopa - Fisherija.

JAPANSKI SENDVIČ S GAMBERIMA, GRILANIM ŠKRIPAVCEM I SMOKVAMA

image
Berislava Picek/Cropix

HOBOTNICA S GRILANOM RAJČICOM

image
Berislava Picek/Cropix

GRDOBINA NA CARPACCIU OD VOLOVSKOG SRCA

image
Berislava Picek/Cropix

SIPA U BIJELOM VINU S KAPARIMA I GRDOBINOM

image
Berislava Picek/Cropix

VONGOLE S MLADIM MAHUNAMA I LISIČARKAMA

image
Berislava Picek/Cropix

NAŠI DIMLJENI ŠKAMPI

image
Berislava Picek/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:40