Znaju što valja

BBC se raspisao o našoj gastronomiji: Evo što preporučuju Britancima da obavezno probaju u Hrvatskoj

Na popisu su se našla i vina, slastice, riblje i mesne delicije te tjestenina, a donose i praktične savjete koje bi svaki turist trebao znati

Kako u Hrvatsku iz godine u godinu dolazi sve više turista iz Velike Britanije, britanski BBC je, preko svojeg gurmanima poznatog portala Good Food, svojim čitateljima preporučio što da kušaju kad posjete Hrvatsku. Njihova novinarka Kristin Vuković fokusirala se uglavnom na regije u koje Britanci najradije putuju - Dalmaciju i Istru. Ovo su njihove preporuke (i prenesene su bez intervencije u sadržaj).


CRNI RIŽOTO

Priprema se od sipe ili lignje, maslinovog ulja, češnjaka, crnog vina i crnila od lignji, što mu daje intenzivan morski okus i crnu boju. Popularno je ovo jelo na cijeloj hrvatskoj obali, zacrnit će vam usta i zube, ali vrijedi toga.

image
Berislava Picek/Cropix

BOŠKARIN

Bijelo-sivi istarski volovi dugih rogova prava su delicija, piše Good Food. Boškarin se poslužuje u vrhunskim restoranima i konobama na razne načine - kao carpaccio, u umaku s tjesteninom ili njokima, kao salama ili odrezak ili u juhi od repa boškarina.

image
Marko Miscevic/Cropix

BRUDET

Ovaj ribarski gulaš potječe iz talijanske regije Marche, pišu Britanci. Tradicionalno su ga ribari kuhali na otvorenoj vatri koristeći dnevni ulov. U lonac bi dodali dovoljno octa da se varivo očuva nekoliko dana. Kao i Talijani, i primorski Hrvati u ovom jelu koriste pasiranu rajčicu.

Koliko Dalmatinaca, toliko recepata za brudet: DONOSIMO PROVJEREN RECEPT!

image
Zeljko Grgic/Cropix

BUZARA

Ovo jednostavno jelo od dagnji u vinskom temeljcu s češnjakom i krušnim mrvicama popularno je diljem hrvatske obale. Buzara znači "gulaš", a priprema se slično kao što Francuzi rade moules marinière, stoji u tekstu.

image
Sasa Buric/Cropix

FRITULE

Uobičajena je ovo slastica na jadranskoj obali. Ovo prženo tijesto nalik na krafne razlikuje se od regije do regije. U smjesu mogu ići žumanjci, grožđice, naribana korica limuna ili naranče, pa čak i rakija ili rum. Tradicionalno se poslužuju tijekom praznika i poklada, popularni su i izazivaju veliku ovisnost.

Isprobali smo: NAJMEKŠE FRITULE KOJE MOŽETE ZAMISLITI

image
Arhiva Cropix

FUŽI I PLJUKANCI

Fuži su domaća tjestenina u obliku pera koja se pravi tako da se izrežu kvadratići veličine 5x5 cm pa se svaki komad omota oko drške drvene kuhače. Često se poslužuje s umakom od tartufa ili crvenim umacima, primjerice od govedine, boškarina, piletine ili divljači. U Istri rade i pljukance, to je tjestenina koja oblikom podsjeća na mahune i njoke.

DRŽITE SE OVOG RECEPTA: Nona Benvenuti vodila nas je korak po korak do savršenih fuža

image
Berislava Picek/cropix

ISTARSKI PRŠUT

Dobar obrok često počinje s pladnjem pršuta i sira. Istarski pršut se pravi od oguljenog svinjskog buta koji se suho soli morskom soli i začini paprom i češnjakom, a ponekad i lovorom i ružmarinom, opisuju u tekstu. Za razliku od južne primorske Hrvatske, gdje Dalmatinci pršut dime, Istrani svoje meso suše na zraku uz jaku sjevernu buru. Istarski pršut tako odležava najmanje 12 mjeseci, a ovisno o vremenskim uvjetima i do 18 mjeseci. Dobiveni proizvod ima posebnu aromu i umjereno slan okus koji se dobro slaže sa sirevima iz regije.

image
Goran Sebelic/Cropix

MALVAZIJA I TERAN

Prepoznatljive istarske vinske sorte su malvazija i teran. Malvazija, pitko bijelo vino dobre mineralnosti s notama marelice i jabuke, odlično se slaže uz morska jela. Teran, robusno, crveno vino dobro se slaže s mesnim jelima, uključujući boškarina i pršut.

image
Marko Miscevic/Cropix

PEKA

Popularno u cijeloj Hrvatskoj, ovo nježno jelo od mesa i povrća naziva se i ispod čripnje - doslovno hrana koja se kuha ispod terakota ili željeznog poklopca na užarenoj žeravici. Peka se može raditi od hobotnice, janjetine, teletine ili piletine, a uz nju često ide i krumpir.

ISTARSKA ČRIPNJA: Drevna istarska peka kakvu još niste probali!

image

+

Tomislav Kristo/Cropix

TARTUFI

Motovunske šume bogate su tartufima. Hrvatski tartufi nisu toliko poznati kao talijanski, ali neki kažu da imaju jaču aromu. Svakako su jeftiniji od talijanskih, pa tako obrok od više sljedova s ​​velikom količinom tartufa košta upola manje nego u Italiji, piše BBC.

image
Sasa Buric /Cropix

U nastavku teksta, BBC Good Food portal ističe što jedu lokalci, a otkriva i dobre savjete za gastroputovanje te preporuča čitateljima da nikako ne preskoče probati rakiju, destilirano žestoko piće od voća.

Originalni članak možete pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:41