NEVOJEROJATNO!

Ljudi naručuju krokete od Kobe govedine i čekaju ih 43 godine, trenutno postoji lista od 63 tisuće kupaca

 Youtube/
Postoji li na ovom svijetu jelo ili namirnica na koju biste bili spremni čekati 43 godine?

Naručite li kutiju smrznutih kroketa od Kobe govedine iz Asahiyje, male obiteljske mesnice u Takasago Cityju u Japanu, u ruci ćete je držati tek za 43 godine, piše CNN u nevjerojatnoj priči o najpopularnijim kroketima na svijetu.

Mesnica je otvorena 1926. godine i oduvijek je prodavala meso pa i Kobe govedinu iz prefekture Hyogo, a onda su nakon Drugog svjetskog rata u ponudu uveli i Kobe krokete. Ovaj se proizvod dobro prodavao i ranije, no tek ranih 2000-tih postao je toliko popularan da se za njega sada upisuje na nevjerojatno dugačke liste, a zatim čeka desetljećima.

Kroketi od krumpira i Kobe govedine nose naziv Extreme Croquettes i zapravo su jedna od četiri vrste kroketa koje rade u mesnici pa, ako su vam 43 godine ipak malo previše, postoji i lista za njihove Premier Kobe Beef Croquettes, koje ćete čekati samo četiri godine.

Kako je za CNN rekao vlasnik Asahiyje Shigeru Nitta, proizvode su putem internetske stranice počeli prodavati 1999. godine, nakon što je shvatio da postoji zbilja veliki interes za vrhunsku govedinu.

"Tada smo Extreme Croquettes prodavali po 1,80 dolara za komad, a govedina koja se u njima nalazila koštala nas je 2,70 dolara", rekao je Shigeru Nitta za CNN te dodao kako su htjeli vidjeti postoji li za takvo što uopće interes.

"Radili smo cjenovno pristupačne i ukusne krokete kako bi predstavili koncept naše trgovine. Ideja je bila da ljudi kupe krokete i, ako im se svide, vrate se po još govedine", dodao je.

Krokete od samog početka proizvodi od lokalno uzgojene govedine i istog takvog krumpira, a dodao je i kako ih svakoga dana radi svježe i oblikuje ručno.

O kvaliteti i cijeni njihovih kroketa pročulo se zahvaljujući tamošnjim medijima i ljudi su za njima jednostavno poludjeli. Cijela stvar otišla je toliko daleko da su ih 2016. godine morali prestati prodavati jer su neki ljudi bili upisani na listu prema kojoj bi svoje pakiranje kroketa dobili tek za 14 godina.

"Ali dobivali smo toliko poziva od zainteresiranih kupaca koji su nas molili da ih nastavimo nuditi da smo 2017. godine to i učinili. Tada smo cijenu digli na 3,65 dolara. Kada je počeo rasti izvoz Kobe govedine i cijene su se udvostručile, ta nam cijena ponovno nije odgovarala jer smo bili u gubitku", rekao je Nitta za CNN.

Kako bi ispunio želje svih svojih kupaca što je brže moguće, od 200 komada tjedno, počeo je proizvoditi 200 komada kroketa dnevno. No ni to nije bilo dovoljno brzo.

"Žao mi je što ljudi trebaju toliko čekati, želim ih raditi što više i slati što prije, ali ako se posvetim samo tome ili samo zbog toga zaposlim još jednu osobu, naša trgovina će bankrotirati."

Srećom, piše CNN, barem polovica onih koji naručuju njihove krokete, na kraju naruče i odabrane komade mesa, čime zatim pokriva većinu troškova.

Danas krokete prodaje u kutijama od pet komada, po cijeni od 18,20 dolara, a kako bi bili u tijeku s vremenskim periodom koji još moraju provesti čekajući, Nitta kupcima šalje newsletter s dopunjenim informacijama i traži od njih da promijene podatke koji su se u posljednjih 10 ili 20 godina čekanja možda promijenili.

Da bismo vam bolje dočarali cijelu situaciju, reći ćemo kako ljudi koji su prije 10 godina naručili svoj paket kroketa, dobivaju ga tek ovih dana te da se na listi trenutno nalazi 63 tisuće zainteresiranih.

Cijelu priču pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 06:15