Vinski B&B

Poznati istarski vinar osim vina i maslinovih ulja sada nudi i noćenje s domaćim doručkom

Cijene se kreću od 110 do 140 eura za noćenje, a gosti mogu boraviti i ljeti i zimi u tri luksuzno opremljene sobe s wellnessom

Poznata istarska vinarija Cuj obitelji Kraljević odlučila je unaprijediti svoj vinski i maslinarski biznis te je nedavno otvorila vinski B&B. Zasad su uredili tri luksuzne sobe s doručkom i wellness sadržajima s pogledom na vinograd i maslinike u sklopu svog gospodarstva u selu Farnažine nedaleko Umaga. Turizam se u ovom području nametnuo sam od sebe, priznaje nam i vlasnik vinarije Danijel Kraljević koji sa suprugom Antonijom, kćerkom Larom i sinom Evanom vodi ovaj biznis već godinama.

image

Danijel Kraljević s djecom, sinom Evanom i kćeri Larom

Goran Šebelić/Cropix

"Vinariju sam otvorio još 2005. godine i to mi je oduvijek bila velika želja jer sam se prije toga bavio ugostiteljstvom u Umagu. No, vino je bila moja ljubav. I naziv Cuj za naše imanje potječe od djeda Augusta kojega su po nadimku zvali Cuj. On je razlog zašto sam zavolio vinogradarstvo i zašto sam se iz ugostiteljstva prešao u vinarstvo. Moj je pak otac oduvijek želio uljaru, pa smo godinu dana nakon toga na imanju otvorili i uljaru. Bilo smo među prvima na ovom području koji smo imali uljaru te prerađujemo masline i za ostale. Zatim smo 2010. godine otvorili degustacijsku salu, pa smo podigli još dodatnih osam hektara vinograda, a ove godine smo uložili i u smještaj".

image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix

Od tih početaka, kada su doslovce krenuli iz nule, u obiteljsko su imanje uložili više od milijun eura. Trenutno zapošljavaju pet osoba.

"Imali smo prostor iznad podruma koji je dosad bio neiskorišten. Vidjeli smo da postoji potreba za smještajem na vinariji, posebno kada su degustacije i neki eventi. Odlučili smo se za to jer su i djeca pokazala interes da ostanu raditi na imanju. Evan je završio studij enologije, a Lara završava ekonomiju. Sada je naše vinarsko i maslinarsko imanje hranilo jednu obitelj, a u nekoj budućnosti bi trebalo hraniti tri obitelji. To je bio naš cilj", ističe Kraljević. Sada u svojoj ponudi imaju više sadržaja - degustacije, razgledavanje imanje i vinograda, smještaj te doručak u koji su uključeni domaći i lokalni proizvodi.

image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix

"Htjeli smo imati kvalitetan sadržaj i bolje sobe. To je filozofija koja nas vodi kroz vina i ulja - da ne budemo prosječni, nego da napravimo sve što najbolje znamo. Tako je bila ideja sa sobama, da to bude po mjeri vinarije i maslinarskog imanja. Opremljene su stoga svom mogućom opremom, od kartica za ulazak u sobe do aparata za kavu. Ujedno, sve tri sobe imaju i svoj wellness, odnosno imamo saunu i jacuzzi na terasi s pogledom na prirodu i imanje. Sobe se mogu iznajmljivati i ljeti i zimi jer imamo sustav grijanja i hlađenja, a u sklopu svog boravka gosti imaju uključene i druge sadržaje na imanju. Cijene se kreću od 110 do 140 eura na noć plus doručak", ističe ovaj vinar i maslinar dodajući kako u zaleđu istarske obale, gdje svake godine niču nove kuće za odmor s bazenima, nedostaje upravo ovakav sadržaj.

image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix

"B&B na selu je bilo nemoguće naći. Kuća za odmor već ima jako puno. A i da smo se odlučili na taj koncept, vila ili kuća ne bi baš imala veze s vinarijom i uljarom, a mi smo baš htjeli da smještaj bude vezan uz imanje i da nadopuni sadašnji sadržaj. Sada ovaj objekt ima podrum, u prizemlju je degustacijska sala, a na dva preostala kata su sobe. Uljaru smo izmjestili u objekt do vinarije i soba kako u doba prerade ne bi zbog buke smetala gostima B&B. Što se tiče ponude hrane, za doručak nudimo lokalne proizvode, domaći kruh, istarski pršut, a samo kilometar od nas je poznata konoba Bušćina gdje gosti mogu na večeru. Tako smo se povezali i sa susjednim biznisom", ističe Kraljević koji, kad je kretao u ovaj biznis i višegodišnji investiciju, nije smatrao da će se ikada baviti turizmom.

image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix

"Ovaj objekt bio je predviđen da bude naš stambeni prostor, no na kraju je godinama bio prazan i koristili smo ga kao skladište. Jedini način da imanje dodatno napreduje je da se u njega investira. Trenutno imamo 10 hektara vinograda, a dizat ćemo i dodatne nove nasade. Radimo 45 tisuća boca vina, a cilj nam je doći na 60 tisuća. To je priča koja zadovoljava jednu obitelj, sve preko toga ulazimo u neki drugačiji poslovni koncept", dodaje vlasnik vinarij Cuj, čija se vina mogu kupiti u enotekama i kušati u boljim restoranima.

image

Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix

Njihova vina nastaju na tri položaja s različitim terroirom: crvenicom (položaj Baština i Vela boška), sivicom (Santa Lucia sa svojim mineralnim flišem) i crnicom (Bon markeze). Posebno se ponose malvazijom, muškatom i teranom. Odličan je i njihov crni cuvee, ali i osvježavajući rose te pjenušac. Ista je stvar s maslinovim uljem.

image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix

"Pod maslinama je jedan hektar zemljišta, a imamo i kooperante s kojima radimo već 18 godina i od kojih otkupljujemo masline s time da mi određujemo datum berbe, čime će se maslinici tretirati i kako. Godišnje proizvedemo oko 4 tisuće litara ulja i nećemo povećavati proizvodnju. Želimo ostati mali proizvođači s vrhunskim proizvodima i smještajem", zaključuje Kraljević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:11