ZDRAVI NOVITET

Prvi industrijski kruh od kiselog tijesta odsad i u domaćim pekarnicama

 Ivana Grgic/Cropix
Trend izrade sourdough kruha, koji su ponovno popularizirale artisanske pekarnice, prihvatili su i veliki igrači na tržištu, pa ga tako kupci mogu odnedavno naći na prodajnim mjestima Mlinara diljem Hrvatske

Konačno smo i to dočekali. Zdraviji, bolji i ukusniji kruh sada napokon možemo kupiti u kojem god gradu u zemlji se nalazili. Iz Mlinara, najveće pekarske industrije na ovim prostorima, naime, nedavno su na tržište izbacili prvi industrijski sourdough kruh i, čini nam se, ovo bi mogao biti početak prave male revolucije u pekarstvu.

image
Ivana Grgic/Cropix

Iza cijele ideje stoji Ana Brođanac, innovation managerica zadužena za osmišljavanje i razvoj novih proizvoda u Mlinaru, koja nam je otkrila kako je njihov najnoviji kruh nastao iz želje da svojim kupcima ponude još veći izbor, ali i da upravo Mlinar bude prva pekarska industrija koja će tržištu predstaviti takav proizvod.

"Bilo je jako teško uklopiti tehnološki postupak pripreme sourdough kruha u industrijski mindset jer pekarska industrija mora biti točna kao švicarski sat i ako samo jedna karika u lancu zakaže, cijela proizvodnja pati. Srećom, naišla sam na veliku podršku Uprave i kolega koji su itekako svjesni da napredak Mlinara ovisi i o praćenju artisan trendova pa je odmah sve išlo nekako lakše", rekla nam je Ana Brođanac, koja je i sama veliki gastro entuzijast, kućna pekarica i zaljubljenica u proizvode od kiselog tijesta.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

"Slobodno vrijeme koristim za usavršavanje kulinarskih vještina, pa tako i za pečenje različitih vrsta kruhova s vlastitim kvascem. Prijatelji me znaju zafrkavati zašto subotom ne izlazim, a moj odgovor vrlo često zna biti: ‘Moram preklapati kruh!‘. Odličan sourdough kruh u Mlinaru poboljšat će moj društveni život", našalila se Ana, pa dodala: "Sourdough kruh proizvodi naših 12 vrsnih pekara. Nakon zamjesa, dodavanja proklijale pšenice i zobi te kiselog tijesta, koje ima izraženo mliječno-voćne note, tijesto fermentira u masi, ručno se oblikuje i ostavlja na hladnoj fermentaciji više od 15 sati. Cijeli proces pripreme traje dugih 18 sati, a u 24 sata možemo proizvesti čak četiri tone kiselog tijesta."

image

Za novitet od kiselog tijesta zaslužna je Ana Brođanac, innovation managerica zadužena za osmišljavanje i razvoj novih proizvoda u Mlinaru

Ivana Grgic/Cropix

Objasnila nam je i kako je na ideju proklijalih žitarica došla spletom sretnih životnih okolnosti, i to se pokazalo kao pun pogodak.

"S obzirom na to da sam završila istraživačku kemiju, često čitam znanstveno-istraživačke radove o područjima koja me zanimaju. Jednom sam tako naletjela na članak o proklijalim žitaricama i njihovim benefitima za zdravlje. Poslije sam upoznala suradnika koji me pozvao na istraživački i stručni seminar u Estoniju gdje sam iz prve ruke svjedočila specifičnoj proizvodnji proklijalih žitarica koje maksimalno zadržavaju svoj nutritivni sastav. Danas upravo njih koristimo u sourdough kruhu."

image

Kruh od kiselog tijesta sadrži i proklijale žitarice, nutritivno je bogat te lako probavljiv

Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix

Dodala je kako je u planu dnevna proizvodnja od dvije to tri tisuće komada sourdough kruha, na što potroše prilično impresivne količine sirovina. Točnije, 700 kilograma brašna i 300 kilograma kiselog tijesta. A sve to kako bi svojim kupcima ponudili što bogatiji i veći izbor u njihovim uvijek bogato popunjenim vitrinama.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

"Zahvalnost za upoznavanje hrvatskog tržišta sa sourdough kruhom dugujemo craft pekarnicama koje su ga relativno nedavno počele proizvoditi. Briga o zdravlju i prehrani vratila je ljudski fokus na tradicionalni proces pravljenja kruha koji omogućava da finalni proizvod bude ukusan, lako probavljiv i nutritivno bogat. Nadamo se da će zajednica poznavatelja i kupaca sourdough kruha u Hrvatskoj time postati samo još veća", zaključila je Ana Brođanac, innovation managerica Mlinara.

Mlinarov kruh od kiselog tijesta teži 500 grama i dostupan je po cijeni od 2 eura u većini njihovih trgovina.

Sadržaj je nastao u suradnji s Mlinarom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 10:51