Revolucionarni proizvod

Stigao je sladoled jednak najboljem gelatu, a vjerojatno biste teško pogodili od čega je

Solein Chocolate Gelato

 Press
Nije testiran na životinjama, u potpunosti je veganski, a glavni mu je sastojak ugljik

Dok se kod nas uglavnom priča o visokim cijenama kuglice sladoleda kako na moru tako i u unutrašnjosti, na dalekom istoku je glavna tema novi sladoled. Ne bi to bilo ništa čudno da nije riječ o doista neobičnoj poslastici, odnosno neobičnom sastojku od kojeg je napravljen. Naime, posljednjih smo godina navikli na nove okuse i namirnice, pa je za očekivati kako će i ovaj sladoled s vremenom postati svakodnevica. Napravljen je od ugljika i prvi je takve vrste na svijetu. Razvili su ga u finskoj prehrambeno-tehnološkoj tvrtki Solar Foods, a trenutno ga probati možemo samo u jednom restoranu u Singapuru.

Praktički napravljen od zraka, novi sladoled soleina s okusa čokolade nije testiran na životinjama i u potpunosti je veganski proizvod. Inače, solein se stvara jedinstvenim procesom fermentacije. Taj proces nalikuje proizvodnji vina, pri čemu plinovi zamjenjuju šećer. Zamjenom mliječnih proizvoda soleinom, sladoled nove generacije nudi poznate okuse i teksture na potpuno drugačiji način pa oni koji su ga probali kažu da je božanstveno kremozan, baš kao najbolji talijanski gelato.

Sladoled je u prodaji od 15. lipnja i njegovo lansiranje znači da je hrana prvi puta napravljena bez fotosinteze i poljoprivrede, odnosno da za proizvodnju nije potrebno obradivo zemljište, voda niti pesticidi. "Zračni sladoled" sadrži 65 do 70 posto proteina, 5 do 8 masti,10 do 15 posto dijetalnih vlakana te do 5 posto mineralnih hranjivih. Njihov je nutritivni sastav, hvale se u Solar Foodsu, sličan soji ili algama.

“Da ne znate, ne biste mogli pretpostaviti da ovaj sladoled uključuje novi, jedinstven i hranjivi sastojak. Izgleda i ima okus kao i svaki drugi talijanski gelato, a to nam je i bila ideja”, rekao je za strane medije direktor “Solar Foodsa”, Shilei Zhang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 17:16