Moguće je

U Zagrebu smo probali savršenu zamjenu za pizzu: Recept nas je potpuno oduševio, a posebno jedan sastojak!

 Berislava Picek/Cropix
Gastro blogerica Ana Antunović pripremila je pet jela, od kojih je svako imalo isti glavni sastojak, savršen za proljetne delicije

Nakon što smo mjesecima mazili naša nepca raznim verzijama francuskih salata, pečenkama i kolačima od dizanog tijesta, sada je došao red na laganiju trpezu. Mnogima na pamet prvo padnu salate ili povrtni složenci, no ako su često na jelovniku, mogu i brzo dosaditi. Zašto bi se proljetni jelovnik sastojao samo od variva, juhi i tjestenine, kada može biti šaren i raznolik?

Kako bismo dobili nove ideje za kulinarske eksperimente, zaputili smo se kod Ane Antunović, gastro blogerice i marketingašice koja već šest godina na svom Instagram profilu „Kuhana i Pečena“ oduševljava pratitelje šarolikim i ukusnim jelima. Drugi je pak možda više pamte iz kulinarskog showa MasterChef u kojem je sudjelovala 2021. godine, ali jedno je sigurno – Ana „u rukavu“ uvijek ima spreman neki genijalni recept.

Eat dessert first

Čim smo ušli u njezin zagrebački dom, primijetili smo da se već dobrano pripremila za kuhanje – pregaču je već bila odjenula, svi sastojci su bili pažljivo odvojeni u posudice, a osmijeh na licu postojan. Takvu organizaciju i entuzijazam može imati samo onaj tko istinski voli kuhati, stoga nas uopće nije začudilo što je za nas odlučila pripremila čak pet jela.

- Za ‘Kuhanu i Pečenu‘ volim reći da je moj alter ego jer kad uđem u kuhinju, sve drugo nestaje. U njoj podjednako i kuham i pečem, zimi uglavnom pripremam više jela ‘na žlicu‘, dok na ljeto i proljeće više ide pečenje ili grill. Najviše volim tjestenine i rižota, što nije dobro za moju liniju, ali u tome najviše uživam. Doživotno comfort jelo mi je pizza i carbonara tjestenina – konkretna je Ana.

image
Berislava Picek/Cropix

Nakon uvodnog ćaskanja, bilo je vrijeme da se bacimo na posao. „Život je kratak, prvo pojedi desert“ - glasi poznata fraza s kojom bi se složili mnogi od nas. Ona u Aninom slučaju vrijedi i za kuhanje jer zašto dan, tvrdi blogerica, ne započeti s nečim slatkim. Košarice punjene kremom od vanilije i borovnicama odmah na prvu zvučale su odlično, a Ana nam je otkrila da imaju i poseban sastojak koji je glavna „baza“ i ostalim jelima koje je osmislila za ovu specijalnu prigodu. Riječ je o lisnatom tijestu za koje kaže da ju svaki put iznova fascinira, u isti mah je i snažno zbog maslaca, ali i nježno, savršeno za proljetna jela.

Slatke košarice punjenje kremom od vanilije i borovnicama

Sastojci:

- 1 pakiranje Ledo lisnatog tijesta

- 200 g Ledo smrznutih borovnica

- svježi listići mente za dekoraciju

Za kremu od vanilije:

- 500 ml mlijeka

- 1 mahuna vanilije (ili 2 žličice ekstrakta vanilije)

- 4 žumanjka

- 100 g šećera

- 40 g kukuruznog škroba

- prstohvat soli

Za meringu:

- 4 bjelanjka

- 200 grama šećera u prahu

Priprema tijesta:

Razvaljajte Ledo lisnato tijesto i izrežite krugove koji će odgovarati veličini kalupa za mini tart ili muffin. Umetnite krugove tijesta u kalupe te ih lagano pritišćite da se oblikuju kao košarice. Izbodite dno vilicom, premažite razmućenim jajetom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10-15 minuta ili dok ne postanu zlatno smeđe. Ohladite prije punjenja.

Priprema kreme od vanilije:

U srednje velikom loncu zagrijte mlijeko sa zarezanom mahunom vanilije (ili dodajte ekstrakt vanilije) do tik prije vrenja. U međuvremenu, u drugoj zdjeli dobro izmiješajte žumanjke, šećer, kukuruzni škrob i prstohvat soli dok ne postane glatko.

Polako ulijte toplo mlijeko u smjesu jaja, stalno miješajući da se sve lijepo sjedini. Vratite smjesu u lonac i kuhajte na laganoj vatri, stalno miješajući, dok se krema ne zgusne, ali ne smije prokuhati. Maknite s vatre, prebacite u čistu zdjelu i pokrijte površinu kreme prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica. Ohladite.

Za meringu istucite kremu od bjelanjaka, pomalo joj dodajte šećer u prahu, te na kraju pola žličice octa ili soka limuna. Košarice prerežite pa napunite kremom od vanilije, a zatim im dodajte Ledo odmrznute borovnice. Poklopite ih pa na vrh dodate meringu i ukrasite s nekoliko borovnica i listićima mente.

Iako je lisnato na glasu kao komplicirano za napraviti, uopće se ne morate upuštati u taj pothvat. Kad ga se zaželi, Ana koristi smrznuto jer olakšava pripremu. Ipak, i kod smrznutog lisnatog tijesta treba paziti na nekoliko važnih detalja ako želite da vam se svaki put savršeno ispeče.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

- Lisnato tijesto zahtijeva strpljenje i puno ljubavi u pripremi. S njim ne treba brzati. Uvijek ga prije korištenja treba odmrznuti, nikako ga ne treba peći smrznutog. Obično ga ostavim preko noći u hladnjaku da se polako opusti ako ga koristim drugi dan. Ako ga upotrebljavam odmah, odmrznem ga na sobnoj temperaturi. Pritom uvijek pazim da se maslac ne počne topiti jer finalna struktura tada nije dobra. Prilikom valjanja uvijek treba pobrašniti površinu te ga nježno valjati na cca 4-5 mm, sve manje od toga je pretanko i u pečenju neće lijepo narasti. I još nešto vrlo, vrlo važno – prije pečenja ga uvijek treba izbosti vilicom kako se ne bi pretjerano napuhnulo – objašnjava Ana.

Jedinstveno iskustvo

Dok su se košarice pekle, Ana nije gubila vrijeme već je krenula pripremati i drugi desert – tart s malinama i karamelom. Oduševili smo se njezinom brzinom i sposobnošću multitaskinga u kuhinji, a upravo se ova vještina, uz inovativnost i originalnost, traži u kulinarskim showovima. U MasterChefu je, prisjeća se Ana, najviše naučila o samoj sebi, a onda i o kuhanju.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

- Nakon desetogodišnje karijere u internacionalnoj firmi, ostala sam bez posla. Dan nakon toga sam vidjela reklamu za MasterChef i prijavila se, ne znajući da će mi taj potez promijeniti život i otvoriti neke druge vidike. Sad tek vidim da se sve posložilo baš kako treba. I ono najvažnije - ne bih ništa mijenjala. Svaka emocija i sve što je bilo prikazano sam ja, takva kakva jesam. Zbilja jedinstveno i neponovljivo iskustvo – kaže Ana.

image
Berislava Picek/Cropix

Tart s malinama i karamelom

Sastojci:

- 1 Ledo lisnato tijesto

- 400 g Ledo smrznutih malina

- 3 žlice šećera

- 2 žlice želatine

Za karamel:

- 200 g šećera

- 90 g maslaca

- 120 ml slatkog vrhnja

- Prstohvat soli za karamel

Priprema tarta:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini i prenesite ga u manji kalup za tortu ili tart. Pritisnite tijesto na dno i stranice kalupa, izbodite dno vilicom i prekrijte papirom za pečenje, pa dodajte kuglice za pečenje ili grah kako se tijesto ne bi previše napuhalo. Nakon 15 minuta, uklonite papir i kuglice te pecite još pet do 10 minuta dok ne postane zlatno. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.

Maline stavite u lončić s tri žlice šećera i uz povremeno miješanje kuhajte desetak minuta. Nemojte dodavati ekstra šećera jer nam krema treba ostati kiselkasta kako bi bila u balansu s karamelom. Dodajte želatinu koju ste prethodno namočili u malo hladne vode, kuhajte još par minuta, a onda ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Prelijte je preko pečenog tijesta i stavite na hlađenje.

Priprema karamela:

U širokoj tavi zagrijte šećer na srednje jakoj vatri dok se potpuno ne rastopi i dobije lijepu zlatno-ambre boju. Pazite da ne izgori. Dodajte maslac i miješajte dok se potpuno ne otopi i sjedini sa šećerom. Polako dodajte slatko vrhnje, miješajući neprestano. Pripazite jer će se smjesa pjeniti. Kuhajte još minutu dok se sve lijepo ne poveže u glatki karamel. Prohladite ga pa prelijte preko coullisa od malina. Tart možete ohladiti u hladnjaku, a najbolji će biti kada se ohladi preko noći.

Okusi djetinjstva

Iako živi u Zagrebu, Ana je porijeklom s Pelješca te svoje dalmatinske korijene redovito uvrštava u svoja jela. Mediteranska spiza uvijek joj je, kaže, prvi izbor, iako voli i kontinentalnu hranu.

- Mislim da je mojima i dalje nejasno kako sam došla do food bloganja i MasterChefa jer kao dijete nisam gotovo ništa voljela jesti. Danas puno više cijenim hranu i okuse, ponajviše zbog pokojne bake koja mi je kuhala tradicionalna dalmatinska jela. Kad sam došla živjeti u Zagreb, probala sam neka jela koja prije nisam, primjerice faširance, noklice, piceka i mlince. Obožavam ih, ali ‘spiza je spiza‘ – kaže nam Ana, a nama postaje jasno zašto je za prvo slano jelo izabrala baš jelo s mediteranskim sastojcima.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Quiche ili složenac, objašnjava Ana, idealan je za svako doba dana; može biti savršen za doručak, zasitan za ručak ili lagan za večeru. A da ubrza cijelu stvar, kod pripremanja quichea koristi Ledo smrznutu mediteransku mješavinu.

Mediteranski quiche

Sastojci:

- 1 pakiranje Ledo mediteranske mješavine povrća

- 1 Ledo lisnato tijesto

- 2 čašice kiselog vrhnja

- 3 jaja

- 100 g ribanog sira (po izboru, može biti gauda, mozzarella, ili feta za intenzivniji okus)

- 1 češanj češnjaka, fino nasjeckan

- sol, papar i suhi začin (npr. origano, ružmarin, timijan) po ukusu

- maslinovo ulje

- nekoliko šparoga za ukras

Priprema:

U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte malo maslinova ulja. Dodajte povrće i češnjak te pržite dok ne omekšaju i blago se zarumene. Ledo mediteranska mješavina je već odlično začinjena, ali ako želite, možete je dodatno začiniti začinima po ukusu.

U posudi pomiješajte kiselo vrhnje i jaja. Dobro izmiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu. Stavite odmrznuto Ledo lisnato tijesto u kalup za pečenje, pa na njega dodajte preprženo povrće i smjesu od izmućenih jaja i vrhnja. Na vrh stavite naribani sir.

Pecite quiche u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 minuta. Prije posluživanja, ostavite ga da se malo ohladi na sobnoj temperaturi, to će olakšati rezanje na porcije. Po želji možete kratko prepržiti šparoge i staviti na vrh. Poslužite ga dok je još blago topao.

Ukusni zalogajčići

Dok je složenac dobivao lijepu boju, na red su došle lisnate košarice punjene feta sirom i špinatom. Ana voli koristiti lisnato tijesto na razne načine, a najviše za zalogajčiće koji su idealni za svaku prigodu. U košarice osim špinata možete dodati i drugo povrće te za one koji vole meso malo prepržene pancete.

image
Berislava Picek/Cropix

Lisnate košarice punjene feta sirom i špinatom

Sastojci:

- 1 pakiranje Ledo lisnatog tijesta

- 200 g Ledo smrznutog špinata

- 200 g feta sira

- 1 mali luk, fino nasjeckan

- 2 češnja češnjaka, fino nasjeckana

- sol i papar po ukusu

- maslinovo ulje i maslac

Priprema:

Na tavi zagrijte malo maslaca, pa na to dodajte nasjeckani luk i češnjak i pirjajte nekoliko minuta. Zatim dodajte špinat i dvije žlice vode i pirjajte na laganoj vatri. Kada tekućina ispari, malo prohladite pa dodajte feta sir i maslinovo ulje te dobro promiješajte.

Zagrijte pećnicu na 200°C. Lisnato tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini i izrežite krugove koji će odgovarati veličini kalupa za muffine ili košarice koje koristite. U kalupe za muffine stavite izrezane krugove tijesta, te ih lagano pritišćite na dno i stranice kako bi se formirale košarice. Napunite svaku košaricu pripremljenom smjesom špinata i feta sira.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20-25 minuta, ili dok košarice ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Ostavite ih da se malo ohlade prije nego ih pažljivo izvadite iz kalupa. Poslužite toplo ili ohlađeno na sobnu temperaturu.

Umjesto pizze

Jedva smo odolijevali svim mirisima i okusima u Aninoj kuhinji, ali odlučili smo pričekati zadnje jelo na popisu – scarpacciu na lisnatom tijestu. Scarpaccia je ime dobila po talijanskom izrazu za tanak đon na lošoj cipeli.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

No, apsolutno nema ništa loše u ovom jelu, već naprotiv, sve izaziva zazubice. Iako se u originalnoj verziji povrće slaže na podlogu od kukuruznog tijesta, Anina verzija uključuje Ledo lisnato tijesto i puno maslinova ulja. Odlična zamjena za pizzu!

Scarpaccia na lisnatom tijestu

Sastojci:

- 1 pakiranje Ledo lisnatog tijesta

- 2-3 tikvice, tanko narezane

- 1 luk ili ljutika, tanko narezano

- 50 g parmezana ili pecorino sira, naribanog

- panceta

- maslinovo ulje

- sol i papar po ukusu

Upute:

Tikvice narežite na tanke kriške na ribež mandolinu ili nožem, posolite ih, ostavite 10 minuta i zatim dobro iscijedite. Luk narežite na tanke kriške pa dodajte ocijeđenim tikvicama. Dodajte 50 grama naribanog pecorino ili parmigiano sira, začinite po želji i dobro izmiješajte. Ako želite raditi u veganskoj varijanti, možete preskočiti dodavanje sira, te samo dobro izmiješati luk i tikvice.

Ledo lisnato tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini u obliku pravokutnika ili kvadrata pa stavite na papir za pečenje i u pleh. Tijesto izbodite viljuškom pa na to dodajte smjesu tikvica i luka, ostavljajući malo prostora na rubovima. Na vrh dodajte malo narezane pancete. Stavite malo maslinovog ulja na vrh i pecite oko 30 minuta. Prije rezanja ostavite da kratko odstoji.

image
Berislava Picek/Cropix

Čim smo vidjeli da se scarpaccia ispekla, navalili smo na isprobavanje. Naravno, krenuli smo od deserta. Ajme, koji okus! Nismo mogli odlučiti jesu li bolje slatke košarice ili tart. Ma oboje, zašto komplicirati. A što se tiče slanih zalogaja, svaki je bio odličan na svoj način, a Ledo lisnato tijesto dalo im je zanimljivu hrskavost. Prvom prilikom ih radimo kod kuće!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Leda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:38