7 TOP RECEPATA

Završio je lovostaj, srdele i inćuni napokon na tržnicama, evo koja je cijena i što skuhati

 Dusko Marusic/Cropix
Završio je lovostaj na malu plavu ribu, kupite kilu srdela i napravite ova jeftina, a fina jela

Nakon ponoći s 15. na 16. veljače završio je zimski lovostaj na malu plavu ribu pa su tako građani već u četvrtak na ribarnicama mogli kupiti srdele i inćune. Cijena za kilogram prije uvođenja eura iznosila je 25-30 kuna, a danas se kreće između 3 i 4 eura, ovisno o prodavaču i mjestu na kojem ribu kupujete.

Svježe srdele i inćuni nisu se mogli kupiti još od Badnjaka, kada je lovostaj nastupio, pa je završetak posebno razveselio ljubitelje ribe diljem zemlje. Ribarnice su napokon živnule i ljudi se vraćaju ovoj cjenovno pristupačnoj, a itekako ukusnoj ribi. Bit će dostupna do kraja travnja, a zatim kroz cijeli svibanj nastupa vrijeme lovostaja zbog mrijesta inćuna, piše Glas Istre.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Dusko Marusic/Cropix

Inače, ove je veljače lovostaj završio nešto ranije nego prijašnjih godina, a ribari sada imaju ograničen ulov. Smiju odraditi najviše sedam ribolovnih dana i uloviti do 30 tona ribe po brodu.

Budući da s dolaskom eura i povećanjem cijena uglavnom pazimo na svaki cent, i nas je posebno razveselila vijest da je ova jeftina, a toliko svestrana riba ponovno dostupna. Od srdele i inćuna se, naime, može napraviti daleko više od samo slasnih friganih zalogaja pa vam stoga u nastavku ostavljamo provjerene recepte kojima smo se i sami jedva čekali vratiti.

INĆUNI NA LEŠO

image
Marko Miscevic/Cropix

SRDELE SA SIROM I RAJČICOM NA PALENTI

image
Marko Miscevic/Cropix

INĆUNI U MANEŠTRI

image
Marko Miscevic/Cropix

SRDELE U SOLI

image
Damjan Tadić/Cropix/

PAŠTETA OD INĆUNA NA POPEČCIMA OD BLITVE

image
Marko Miscevic/Cropix

SRDELE NA BRUDET

image
Mario Kucera/

PAŠTA SA SRDELAMA PO RECEPTU TALIJANSKIH NONA

image
Beingbonny/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:02