Brza slastica

Osim u pitu i štrudlu, jabuke možete ubaciti i u ove hrskave kekse, gotovi su za čas

Ako još uvijek idete u goste, zapakirajte ove kekse u lijepu kutiju ili vrećicu i razveselite svoje prijatelje i obitelj

Tražite li način kako potrošiti jabuke, a želite pritom da rezultat bude neki fini kolačić ili keks, ovo je idealan recept za vas! Sve sastojke vjerojatno već imate u svojoj smočnici, samo ih trebate na pravi način iskombinirati kako biste dobili ove hrskave kekse koji će nestati za tren. U slučaju da niste sasvim uvjereni, bez brige, naša suradnica Slavica Šagolj ima dovoljno ideja za sve prilike pa je tako od jabuka radila i sočni biskvit, tortu s pireom od jabuka, košarice od lisnatog tijesta, meke rolice s cimetom i kremasti cheesecake u koji je, osim jabuka, ubacila i pistacije! Na vama je samo da odaberete i bacite se na slatki zadatak pripreme te slastice.

image
Berislava Picek/Cropix

Keksi s jabukama

Jabuka Granny Smith narezana na kockice
225 g omekšalog maslaca
180 g smeđeg šećera
2 velika jaja
1 žlica ekstrakta vanilije
200 g glatkog brašna
150 g zobenih pahuljica
2 žličice cimeta
1 prašak za pecivo
1 žličica sode bikarbone
prstohvat soli
pola žličice mljevenih klinčića
pola žličice muškatnog oraščića

image
Berislava Picek/Cropix

U zdjelu stavite brašno, zobene pahuljice, cimet, klinčiće, muškatni oraščić, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Sve pomiješajte i stavite sa strane. U veliku posudu za miksanje stavite omekšali maslac i šećer pa miksajte dok ne postane pjenasto. Dodajte jaja i ekstrakt vanilije te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. U smjesu jaja i maslaca ručno umiješate suhe sastojke koje ste prethodno sjedinili. Na kraju dodajte jabuku nasjeckanu na jako sitne kockice. Smjesu stavite u hladnjak na sat vremena da se malo stisne. Veliki lim obložite papirom za pečenje. Od smjese oblikujte jednake kuglice. Ostavite oko dva centimetra prostora između njih jer će se malo raširiti tijekom pečenja. Pecite na 180 °C oko 12 minuta. Bit će još malo mekani, no neka vas to ne brine jer kako se hlade tako se stvrdnjavaju. Ohlađene kekse ukrasite karamelom ili otopljenom čokoladom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:34