Vrijedi truda

Ovako se radi pravi makedonski ajvar, kremast, moćan i daleko bolji od bilo kojeg kupovnog

 Yanzappa/Getty Images
Ako je vjerovati makedonskim medijima, tada je ovo autentična receptura za najbolji namaz na našim prostorima

Priprema ajvara, znaju svi koji su probali, zahtjeva strpljenje i posvećenost. Priprema ajvara po ovom receptu zahtjeva i nešto više ulaganja u namirnice. No, ako je doista riječ o autentičnom receptu za makedonski ajvar, kako navode tamošnji mediji, tada bi nam se i trud i ulaganje mogli isplatiti. Nije, naime, malo nas koji ga obožavamo i smatramo kako je dobra teglica ajvara zlata vrijedna, a ako je ovaj dobar kao što kažu, njegov će okus biti najbolja nagrada - savršen za mazanje na kruh, serviranje uz domaću slaninu i sir te savršen kao prilog uz roštilj i druga mesna jela. Za razliku od nekih drugih recepata u ovome nema ni patlidžana, a ni češnjaka, niti se melje, no možda je baš u tome tajna...

image
Stivog/Getty Images

Trebat će vam (za 8 tegli):

14 kg crvene rog paprike
1 l suncokretovog ulja
200 g šećera
200 ml vinskog octa
3 žlice soli
15-ak komada ljutih feferona (po želji dodajte manje ili više)

image
Dejan Kolar/Getty Images/istockphoto

Priprema:

Operite i osušite paprike, pa ih postavite na roštilj i pecite dok im se koža ne počne odizati i postane crna. Redovito ih okrećite da se ravnomjerno ispeku. Pečenu papriku stavljajte u veliki lonac s poklopcem, kako bi se lakše gulile.

Kada su sve paprike pečene i odležale su desetak minuta u poklopljenom loncu, pripremite zdjele, cjedila i nožiće za čišćenje.

Kod čišćenja paprika probajte ukloniti svu kožu i sve sjemenke kako biste dobili čim kremastiji ajvar. Očišćene paprike stavite u cjedilo kako bi se ocijedile.

Nakon čišćenja i cijeđenja slijedi rezanje. Paprike narežite na komadiće (oko 1 cm x 1 cm) i opet ih narezane ocijedite.

Veliki lonac stavite na štednjak, u njega ulijte ulje, šećer, sol i ocat pa sve dobro promiješajte, a zatim dodajte i papriku. Kuhajte najmanje sat vremena uz neprestano miješanje. Vrijeme kuhanja, naravno, ovisi i o količini tekućine u loncu, pa kad vidite da je smjesa postala gusta koliko želite, ugasite vatru. Ljute feferone operite i samo zarežite po duljini i dodajte ih u lonac oko pola sata prije nego što će ajvar biti gotov. Kad je ajvar gotov iz njega izvadite feferone, odnosno ostatke kožice.

Za vrijeme kuhanja sterilizirajte čiste staklenke u pećnici oko 10 minuta na maksimalno 150ºC. Staklenke punite kuhanim ajvarom skoro do vrha teglica, dobro ih zatvorite i okrenite naopako, pa ih tako ostavite dok se ne ohlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 06:08