OD ROLICA DO TORTE

Zaboravite na trenutak štrudlu i od jabuka napravite ovih 7 top deserata, svi će tražiti porciju više

Zimi nemamo svježeg voća u izobilju, ali uvijek imamo jabuke, a od njih se napraviti mogu fantastični deserti

Jabuke su ustvari nježno voće, prilikom trganja s grane važno je pripaziti da ne padnu, da se međusobno ne udaraju, da se ne bacaju u košaru ili kašetu… Razlog je vrlo jednostavan, tamo gdje su natučene najprije će početi truliti, što nikako nije cilj. Bezbroj je autohtonih sorti koje se nalaze u našim hrvatskim voćnjacima, kao što su Alvanija, Bobovac, Dobrić, Gospoinka… Sve one dozrijevaju u rujnu i listopadu i mame svojim bogatim mirisom i okusom. No, ako želite napuniti svoju smočnicu lako dostupnim jabukama onda evo nekih sorti jabuka koje su sočne, aromatične i hrskave.

RECEPT ZA TORTU S PIREOM OD JABUKE

image
Berislava Picek/Cropix

Slatke jabuke izvrsne su za grickanje, za deserte ili za kombiniranje sa slanom hranom. Često se može vidjeti aromatične sireve jakog okusa servirane sa slatkim jabukama. Neke od najboljih slatkih sorti jabuka su Fuji, Zlatni delišes, Gala i Crispin.

KOŠARICE OD LISNATOG TIJESTA S JABUKAMA

image
Berislava Picek/Cropix

Ako niste u skupini koja voli slatkasti okus, tu su trpke i kiselkaste sorte. Ove sorte su također dostupne tijekom cijele godine, a sljubljuju se s mesom ili su odličan dodatak salatama. Riječ je o sljedećim sortama: Granny Smith, Braeburn, Mclntosh.

KOMPOT OD JABUKA

image
Berislava Picek/Cropix

A onda dođu one sorte koje su negdje u sredini, koje nisu preslatke, niti su baš kisele. Riječ je o sortama Honey Crisp, Cameo i Ginger Gold. Ove sorte jabuka idealne su za pečenje, bilo u slatkoj ili slanoj varijanti.

SOČNI BISKVIT S JABUKAMA

image
Berislava Picek/Cropix

Sve su to poznate sorte koje smo bilo kada imali prilike probati i relativno je lako doći do njih. Ako pak poželite autohtone hrvatske sorte, njih nećete naći u trgovačkim lancima nego na tržnici, u lokalnom OPG-u ili možda kod susjeda. Nije loša ideja, ako vas oduševi okus neke sorte da, ako možete, jedno stablo posadite i u svom dvorištu. Potrebno je neko vrijeme da stablo jabuke počne rađati, ali nakon toga uživat ćete u aromatičnim plodovima.

KEKSI S JABUKAMA

image
Berislava Picek/Cropix

Spremanje jabuka za zimu odlična je ideja ako imate prostora. Naravno, pogotovo kada je riječ o autohtonim sortama. Tijekom hladnih mjeseci mogu se čuvati u tamnijem dijelu negrijane, suhe smočnice. Svakako se isplati opskrbiti se zalihama ako pronađete jabuku po povoljnoj cijeni i okusa koji vam odgovara.

PITA S JABUKAMA

image
Berislava Picek/Cropix

Općenito je pravilo da se najbolje čuvaju kasnije dozrijevajuće jabuke (koje se beru u listopadu ili studenom) te jabuke koje su mrvicu kiselije i imaju debelu koru. Odlične su i za jelo i za pečenje i kuhanje, a kako se približavaju hladni dani, miris kolača, štrudli, pita, muffina ili pak čipsa od jabuka i te kako su poželjni u svakoj kuhinji. Zaključak je samo jedan, volite jabuke, nabavite omiljenu sortu i krenite u isprobavanje recepata.

ROLICE S CIMETOM I JABUKAMA

image
Berislava Picek/Cropix

MALI VODIČ KOJA SORTA JE NAJBOLJA ZA ODREĐENI NAČIN PRIPREME

SIROVA VARIJANTA ZA JELO:

Gala
Golden Delicious
Fuji
Cameo

ZA PEČENJE:

Granny Smith
Mclntosh
Rome Beauty
Braeburn

ZA PITE:

Honey Crisp
Jazz
Jonagold
Rome Beauty

ZA UMAKE:

Sweetango
Jonathan
Granny Smith
Golden Delicious

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 11:44