NAJBOLJE KAMENICE

Sve što trebate znati: gdje ih kupiti i pojesti, kako ih jednostavno otvoriti i pripremiti

Kamenice su sad najbolje. Donosimo vam mali vodič gdje je baš sve što vam treba za bezbrižno uživanje u ovim divnim školjkama

Na sam spomen kamenica vrlo vjerojatno vam se gotovo trenutačno pred očima pojavljuje slika otvorene sirove školjke čije se meso pokapa s malo limunova soka. Slijedi famozan zalogaj kamenice koji se obično zalijeva nekim dobro ohlađenim pjenušcem ili, ako je sreće, šampanjcem. Nakon što ste taj postupak ponovili nekoliko desetaka puta, vrlo vjerojatno se gubi svaka slika. Što god radili s kamenicama, imperativ je svježina. Gdje god ih kupovali, to je prvo što morate provjeriti. Školjka mora biti čvrsto zatvorena i mirisati po moru.

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Gdje kupiti kamenice?

Oni koji žive u Zagrebu, mogu kamenice povremeno naći u boljim supermarketima poput Interspara u Branimirovoj ulici ili SuperKonzumu na Radničkoj cesti. Ponekad, kamenice drže i u Metrou. Oni koji redovito kupuju na ribarnici mogu pitati prodavače za dodatna mjesta na tržnici koja dobivaju ove famozne školjke. Ako idete put Pelješca, najbolje kamenice smo kušali kod braće Lazić koji se nalaze u mjestu Brijesta na Pelješcu. Riječ je o trećoj generaciji školjkara, a njihove kamenice doista su nešto posebno. Očito im ondje odgovara položaj, a dotok vode iz Neretve pogoduje stvaranju algi kojima se školjke hrane. Nemate puno mjesta na svijetu gdje možete jesti školjke direktno iz mora bez prethodne purifikacije pa je pravi blagoslov da je u tome moguće uživati kod Lazića. Ako idete put Istre, najbolje ih je kupiti u Limskom zaljevu. Uzgajalište Istrida djeluje gotovo 20 godina i ondje možete kupiti prvoklasne školjke, a kontakte možete potražiti na njihovoj službenoj stranici ili na društvenim mrežama.

image
Tom Dubravec/
image
Tom Dubravec/

Jedinstveno iskustvo

Oni koji žele više od klasične kupovine školjaka, uzgajalište Istrida nudi i mogućnost da na pontonu kušate školjke uz pjenušac. To iskustvo ima gotovo terapeutsko djelovanje. Zamislite si samo da lijep sunčan dan provedete tik uz meditativno smaragdno zelenu vodu uživajući u školjkama i pjenušcu? Svojevremeno se time oduševio i Anthony Bourdain za vrijeme posjeta Hrvatskoj.

Gdje ih pojesti?

U Zagrebu provjereno dobra mjesta za kamenice su Restoran Tač i Cheese bar koji ih obično služi subotom, ali dobro je pitati unaprijed jer vam se možda posreći i drugim danima. Najpoznatiji restorani za uživanje u kamenicama su oni grupacije Bota Šare koji osim u Zagrebu imaju svoje lokale u Malom Stonu, Dubrovniku i Splitu. Ako ste u Istri, naša je preporuka rezervacija stola u restoranu Viking koji se nalazi u Limskom kanalu.

image
Tom Dubravec/

Jesu li kamenice svježe?

Ako ste u dvojbi oko toga jesu li kamenice koje želite kupiti u ribarnici svježe ili ne, obratite pozornost na to jesu li školjke već otvorene. Ako jesu, nemojte ih kupiti. Svježe kamenice mirisat će po moru, a u slučaju da su pokvarene, jak miris će vam odmah to otkriti.

Kad ih je najbolje jesti?

Kamenice je najbolje jesti u danima oko blagdana sv. Josipa, 19. ožujka, jer im je tada meso najizdašnije. Dakle, nemojte propuštati - sada!

Kako ih otvoriti?

Trebat će vam nož za kamenice, mi smo ga pronašli u trgovini Sol i papar, a znaju ga imati i u poslovnicama Metroa. Ako ste amater u otvaranju školjaka, neće vam pomoći savjet "to je prejednostavno" kad ste vi uništili prethodnih pet kamenica i doslovno smlavili ljušturu (prošli smo isti put...) Popijte čašu dobrog pjenušca i odgledajte ovaj video koji traje manje od 2 minute (nama je pomogao). Sretno!

Kako ih poslužiti?

Svježe kamenice poslužuju se na ledu i to po šest ili dvanaest komada. Prema malostonskoj tradiciji kamenice se slažu u lepezastom obliku riblje ljuske čime se imitira priroda, a jedu se od prvog i najšireg reda prema zadnjem.

Jela s kamenicama

Iako je najpoznatije jelo sirovih kamenica s limunom, velikim obožavateljima preporučujemo monografiju Joan Reardon pod nazivom “Oysters”. Ondje ćete naći gotovo dvije stotine recepata za kamenice, od sorbeta do juhe, kamenica u aspiku, punjenih ljutikom, sarmica od kamenica u špinatu, mariniranih senfom, pripremljenih u tempuri i slično. U hrvatskim restoranima ponekad ćete naići na juhu od kamenica ili pohane, a mogu se pohati na bečki ili pariški način. Znaju se naći i pečene na žaru prelivene s malo maslinova ulja.

Za one koji žele znati više...

Matija Bregeš, chef zagrebačkog restorana Baltazar, svojevremeno je osmislio cijeli meni s kamenicama od predjela do deserta samo za čitatelje Dobre hrane.

Sirove kamenice s dashijem i bučom

image
Vedran Peteh/

Favorit Dobre hrane: Sirove kamenice u umaku od mlaćenice

image
Vedran Peteh/

Za ambiciozne: Poširane kamenice s kremom od celera i porilukom

image
Vedran Peteh/

Rižoto s kamenicama, dashijem i morskom šparogom

image
Vedran Peteh/

Desert: Slatke kamenice s kvasinom i medenim krekerom

image
Vedran Peteh/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 22:09