SVE NA JEDNOM MJESTU

Vrijeme je za zimnicu! Donosimo 20 recepata za fantastičan ajvar, šalšu, kiseliše i džemove

Sve što trebate znati o pripremi zimnice skupili smo na jedno mjesto. Donosimo recepte za slane i slatke namaze, kisele krastavce...

Iako smo s kuhanjem prvih džemova krenuli još u lipnju, kada su jagode bile najslađe, upravo je sada pravo vrijeme da ostatak sočnih ljetnih plodova spremite u staklenke kako biste u njima uživali kroz cijelu godinu. Stoga, pripremite staklenke, one već korištene provjerite i nemojte ih koristiti ako uočite oštećenja, potom ih sterilizirajte i napunite omiljenom zimnicom koja se maže na kruh, umacima koji će vam kasnije poslužiti za brzi ručak ili kiselišima koji će usred zime biti idealna salata.

STERILIZACIJA STAKLENKI

Dobro operite staklenke u vrućoj vodi ili perilici za suđe. Osušite ih čistom krpom. Upalite pećnicu na 100 Celzijevih stupnjeva. Na lim složite staklenke, stavite u pećnicu i ostavite ih barem 15 minuta unutra. Kad ih izvadite, bitno je da nema nikakve tekućine u njima i da su potpuno suhe.

AJVAR I DRUGE ZIMNICE KOJE SE MAŽU NA KRUH

Prva asocijacija na zimnicu uvijek je dobar ajvar. Planirate li ga ove godine raditi sami, svakako odvojite dovoljno vremena kako biste se u potpunosti posvetili cijelom procesu i kako biste u staklenke pakirali bogati namaz koji je, osim uz roštilj, najbolji tek na komadu domaćeg kruha. U nastavku ostavljamo dobre savjete za pripremu najboljeg ajvara, a tu je i nekoliko alternativa ajvaru kojima se kroz godine neprestano vraćamo - bogati namaz od paprike i rajčice te onaj od patlidžana i paprike.

SAVJETI I RECEPT ZA PRIPREMU AJVARA

image
Mario Kucera/

NAMAZ OD PAPRIKA I RAJČICE

image
Berislava Picek/Cropix/

NAMAZ OD PATLIDŽANA I PAPRIKE (PLUS RECEPT ZA POGAČU)

image
Lidija Lončarić

Želite li pak dodatno začiniti pripremu zimnice, svakako razmislite da ove godine napravite i kakav dobar chutney. Bit će idealan dodatak mesnim i povrtnim jelima, a poslužiti ga možete i kao dio plata sa sirevima i narescima.

ŠTO JE CHUTNEY

Chutney pak potječe iz tradicionalne indijske kuhinje, a sama riječ "chutney" dolazi od hindu riječi "chaţnī", što u prijevodu znači "lizati". Dobiva se miješanjem voća, povrća, začina, octa i šećera te se kuha do guste teksture. Najčešće se poslužuje kao dodatak mesnim jelima ili sirevima.

CHUTNEY OD LUKA I JABUKA

image
Marko Miscevic/Cropix/

CHUTNEY OD PAPRIKE I RUŽMARINA

image
Marko Miscevic/Cropix/

MALO DRUGAČIJI KISELIŠI

Otkad znamo za sebe, obožavamo dobre ukiseljene krastavce i paprike. Odličan su dodatak čitavom nizu jela, posebice u hladnijim mjesecima kada nam nadohvat ruke nikako nije svježe povrće. Jedan od najčešćih načina pripreme zimnice je kiseljenje u octu, a pritom valja pripaziti da se koristi zrelo povrće.

BRZI KISELI KRASTAVCI

image
Ivana Nobilo/Cropix/

Kada su u pitanju začini, samo nebo je granica. Koristiti se mogu dodaci poput kopra, korijandera, pimenta, ružmarina, češnjaka, papra, gorušice, ma baš sve za što smatrate da bi bila dobra kombinacija s povrćem koje ste odlučili upakirati u staklenke. Upravo zato što je mogućnosti nebrojeno mnogo, svake se godine s veseljem vraćamo pripremi turšije, paprika, patlidžana, ukiseljenog luka i mrkve i svake se godine iznova zaigramo novim kombinacijama okusa. Poslužite se receptima naše Slavice Šagolj, dodajte i oduzmite začine po želji i napravite zimnicu po samo svom guštu.

RECEPT ZA TURŠIJU

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

LJUTIKA U BIJELOJ KVASINI

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

UKISELJENA MRKVA

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

UKISELJENI MARINIRANI PATLIDŽAN

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Kiseliši koji svaki sendvič ili salatu učine boljima nazivamo još i relishom. Umjesto klasične ponude miješane salate, senfa i gore spomenutog ajvara, tako razmislite da na idućem roštilj druženju poslužtite ukusne dodatke kao što su krastavci u senfu ili brzo ukiseljeni luk. Ovisno o sastojcima i načinu konzerviranja, relish možete držati u smočnici, a jednom kada ga otvorite, obavezno ga spremite u hladnjak.

RELISH OD PAPRIKE I KRASTAVACA

image
Berislava Picek/Cropix/

KRASTAVCI SA SENFOM

image
Tomislav Kristo/Cropix/

UKISELJENI LUK

image
Tomislav Kristo/Cropix/

NIŠTA BEZ ŠALŠE, SATARAŠA I DRUGIH DOBRIH UMAKA

Dok polako zalazimo u jesen i iz vrtova skupljamo posljednje sezonske rajčice, oprezno ih odlažemo na stranu i stvaramo zalihe za kuhanje šalše. Ostatak povrća upakirat ćemo u slasni sataraš koji, pripremljen na pravilan način, u staklenkama može izdržati mjesecima te se koristiti kao dodatak jelima ili brzinski prilog mesnim i ribljim specijalitetima. Za one koji ipak više naginju egzotičnijim okusima, donosimo recept za jednostavan, a ludo aromatičan umak od đumbira. Bit će dobar dodatak piletini, a koristiti ga možete i za pripremu marinada.

SVE O ŠALŠI

image
Marko Miscevic/Cropix/

SATARAŠ IZ PEĆNICE

image
Berislava Picek/Cropix/

UMAK OD ĐUMBIRA

image
Tomislav Kristo/Cropix/

OMILJENI DŽEMOVI I PEKMEZI

Marelice i breskve, slatke šljive, kruške, pa čak i jabuke sada su dovoljno slatke i spremne za kuhanje. Najjednostavniji način za pripremu domaćih džemova i pekmeza bit će u velikom loncu. Kako nas je svojevremeno savjetovala Slavica Šagolj, kod kuhanja ne treba previše komplicirati. Oprano voće jednostavno stavite u veliku posudu, dodajte šećer i krenite zagrijavati uz stalno miješanje.

image
Tenor/

"Od trenutka kad sadržaj zakuha, pjenicu uklanjajte žlicom i kuhajte najdulje petnaest minuta. Ako ste na početku uz šećer dodali sredstvo za želiranje, kuhajte prema uputi na pakiranju - kraće od kuhanja na klasičan način. Vrući džem napunite u dobro oprane i u pećnici zagrijane staklenke (100 Celzijevih stupnjeva). Dobro ih zatvorite i odmah preokrenite, tako da stoje na poklopcu. Neka tako stoje petnaestak minuta, pa ih okrenite na pravu stranu. Tako će se u staklenci stvoriti vakuum koji dodatno štiti sadržaj od kvarenja", savjetovala nam je Slavica Šagolj kada smo je upitali da s nama podijeli nekoliko trikova za pripremu najboljeg domaćeg džema.

DŽEM OD NARANČE, BUČE I ČILIJA

image
Marko Miscevic/Cropix/

Za razliku od džema koji sadrži komadiće voća, pekmez se dobiva tako da se ukuhano povrće usitni, najčešće štapnim mikserom, a priprema se uz minimalni dodatak šećera (ili čak bez ikakvog šećera). Postupak traje dulje jer se voće ukuhava dok tekućina ne ispari i dok se ne dobije voćni namaz gušće teksture kojeg je najbolje mazati na palačinke, kruh ili tost.

"Je li pekmez dovoljno kuhan provjerite tako da smjesu kapnete na sredinu hladnog tanjurića. Kad se ohladi, ako je dovoljno kompaktan i nalikuje namazu, prekinite kuhanje. Punite ga u staklenke kao i džem", otkriva Slavica Šagolj.

PEKMEZ OD MARELICA

image
Marko Miscevic/Cropix/

Osim klasičnog kuhanja džema u velikom loncu, razmislite i o pripremi u pećnici. Prošle smo godine napravili odličan džem sa šljivama i Amarettom i već u prvih mjesec dana u potpunosti ispraznili sve napunjene teglice. Pečenjem će još više do izražaja doći dubok okus šljiva, a i sam postupak bit će nešto uredniji od kuhanja na štednjaku.

DŽEM OD ŠLJIVA IZ PEĆNICE

image
Marko Miscevic/Cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:05