TOČNO ODREĐENO VRIJEME

Ako želite raskošne i zdrave hortenzije ovog ljeta jako je bitno kada i kako ih gnojite

 /SHUTTERSTOCK

Tražite najbolji način da ove godine pognojite svoje hortenzije kako bi cvjetale više nego ikad?

Sa svojim šarenim, masivnim cvijećem i jarko zelenim lišćem, grm hortenzije jedan je od najpopularnijih izbora za vrtlare koji žele dodati veliki višegodišnji moćni cvijet u svoj krajolik. Jedno je sigurno, njezina sposobnost da raste u širokom rasponu klimatskih uvjeta svakako ju čini savršenom za uzgoj gotovo bilo gdje.

Koliko god hortenzija bila popularna, ona je također jedna od najnerazumljivijih biljaka. Zapravo, sigurno je frustriralo mnoge vrtlare kada je trebalo natjerati ih da cvjetaju dosljedno, godinu za godinom. Ispostavilo se da veliki dio te frustracije proizlazi iz toga što je grm jednostavno neispravno gnojen.

Sjajna vijest je da gnojidba vaših hortenzija nije teška. Niti oduzima puno vremena. Zapravo, kao što ćete vidjeti u nastavku, hranjenjem svojih grmova na samo dvije kritične točke, možete svojim grmovima dati poticaj koji im je potreban da cvjetaju veće i bolje nego ikad - godinu za godinom.

2 ključna vremena za gnojidbu hortenzija

Gnojidba može poboljšati i snagu i intenzitet vašeg cvjetanja, osobito ako je primijenite u pravo vrijeme. Da bi postigle svoj maksimalni potencijal cvjetanja, hortenzije je potrebno gnojiti u dva kritična vremena. Međutim, a ovo je veliki ključ uspjeha, svaki vremenski okvir zahtijeva različitu vrstu i metodu gnojidbe za najbolje rezultate.

#1 Gnojidba kasna zima/rano proljeće

Prvi put za gnojidbu hortenzija je neposredno prije ili neposredno nakon što izlaze iz stanja mirovanja u kasnu zimu ili rano proljeće. Gnojidba u ovom trenutku pomoći će hortenziji da ozeleni i dobije snagu za sezonu. Ova primjena gnojiva treba biti s niskom i sporom vrstom energije kako bi se grm napajao ujednačenim tempom.

Za ovu ranu dozu gnojidbe imate nekoliko jednostavnih opcija. Prvi je da jednostavno upotrijebite nekoliko centimatra tešku prihranu svježeg komposta oko svog grma. Kompost vrvi širokim spektrom hranjivih tvari koje su savršene za polagano energiziranje hortenzija. Također možete koristiti umjereno, višenamjensko granulirano gnojivo s polaganim otpuštanjem u podnožju biljke.

I kompost i gnojivo s polaganim otpuštanjem polako će otpuštati svoje hranjive tvari u tlo ispod. Ovo je savršeno za stabilan rast, što je važno kako bi se vaša hortenzija pripremila za nadolazeći ciklus cvatnje.

image
VESELA BOYCHEVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

#2 Gnojidba prije cvatnje

Drugo vremensko razdoblje za gnojidbu je ključno kako bi vaše grmlje procvjetalo do svog punog potencijala – i potrebno ga je primijeniti neposredno prije nego što vaše hortenzije procvjetaju.

Ako vaše hortenzije cvjetaju u kasno proljeće i rano ljeto, trebat ćete dati drugu dozu dok pupaju i neposredno prije nego što procvjetaju u rano ljeto. Ako vaše hortenzije cvjetaju u kasno ljeto/ranu jesen, odgodite gnojidbu drugom dozom do kasnijeg ljeta.

Za razliku od prve doze gnojidbe s niskim i stabilnim uravnoteženim gnojivom, ova je primjena usmjerena prema cvatnji. Zbog toga ćete htjeti primijeniti gnojivo koje sadrži veći omjer fosfora i kalija nego dušika.

Dušik je važan za rast lišća i stabljike, ali fosfor i kalij ključni su elementi za snagu cvjetanja. Opskrbljivanjem ova dva kritična hranjiva neposredno prije nego što biljka počne cvjetati, možete neizmjerno povećati ukupnu izvedbu ciklusa cvjetanja vaše hortenzije.

Ostali čimbenici cvatnje

Važno je napomenuti da ako vaša hortenzija ima problema s cvjetanjem čak i nakon gnojidbe, to možda nema nikakve veze s snagom u tlu. Vjerovali ili ne, i češće nego što biste mislili, kada hortenziji nedostaje cvijeta, to je često zato što su orezane u krivo vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:31