ZA ČAS POSLA

Kako da vam avokado sazrije u samo 10 minuta?

 /SHUTTERSTOCK

Avokado je jedno od najboljih i najzdravijih voća koje poznajemo. Sadrži brojne antioksidanse među kojima lutein i zeaksantin, koji su esencijalni za zdravlje oka i vida. Povezan je s mnogim zdravstvenim beneficijama, među kojima je i smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti. No u trgovine često dolazi zelen i nedovoljno zreo, a mnogi ni ne znaju odrediti kad je zreo, a kad nije. Iako boja kore može pomoći u odabiru, nije uvijek najbolji pokazatelj zrelosti jer može zavarati. Nažalost, između nedovoljno i previše zrelog ponekad je teško uočiti granicu.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako biste bili sigurni, primite između dva prsta peteljku - ako je možete lako skinuti, a ispod nje je kora svjetlozelene boje, avokado je dovoljno zreo za jelo. Ako se peteljka ne može oguliti, nije i treba pričekati još neko vrijeme.

Druga metoda je da ga uzmete u ruku i blago stisnete - ako je mekan, ali ne gnjecav, trebao bi biti idealan za jelo. Ako je tvrd na dodir, treba mu barem još četiri do pet dana do zrelosti.

image
/SHUTTERSTOCK

Želite li ubrzati zrenje, postoji nekoliko metoda. Jedna je da ga stavite u najlonsku vrećicu s bananom, što će ubrzati proces. Naime, banana ispušta plin etilen koje ubrzava zrenje. To može biti za dan, dva ili tri, ovisi o stupnju nezrelosti avokada.

No ako želite da sazrije doslovce u 10 minuta, evo što trebate napraviti. Zamotajte avokado u aluminijsku foliju i stavite ga na lim za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 100°C oko 10 minuta. Izvadite avokado iz pećnice, ostavite ga da se ohladi pa ga odmotajte. Ako sve bude u redu, bit će savršeno zreo, čvrst i blago kremast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:56