RIJEČ STRUČNJAKA

Mogu li doista sobne biljke očistiti zrak u zatvorenom prostoru? Mogu samo ove

Maranta leuconeura

 SHUTTERSTOCK
Analiza u Velikoj Britaniji proučavala je mogu li biljke poništiti emisiju ugljika nastalu zbog pametnih telefona

Ako ste ove godine nadogradili svoj radni prostor ili uredili dnevnu sobu novim sobnim biljkama, definitivno niste jedini. Svi volimo kako predivne sobne biljke izgledaju u našim dnevnim boravcima i spavaćim sobama, ali također definitivno zaključujemo da se i zbog njih osjećamo prilično dobro. Zapravo, istraživanja pokazuju kako boravak i briga oko biljaka može poboljšati mentalno zdravlje i san. Međutim, nas danas zanima jedna druga stvar. Mogu li sobne biljke doista pomoći u čišćenju zraka u zatvorenom kao što smo navikli slušati?

image

Spathiphyllum

UNSPLASH

Vjerojatno ste čuli da je to jedna od prednosti biljaka, ali to je složeno pitanje koje znanstvenici već dugo vremena postavljaju. Često citirano NASA-ino istraživanje iz 1989.(nasa_techdoc_) otkrilo je da određene vrste sobnih biljaka, uključujući biljke puzavice, ljiljan i fikus, mogu poboljšati kvalitetu zraka u maloj zatvorenoj komori. Druge su studije otkrile da biljke mogu ukloniti štetne plinove poput formaldehida iz zraka u zatvorenom na temelju biljnih vrsta i razine svjetlosti.

image

Dracaena trifasciata

UNSPLASH
image

Ficus

UNSPLASH

Nedavna analiza u Velikoj Britaniji (houseplants-offset-co2-emissions/) proučavala je mogu li biljke fikusa, zlatnog puzavca ili zelenog ljiljana poništiti emisiju ugljika nastalu zbog pametnih telefona. Ispitujući podatke iz dvije studije, procjena je pokazala da je biljka koja je uklonila najviše CO2 bila biljka molitve ili Maranata, smanjujući tvar za 14 posto tijekom 24-satnog razdoblja. Dakle, prema tim izračunima, trebalo bi 30 stabljika te biljke da se pokrije emisija iz jednog punjenja pametnog telefona.

image

Chlorophytum comosum

UNSPLASH

Budući da su ovi zaključci o tome mogu li biljke pročišćavati zrak u zatvorenom dobiveni u kontroliranim okruženjima, prerano je reći kako se biljke mogu koristiti za poboljšanje kvalitete zraka u zatvorenom. Napokon, vaš se dom puno razlikuje od zatvorene komore. Krajnji zaključak je da ono što djeluje u kontroliranom okruženju ne mora nužno tako biti i u stvarnom životu, kažu iz lung.org.

image

Maranta leuconeura

SHUTTERSTOCK

To rečeno, iako vaša puzavica ili fikus možda neće moći učiniti zrak u zatvorenom savršeno čistim, pružit će neke prednosti. Dakle, samo naprijed i dotjerajte svaku sobu u kući sobnim biljkama. Buduća istraživanja možda doista pokažu da biljke ne samo da mogu poboljšati raspoloženje već i u potpunosti čiste zrak u zatvorenom. U međuvremenu, svaka mala biljčica pomaže na svoj način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 01:07