NIJE TEŠKO

Uzgojite ananas kod kuće - evo kako

 /SHUTTERSTOCK

Jeste li znali da ananas možete poprilično lako uzgojiti kod kuće? Ako se želite okušati, kupite zreli i oveći plod ananasa. Odrežite mu vrh, uklonite nekoliko donjih listova i stavite stabljiku u čašu s vodom. Stavite je na svijetlo mjesto i mijenjajte vodu svaki drugi dan.

image
/SHUTTERSTOCK

U pravilu je potrebno 6-8 tjedana da izraste korijenje i postane dovoljno veliko za sadnju. Nakon što je izraslo tri do pet centimetara, ananas stavite u posudu napunjenu zemljom za lončanice i zakopajte biljku do listova. Odaberite dobro drenirano tlo koje omogućuje brzo protjecanje vode. Također je važno odabrati tlo koje ima dosta organske tvari, jer ona osigurava hranjive tvari za biljku, a dobra drenaža sprječava truljenje korijenja. Idealna je zemlja za lončanice koja sadrži kompost ili tresetnu mahovinu.

image
/SHUTTERSTOCK

Potom zalijte zemlju i stavite biljku na toplo mjesto u domu s puno izravne sunčeve svjetlosti. S obzirom da ananas potječe iz tropskih krajeva, potrebno mu je puno izravnog sunca i topline.

Što se tiče zalijevanja, pustite da se tlo osuši prije nego što biljku ponovo zalijete, a suhoću provjeravajte svaka tri dana.

Najbolja temperatura za rast biljke je između 20°C i 30°C.

image
/SHUTTERSTOCK

Ananas zahtijeva strpljenje, jer ćete tek poslije godinu dana vidjeti prave rezultate u rastu biljke, a prve plodove očekujte za godinu i pol do dvije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 19:39