Čudesan vrt u okrilju samostana

Doznajte što se sve krije unutar zidina u najstarijoj zagrebačkoj ulici!

Unutar zidina samostana sestara Kćeri Božje Ljubavi u zagrebačkoj Novoj Vesi krije se predivni vrt, pažljivo skriven od znatiželjnih pogleda slučajnih prolaznika. Samodostatne u svojem svijetu, časne, baš kao i njihove sestre srednjovjekovog doba, vlastitim snagama osiguravaju sve što im je potrebno za svakodnevni život, a iz vrta dobivaju hranu za sebe i svoje goste.

Za ovaj vrt se brine skromna i samozatajna sestra Ana koja je vrtlarsku motiku preuzela prije šest godina. – Prošle godine dobila sam od rođaka dvije presadnice, koje sam razmnožila, pa sada imamo dovoljno jagoda da ih koristimo za kolače i pekmez – sa smiješkom priča. Vrt bez ljekovitog bilja jednostavno ne bi bio pravi samostanski vrt, pa se tako ovdje mogu naći matičnjak, kamilica i gospina trava, koje sestre rado suše i koriste za čaj. Sve su to biljke koje umiruju srce i um te blagotvorno djeluju na ženske organe.

Veći dio prostora posvećen je uzgoju povrća koje se svakodnevno koristi u samostanskoj kuhinji. – Redovito jedemo zelenu salatu barem do ljetnih mjeseci kada postaje prevruće za nju, a posebno sladak je mladi luk koji toliko brzo pojedemo da sadim već treću rundu – sramežljivo priznaje sestra Ana dok okopava gredicu s mladim graškom. Zatvorenost vrta prema vanjskom svijetu karakteristika je vrtova još iz mračnog doba srednjeg vijeka kad se oni u okrilju samostana i pojavljuju.

Danas takav oblik zajednice, gdje se teži samoodrživom sustavu, zovemo permakulturom, a vrtove koje već stoljećima njeguju samostani permakulturinim vrtovima. Takve zelene oaze, osim povrća, začinskog i ljekovitog bilja, izvor su i voća za potrebe zajednice. Osim par lijepih primjeraka višnje i trešnje, u vrtu se posebno ističe drvo kruške koje se počelo lagano povijati od količine plodova. Mjesta u vrtu, koji se proteže na oko 400 kvadrata, našlo se i za nezaobilazno bobičasto voće aroniju, ribiz i malinu, pa čak i za nekoliko grmova vinove loze. – Posla u vrtu ima uvijek – poručuju časne sestre i mudro dodaju: – Isplaniraš zadatke koje ćeš obaviti taj dan i čim uđeš u vrt, radiš nešto drugo. Vrt je nepredvidiv, baš kao i život.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 09:20