unosan hobi

Možda kod kuće imate tisuće eura, a toga niste svjesni: Ove slike s kraja prošlog stoljeća danas vrijede pravo bogatstvo

 /SHUTTERSTOCK

Svaki dan se na eBayu prodaju Pokémon karte u vrijednosti od tisuće dolara. Mnogi su odlučili prevrnuti roditeljske kuće naglavačke u nadi da će u ladici pronaći neko vrijedno pismo iz tog divnog vremena kada smo mi djeca s osmijehom od uha do uha i ne razmišljajući o budućem tržištu igrali Pokemone, džepna čudovišta. Međutim... Koje kartice vrijede tog novca? Kako mogu razlikovati vrijednu karticu od one koja to nije? Evo objašnjenja, prenosi Alo.

Vjerovali ili ne, neke Pokemon karte mogu vrijediti i desetke tisuća eura. Na primjer, najskuplja Pokemon kartica ikada prodana bio je Pikachu Illustrator koji je YouTuber Logan Paul kupio za 4,8 milijuna eura prošle godine. Primjerak jedne od najrjeđih Pokemon karata prodan je na aukciji za nevjerojatnih 195.000 dolara. Time je Pikachu Illustrator postao najvrednija Pokemon karta svih vremena.

Kartica Pikachu Illustrator dodijeljena je pobjednicima umjetničkog natječaja koji je započeo 1997. u Japanu. Izrađeno je samo 39 takvih karata, a vjeruje se da ih danas postoji samo 10, zbog čega je svaka iznimno vrijedna.

Nemaju sve Pokemon karte veliku vrijednost same po sebi. Oni najrjeđi su najvrjedniji. Tri su atributa glavna razloga zašto kartica može postići veliku vrijednost. Što je kartica rjeđa, to je veća potencijalna vrijednost u trgovini. Najčešće kartice se masovno proizvode, a najrjeđe kartice imaju vrlo ograničena izdanja. Postoje kuverte u kojima ćete zajamčeno dobiti dobre karte. Naravno, po znatno višoj cijeni. A ulaznice koje dobijete u tim paketima dugoročno će imati veliku vrijednost.

image
/SHUTTERSTOCK

Ljestvica rijetkosti u Pokemon TCG otisnuta je na svakoj jedinici, na dnu kartice A mjeri se na sljedeći način:

Uobičajena rijetkost - crni krug

Neuobičajena rijetkost - crni dijamant

Rijedak (Rare rare) – Crna zvijezda

Promotivna pisma (rijetkost promocije) – Riječ ‘Promocija‘ + Black Star.

Relativno je lako doći do rijetke ili trenutno distribuirane promotivne kartice. Međutim, kako godine budu prolazile, ono malo jedinica koje su sačuvane u dobrom stanju doseći će vrlo visoke brojke. Ovaj fenomen je posebno uočljiv kod prvih kartica koje su se pojavile na tržištu 90-ih, a koje također imaju dobre osobine, jer se obično prodaju po paprenim cijenama.

Postoje normalne karte i ‘Holo‘ karte. Holografska slova imaju sjajnu završnicu, a postoje dvije vrste:

Obrnuti Holo: Uvijek ćete pronaći jednu od ovih kartica u svakoj kuverti. Cijela mapa će biti super osim Pokemona.

image
/SHUTTERSTOCK

Koraci kako saznati koliko vrijedi Pokemon kartica?

Korak 1: Kada je pismo stvoreno?

U zadnjem retku za ispis na prednjoj strani pisma možete vidjeti datum proizvodnje proizvoda. Ovaj je podatak jedan od najvažnijih kada je u pitanju razlikovanje vrijednih proizvoda od ostalih uobičajenih koji su praktički bezvrijedni.

Korak 2: Otkrijte set

Ako vaše pismo nema nikakvu vrstu logotipa na desnoj strani, smatra se osnovnom karticom. Rečeno, to je uobičajeno. Druge kartice obično imaju indikator. Ako vaša kartica ima logo, dovoljno je da istražite kojoj seriji taj simbol pripada.

Korak 3: Identificirajte svoje pismo

Nakon što imate prethodna dva podatka, već ćete imati sve podatke koji su vam potrebni da provjerite za koliko novca trguju na tržištu rabljenih vozila. Idite na eBay i unesite ime Pokemona pored podataka koje ste dobili u 1. i 2. koraku. Tamo ćete vidjeti broj jedinica, što se prodaje, ima li ponuda za proizvod te okvirnu prosječnu cijenu po kojoj se na kraju prodaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 19:35