HOBI RIJEČKE ARHITEKTICE

Nakon vožnje motorom magistralom na jug srce mi je prepuno, a na licu ogroman osmijeh

 IVANA GRGIC/CROPIX
Kristina Radovčić zaljubljena je u Kawasaki Drifter 800, koji je za nju najdraže utočište i definicija slobode, a sanja o tome da s njim prođe čuvenu američku Route 66

Onog trenutka kad je prvi put sjela na očev motor kao dvanaestogodišnjakinja, riječka arhitektica Kristina Radovčić otkrila je ljubav za cijeli život. Na zadnjim stranicama školskih bilježnica godinama je crtala sebe kako vozi motor s gitarom na leđima i motorističke rute koje bi voljela proći. Prvi motor kupila je nakon prve godine studija arhitekture u Veneciji.

image
IVANA GRGIC/CROPIX

- Bila je to Honda Shadow 600, mali chopper taman po mojoj mjeri, koji sam u potpunosti preradila i napravila custom made motor po vlastitom ukusu. Danas vozim Kawasaki Drifter 800, retro cruiser napravljen po linijama Indian Chiefa iz 1940. Vožnja motorom za mene je katarzično iskustvo. Čim ga upalim i čujem taj moćni zvuk, odmah me prešalta i digne vibraciju. Dok vozim, osjećam se živom. Ne razmišljam o pojedinim životnim izazovima nego osjetim snagu, ljepotu i veličinu života općenito. Tu sam, u momentu, kao u nekoj lebdećoj kapsuli odmaknuta od svijeta i najbliže sebi. Nakon vožnje srce je prepuno, a na licu ogroman osmijeh - govori Kristina.

image
IVANA GRGIC/CROPIX
image
IVANA GRGIC/CROPIX

Kad je u pitanju arhitektura, trenutačno radi kao freelancerica, jer joj tako najviše odgovara s obzirom na to da se profesionalno bavi i glazbom. Neki od arhitektonskih studija s kojima najčešće surađuje su R.M.A arhitekti, MF arhitekti i Expono studio, a specijalizirala se za rezidencijalnu arhitekturu. Najviše je, kaže, veseli projektirati mediteranske vile te obiteljske rezidencije u kojima se očituje sinergija materijala primorskog podneblja i modernih materijala.

image
IVANA GRGIC/CROPIX
image
IVANA GRGIC/CROPIX

- Bavljenje glazbom uz puno radno vrijeme u arhitekturi bilo je vrlo teško. S obzirom na to da sam i mama, odlučila sam da mi je bitnije provesti vrijeme s djetetom nego izbivati po cijele dane ostvarujući profesionalne ciljeve. U glazbi me, kao i u arhitekturi, najviše veseli stvaranje - i zato sam kantautorica. Iako u posljednje vrijeme autorski djelujem samostalno, dugi niz godina bila sam članica ženskog dua The Blondes, a 25 godina prateći sam vokal Draženu Turini - Šajeti. U posljednje vrijeme otkrila sam i DJ-ing, tako da me možete sresti i u ulozi DJ-a na eventima - kaže Kristina.

image
IVANA GRGIC/CROPIX

S druge strane, motor je za nju definicija slobode, utočište koje joj pruža odmak od ostatka svijeta. Sjesti ljeti na motor, uzeti šator, vreću za spavanje i krenuti magistralom na jug pa kamo te put odnese, nešto je najljepše što je ikad doživjela.

- San iz djetinjstva mi je proći Route 66. Što se tiče Europe, bilo bi lijepo preko Italije i juga Španjolske otići do Portugala. Eto, možda je to poveznica s mojom strukom! Putem bih sigurno razgledala puno predivne povijesne i suvremene arhitekture - kaže Kristina Radovčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 10:35