Izgleda svjetski

Ova pozadina od 150 eura u potpunosti je napravljena od mramornih ostataka koje nitko nije želio

 KATIESARO STUDIO/

"Potreba rađa kreativnost", kaže Katie Sarokhanian, sažimajući svoju renovaciju kuhinje. Dizajnerica je praktički sve, od oslikanog hladnjaka do ukrasa napravila sama, pa tako ni kuhinjska pozadina od mozaika nije bila iznimka. Cijela stvar, malter i sve ostalo, koštalo je ukupno 150 eura. Njezina tajna? Površina 4 x 2 metra prekrivena je ostacima mramora zaostalima iz prošlih dizajnerskih projekata, kao i slomljenim komadima koje je pronašla na Facebook stranici Marketplace i lokalne trgovine pločicama. “Tražila sam sve što ima pukotinu”, kaže ona.

Središnji luk koji se sastoji od razbijenih komada ružičastog mramora okružen je mliječno bijelim mramorom, oniksom i venecijanskim zlatnim mramorom, dajući kući iz 1980-ih starinsku atmosferu. Iako je ovaj tjedni projekt oduzimao puno vremena (pažljivo je razmišljala o postavljanju svake ploče), ona priznaje da je bilo bez stresa. „Polaganje pločica više je umjetnost nego vještina izvođača“, objašnjava.

image
KATIESARO STUDIO/

Potreban materijal:

  • Mramorne pločice velikih dimenzija
  • Malj
  • Plastična kanta
  • Žbuka za kamen
  • Fuga
  • Kutna brusilica
  • Penetrirajuća brtvila

Korak 1: Počnite s pločama otpornim na vlagu

Veliki prostori za fugiranje znače da ne morate koristiti onoliko kamena koliko biste koristili da radite uobičajenu aerodinamičnu pozadinu. Dizajnerica predlaže da kupite 30 posto manje pločica nego inače. Također, svakako nabavite komade iste debljine. "Inače će izgledati čudno i skupljati prašinu", kaže. Nakon što je uklonila stare gornje ormare u svom prostoru, Katie je objesila zelenu ploču, koja je, za razliku od suhozida, materijal koji ne upija vlagu i otporan je na plijesan.

image
KATIESARO STUDIO/

Korak 2: Napravite svoje dijelove slagalice

Koristeći gumeni čekić, dizajnerica je razbila mramorne pločice na velike i male komade. Rasporedila je kamene komade u velike plastične kante za skladištenje kako bi ih mogla lakše pretraživati dok ih postavlja na zid.

Korak 3: Opustite se

Prije nanošenja morta na površinu, dizajnerica je olovkom ocrtala luk. To joj je dalo opću ideju o tome gdje postaviti ploče kako bi se stvorio zakrivljeni oblik. Zatim je ispunila praznine između najvećih komada ostacima veličine 2,5 cm. Nakon što je ružičasti kamen postavljen, prešla je preko njega ispunom. Za bijeli i žuti kamen izvan glavnog luka, preskočila je žbuku i umjesto toga je premazala površine s više morta.

image
KATIESARO STUDIO/

Korak 4: Očistite rubove

Koristite samo prirodni kamen za ovaj projekt. "Rubovi će biti oštri nakon što ih slomite", objašnjava ona. "A kad brusite keramičke pločice, one gube gornji sloj boje." Nakon što je postavila kamen u žbuku i isfugirala ga, kutnom brusilicom je izglačala sva gruba mjesta.

Korak 5: Završite završnim premazom

Nanesite penetrirajuću brtvu raspršivačem, spužvom ili četkom. Ovo je osobito važno koristiti na svim područjima koja nisu bila prekrivena žbukom, koja u sebi sadrži prirodno brtvilo. Ostavite da se stvrdne i osuši 24 sata, zatim se odmaknite i uživajte u svom jedinstvenom kolažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 23:51