SVAKA ČAST

"Preuredila sam svoj derutni stan za manje od 2500 eura u samo šest tjedana. Prezadovoljna sam rezultatom"

 /SHUTTERSTOCK

Kad je Sophie Archibald iz Glasgowa dobila ključeve svog prvog doma – što je daleki san za mnoge u 20-im – bila je nestrpljiva da što prije krene s obnovom i pretvori ga u vlastiti udoban prostor u kojem bi mogla ugostiti obitelj i prijatelje.

24-godišnjakinja je isprva smatrala da je stan ‘hladan i neprivlačan‘ – ali se zaljubila u tradicionalne značajke, poput visokih stropova. Kao dizajnerica interijera, imala je kreativne vještine za preobrazbu prostora brzo i s ograničenim proračunom, ali joj je nedostajalo znanje o tome kako izvesti bilo kakav "uradi sam" projekt. Koristeći YouTube kao smjernicu i unatoč znakovima curenja i ‘raspadanja‘ žbuke, stan je sada preuređen – a ona procjenjuje da je dodala oko 6000 eura na vrijednost.

"Htjela sam ugodan i topao prostor koji bih mogla zvati svojim i bila sam tako ponosna kad sam napokon dobila ključeve. Znala sam da uz puno predanosti i napornog rada može biti stvarno sjajno mjesto. Iako sam dizajnerica interijera, nisam imala pojma o "uradi sam" projektima - nikada prije toga nisam obojila zid. Ali nakon dva tjedna sam bojala stropove, oblagala zidove i stavljala pločice kupaonicu. YouTube je bio moj spasitelj" – rekla je Sophie za Daily Mail.

Sophie, koja je kupila stan za 95 300 eura funti u prosincu 2022., tvrdi da iako je proces bio stresan, sada je smiješno prisjetiti se brojnih ‘slomova‘ na tom putu. Od otkrivanja trulih podnih dasaka u do potpunog renoviranja raspadajuće kuhinje, 24-godišnjakinja nije dopustila da išta pokoleba njezinu odlučnost.

"Kuhinja je vjerojatno bila najgora prostorija jer je trebalo iščupati ormariće, zamijeniti ventilator, nove kućanske aparate, izrezati radnu plohu. Ali s malo rabljenih podova, boje za pločice i vrata, kao i vinila za radne ploče, potpuno se transformirala. Kupaonice su također bile užasne i u tih šest tjedana skoro sam odustala jer je bilo toliko curenja i trulih podnih dasaka. Onog trenutka kad sam pomislila da je popravljeno, otkrilo se nešto drugo i činilo se kao bitka bez kraja.‘

Ukupno, kuhinja košta 580 eura, a kupaonice koštaju 350 svaka. Sophie, koja je radila na preuređenju svake večeri nakon što je odradila puno radno vrijeme na poslu, također je obojila dnevni boravak i dodala obloge i nove police. U spavaćoj sobi je provela sličan postupak.

Nakon šest tjedana i samo 2325 eura kasnije, stan s jednom spavaćom sobom i dvije kupaonice daleko je od svog izvornog ‘dosadnog i mračnog‘ stanja. I premda je zahvalna što konačno živi u stanu, Sophie bi voljela da je više uživala u procesu, umjesto da žuri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:34