POSAO KAO IGRA

Upoznajte zagrebačkog arhitekta koji je napravio Titanik od 15.000 Lego kocaka, a od njih, jedini na svijetu, radi i makete kuća za klijente. Oduševljeni su

Titanik

 Ustupljene fotogafije
Za slaganje prosječne kuće trebaju mu tri dana, a od ‘legića‘ je ovaj rođeni Splićanin izradio i zvonik Katedrale sv. Dujma te najpoznatiji njemački dvorac Neuschwanstein

Zagrebački arhitekt Karlo Ugarković (30) od malih nogu obožava slagati Lego kockice, a tu svoju ljubav danas je odlučio iskoristiti u poslu. Naime, on je jedini arhitekt u Hrvatskoj, a vjerojatno i u svijetu, koji makete kuća za klijente izrađuje od ovih popularnih kocaka.

image
Ustupljene fotogafije
image
Ustupljene fotogafije
image

Arhitekt Karlo Ugarković

Ustupljene fotogafije

- Razlog je jednostavan; kad sam prerastao godine igre i postao kolekcionar, izgledalo mi je potpuno nesuvislo da moja pozamašna kolekcija kupi prašinu po policama, pa sam je odlučio iskoristiti i implementirati u potpuno nov aspekt projektiranja kuća. Razni su načini kako investitorima predočiti model građevine koja još ne postoji, a ovaj je, za razliku od 3D modela, inovativan i opipljiv. Za najčešći oblik kuća, do 400 m2 GBP na temelju potvrđenog idejnog rješenja, treba mi u prosjeku tri dana. Obične makete iziskuju dosta vremena, prostora i materijala te imaju ograničene mogućnosti recikliranja. Lego maketa kuće već sljedeći dan može postati nešto sasvim drugo - objašnjava Ugarković.

image
Ustupljene fotogafije
image
Ustupljene fotogafije

Klijenti su, otkriva, oduševljeni ovom idejom. Naravno, Lego makete kuća su samo simpatični dodatak na nužnu tehničku razradu svakog projekta i kao takve uvijek bivaju prihvaćene s velikim zanimanjem. Ugarković kaže da je njegova zbirka Lego kocaka od djetinjstva rasla eksponencijalno i da su one vjerojatno jedan od osnovnih razloga zbog kojih se odlučio baviti arhitekturom.

image

Zvonik sv. Duje

Ustupljene fotogafije
image

Dvorac Neuschwanstein

Ustupljene fotogafije

- Poprilično sam siguran da ove "igračke" u procesu odrastanja igraju važnu ulogu u razvijanju kombinatorike i vizualnih vještina te doprinose sposobnosti rješavanja inženjerskih problema. Danas mi za cjelokupnu kolekciju treba posebna soba. Najkompliciranije što sam dosad složio je definitivno maketa slomljenog Titanica u posljednjim trenucima prije potonuća. Dugačka je 120 centimetara i sastoji se od oko 15.000 dijelova, a za nju mi je bilo potrebno tri tjedna cjelodnevnog rada. Složio sam je 2015. godine, šest godina prije službenog Lego seta Titanic, koji se sastoji od 9000 kockica. Neke makete su morale biti rastavljene kako bih sastavio neke druge. Npr. dvorac Neuschwanstein je rastavljen 2015. kako bih mogao napraviti Titanic, no znam da bi, kad bih ga danas ponovo radio, vjerojatno bio još bolji. Osim Titanica, još uvijek postoji i maketa katedrale sv. Dujma u Splitu - kaže Ugarković.

Ovaj arhitekt rodom iz Splita, koji se prije dvije godine preselio u Zagreb zbog ljubavi i u metropoli otvorio vlastiti Studio Kromarh, dosad najvažnijim postignućem u karijeri smatra osvojeno prvo mjesto na Urbanističko-arhitektonskom natječaju za Sekundarni gradski centar na Rujevici u Rijeci 2022. godine. Trenutno je u proceduri izrada Urbanističkog plana uređenja za navedeno područje na temelju samostalno izrađenog urbanističkog masterplana. Osim velikih projekata i urbanističkih studija, u njegovu opusu dominiraju stambene i višestambene građevine te poduzetnički inkubatori.

image

Karlo Ugarković osvojio je prvo mjesto na Urbanističko-arhitektonskom natječaju za Sekundarni gradski centar na Rujevici u Rijeci, 2022

Ustupljene fotogafije

- Zajedničko svim projektima je želja za probijanjem granica u razradi i opremanju nacrta, kao i fleksibilnost u projektiranju. Smatram da klijentima, naročito za obiteljske kuće, treba maksimalno približiti proceduru izrade idejnih, glavnih i izvedbenih projekata jer je navedeni proces običnom laiku često zamoran i nepotrebno dugotrajan. Naročitu pažnju mi privlače urbanistički natječaji jer mislim da je urbanizam kao kategorija neopravdano izostavljen u promišljanju prostora. Svođenje arhitekture na razinu jedne parcele i individualnih interesa dugoročno može rezultirati samo kaosom u prostoru, a navedeno se potom odražava i na društvo - smatra Karlo Ugarković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 10:18