sve je u nijansama

Želite da vam dom izgleda čišće? Stručnjaci kažu da samo trebate izabrati pravu boju

 Unsplash
Prevencija sobe s „prljavim izgledom“ započinje odabirom prave boje i primjenom nekoliko drugih strategija nakon što su zidovi obojani

Svatko ovo zna kada je u pitanju odabir odjeće: Određene boje teško je održavati ako vam je cilj da stvari izgledaju svježe i čisto. Isto pravilo, kao što ste i očekivali, vrijedi i za vaše zidove. Iako apsolutno obožavate uzorak određene boje to ne znači da će ona jednako izgledati na vašem zidu, isto tako kako će mijenjati izgled s prolaskom vremena. U najgorem slučaju, vaš odabir boje može izgledati i prljavo.

Prevencija sobe s „prljavim izgledom“ započinje odabirom prave boje - i primjenom nekoliko drugih strategija nakon što zidovi zapravo budu obojani. Bilo da se selite u novi dom i započinjete ispočetka ili želite ponovno urediti prostor u postojećem domu, evo što trebate znati u odabiru boje.

image
Unsplash

Postoje li boje koje uvijek izgledaju prljavo?

Ako ste ikada živjeli u stambenom naselju, vjerojatno ste vidjeli boju nadimka "Builder's Beige" odnosno graditeljsku bež boju, prijelaznu neutralnu boju koju graditelji često strateški koriste. "Da bi uštedjeli vrijeme i novac, graditelji će sve unutarnje zidove i stropove obojati ravnom, razvodnjenom 'bež' bojom, nastojeći stvoriti prazno platno za novog vlasnika i prikriti sve dokaze o prethodnim nedaćama “, kaže Trina Rogers, suvlasnica tvrtke Five Star Pinting.

Iako su organski tonovi izvrstan izbor za stvaranje neutralne palete, mnoge od ovih nijansi teže ka nejasnijem izgledu. "Razmislite o boji prljavštine - smeđoj, senf i toploj bež - i nije šokantno što rezultirajuća estetika može izgledati pomalo prljavo", kaže Heather Goerzen, glavna dizajnerica u Havenlyju.

image
Unsplash

Ako želite iskoristiti moći bež boje, a da pritom stvari i dalje budu svijetle, umjesto tamnije bež, Goerzen predlaže da ciljate na svježu i modernu iteraciju te boje, poput pijeska ili kave s mlijekom, ili bogatstvo i dubinu prihvatite s bojom konjakom ili deva. A za smirujući zemljani ton koji održava dušu preporučuje se da se odlučite za kadulju ili ćudljivu zelenu boju.

Je li bijelo oštro i čisto, ili je lako i tu pogriješiti? Ovisi li o podtonovima?

Ako bež automatski izgleda mutno, možda mislite da je bijela boja čista - ali i ta boja može izgledati prljavo. "Smatram da bijeli zidovi, često upareni s drvenim podovima, izvrsno djeluju u gotovo svakom dizajnerskom stilu, bilo da je to mirna pozadina za potpuno neutralan prostor ispunjen teksturom, ili čisto platno za živopisniju i hrabriju shemu boja", kaže Goerzen. "Usprkos tome, postoje doslovno tisuće nijansi bijele, a oštra i čista estetika uvijek ovisi o nijansama."

image
Unsplash

Predlažemo usporedbu uzorka boje s komadom čisto-bijelog kopirnog papira kako bi se utvrdilo ima li vaš odabir žute prizvuke. "Uzorak za boju može izgledati kao da je obična bijela, sve dok ga ne stavite uz onaj bijeli list papira, tada ćete možda vidjeti da uzorak za boju zapravo ima žute, plave, zelene ili čak ružičaste podtonove", ona kaže.

Još jednu misao koju treba imati na umu: čak i ako odaberete prave tonove, bit će više posla održavati taj svjež, čist izgled.

Razlikuju li se "čiste" boje od sobe do sobe ili od značajke do značajke?

Budući da je svaki prostor drugačiji, Goerzen kaže da je važno paziti na prirodno svjetlo kada odabirete "čiste boje". Nijanse s toplim podtonom (žute, crvene i smeđe) izgledat će tamnije na područjima bez obilnog dnevnog svjetla. U tim se sobama držite svjetlijih tonova ili slobodno prigrlite tamnu boju, ali učinite to smjelo, poput duboke mornarske, smaragdno zelene ili crne.

image
Unsplash

Primjenjuje li se ovaj savjet na površine poput pločica?

Sve što je žuto, preplanulo ili smeđe, uvijek će izgledati kao da brže stari, bilo da se radi o boji ili pločicama, kaže Ariel Richardson, osnivačica i vodeći dizajner ASR Design Studia - i još više ako je pločica uparena s već „prljavom” bojom.

image
Unsplash

Je li sjaj boje ili kvaliteta bitna kada se radi o čišćenju?

Prema Richardsonu, završni sloj je važan jednako kao i boja - prvenstveno zbog funkcije. Općenito, što je boja sjajnija, to će biti lakše održavati je čistom, ali to apsolutno ne znači da biste trebali odabrati sjaj za svaki prostor.

Na primjer, u kupaonicama Richardson kaže da ćete htjeti koristiti polu sjaj koji može podnijeti toplinu i vlagu.

Bijela ravna (ili mat) boja izvrsna je za skrivanje nedostataka na zidovima, ali nije tako sjajna za čišćenje i lako skuplja mrlje - zato je Rogers predlaže samo za stropove i slabo prometna područja kuće.

image
Unsplash

Goerzen preporučuje završetak u boji ljuske jajeta s mekanim sjajem za dnevne sobe i blagovaonice kako bi došlo do refleksije svjetlosti (i kako bi sakrila otiske prstiju).

Važna je i kvaliteta boje. "Kupnja kvalitetnije boje zaista se dugoročno isplati - ne samo zbog boljih rezultata prekrivanja koje dobijete prilikom nanošenja, već i zbog jednostavnosti čišćenja i održavanja", kaže Rogers.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 14:49