JEDNOSTAVNO, A ELEGANTNO

Mladi par odlučio je porušiti nepotrebne zidove u svom stanu i stvoriti prozračan prostor

 MATEJ HAKAR/
Ovaj projekt je način na koji arhitekti dokazuju da su interijeri stanova uvijek samo privremeno rješenje

Kad je mladi par zamolio arhitekte iz studija Kuklica Smerek da obnove njihov novi stan, oni su imali što vidjeti kada su došli na lokaciju. Stan izdašne kvadrature od 140 metara četvornih u Grosslingovoj ulici u Bratislavi karakterizirala je zatvorenost i snažna tlocrtna podijeljenost na manje prostore. Kako bi dobili prozračan i svijetlom okupan prostor arhitekti su odlučili ukloniti sve nenosive pregrade koje su definirale stan i tako stvoriti protočan prostor, ostavljajući samo jedan zid prema spavaćoj sobi s originalnim vratima kao fragment izvornog rasporeda.

image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/

Nova podjela tlocrtnog rasporeda, odnosno razgraničenje i odvajanje prostora poput ostave ili radne sobe i garderobe, osmišljeni su na nekonstruktivni način. Arhitekti ubacuju elemente koji se mogu skidati, poput staklene stijene, kuhinjskog elementa ili zavjesa, prepoznatljiva rješenja ovog studija.

- Koncept izbjegavanja stvaranja novih građevinskih elemenata u interijeru smatramo iznimno nužnim uz trenutnu tendenciju fluktuacije ljudi i potrebu za promjenama tijekom vremena. Na taj način, bez stvaranja novog građevinskog otpada, stan je u svakom trenutku moguće pregraditi i zamijeniti pojedine elemente. - objašnjavaju arhitekti

image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/

Nadopuna ovoj varijabilnosti je klizna polica za knjige na kotačima, koja može poslužiti i kao razdvajanje između blagovaonice i dnevnog boravka ako je potrebno. Cjelokupni koncept jedinstvenog prostora naglašen je masivnim hrastovim parketom koji se proteže kroz kompletan prostor te zidovima i stropovima sve do kupaonice gdje je sve ožbukano.

Novi raspored omogućuje da se velikodušna prostranost stana istakne i prenosi maksimalnu povezanost iz svakog pogleda u stanu, gdje na različitim mjestima vlasnici mogu sami kreirati nekoliko atmosfera prema svom raspoloženju.

image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/
image
MATEJ HAKAR/

Stan je dizajniran po željama sadašnjih vlasnika, ali ujedno ostavljajući puno slobode za buduće preinake kako bi ispunio jedan od glavnih zahtjeva stanara da su u budućnosti otvorene mogućnosti dorade.

- Ovaj projekt je način želimo iznijeti naš pogled na interijere stanova za koje smatramo da su uvijek samo privremeno rješenje – objašnjavaju arhitekti za kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 19:38