ZAGREBAČKA AGENCIJA

U ovakvom uredu nikome nije problem raditi. Ugodno vam je kao da ste kod kuće i još za to dobivate plaću

 Živko Pletikapić
U zagrebačkom naselju Siget, na čak 638 kvadrata agencija je smjestila svoji novi ured uz pomoć tima iz Das Hausa

Debata trebamo li se vratiti u urede ili ne daleko je od toga da je riješena, ali ipak sve veći broj poslodavaca traži od svojih zaposlenika da svoje radno vrijeme odrađuju unutar poslovnih prostora. Prema podacima koje iznosi CNBC čak 90% poslodavaca na američkom tržištu će tražiti povratak zaposlenika u urede do kraja 2024. godine- Slična situacija se odvija i u našoj zemlji, a kako bi se taj povratak olakšao i kako bi poslodavci na jedan način čak i ponovno privukli zaposlenike u svoje prostore potrebno je osmisliti dobru strategiju koja svakako uključuje i arhitektonski dizajn prostora. Jedan od takvih prostora, u kojem nam ne bi bilo mrsko provoditi svoje radno vrijeme su uredi digitalne agencije specijalizirane za IT i marketing rješenja koja pomaže globalnim brandovima u raznim industrijama pod nazivom Dept Agency.

image
Živko Pletikapić
image
Živko Pletikapić
image
Živko Pletikapić

U zagrebačkom naselju Siget, na trećem katu poslovne zgrade, na čak 638 metara četvornih agencija je smjestila svoji novi ured uz pomoć arhitektonskog ureda i tvrtke za izvođenje radova Das Haus.

-Radovi na uređenju prostora su započeli u studenom 2023. godine, a završeni su krajem veljače. Počeli smo s demontažom i rušenjem jer se radilo o starijoj poslovnoj zgradi bez računalnog poda, bez spuštenog stropa i bez gipskartonskih pregradnih zidova, što je danas standard u poslovnim zgradama. Rušeni su zidovi od opeke radi dobivanja otvorenog prostora bez narušavanja statike jer nisu dirani nosivi konstruktivni elementi – stupovi i grede. Napravljen je kompletni novi sanitarni čvor i sve nove instalacije (vodovod, kanalizacija, struja) koje su vidljive te su pošpricane u istu boju. Provedena je nova instalacija grijanja i hlađenja preko stropnih jedinica. Nakon rušenja pregradnih zidova, a s obzirom da je na podu bila glazura, trebalo je nivelirati pod kako bi se prostor doveo u istu razinu. Mjestimično je spušten akustični strop Clean-eo, osobito iznad radnih mjesta kako bi se poboljšala akustika odnosno zvučna izolacija – objašnjavaju arhitekti Davorin Radošević i Živko Pletikapić.

image
Živko Pletikapić
image
Živko Pletikapić
image
Živko Pletikapić

Osim ovih "gruibih" radova, arhitekti i izvođači su se pobrinuli i za estetski dio u uredu. Napravljena je potpuno nova unutarnja stolarija te staklene stijene. Odrađeni su keramičarski radovi u zato predviđenim prostorijama – sanitarije i spremište, dok je u ostatku ureda na pod postavljen vinil u imitaciji parketa.

- Zahtjev investitora bio je da se zadrži postojeći tip open space ureda, ali da se radni prostor ipak odvoji od prostora za druženje te da se osiguraju privatni prostori, poput prostorija za sastanke ili phone bootova. Projektno rješenje podijelilo je ured na prostor za rad, sastanke, druženje, kuhinju i blagovaonicu koji se mogu koristiti kao i auditorij ili velika prostorija za sastanke za cijelu firmu. Kako bi prostor i dalje vizualno ostavljao dojam cjeline, korištene su staklene stijene, koje sprječavaju prijenos buke, ali nikad ne prekidaju vizualnu vezu prostora različitih karaktera. Tim rješenjem osigurava se radna atmosfera u radnom prostoru i sobama za sastanke, ali se zadržao traženi open space duh prostora. Kako bi se minimizirala buka i jeka u prostoru, korišteni su akustični stropovi i obloge poda ili zida koje apsorbiraju zvuk – opisuje arhitekti.

image
Živko Pletikapić
image
Živko Pletikapić

Saznajemo kako je paleta boja birana od strane klijenta koji ima standardizirani vizualni identitet na razini svih ureda u svijetu, ali napravljen je izuzetak u pogledu zelene boje koja je korištena kako bi se kombinacijom zelenila i "ozelenjene" tribine unio dašak prirode u blagovaonicu i auditorij. U uredskom dijelu postavljena je rasvjetu s mogućnošću prigušenja kako bi se osigurala idealna razina osvjetljenja radnih površina, a da se istovremeno izbjegne jak kontrast koji umara oči u slučaju tamnijeg ili kraćeg dana. U ostatku prostorija, pored direktne rasvjete korištena je i ambijentalna rasvjeta s ciljem stvaranja manje formalnog i opuštenijeg prostora koji potiče druženje i komunikaciju među ljudima.

image
Živko Pletikapić
image
Živko Pletikapić

¬ Klijenti su još dodatno željeli recepciju, koju u starom uredu nisu imali, a također su željeli reprezentativniji prostor na samom ulazu uz koji bi se u neposrednoj blizini smjestile i sofe i naslonjači gdje posjetitelji mogu sjesti i pričekati ili se zaposlenici mogu družiti i razgovarati bez stvaraju buku u radnom dijelu ureda. Kuhinja je također rađena po mjeri si ciljem da ostavi što više prostora i što fleksibilniji prostor za blagovaonicu/auditorij. Investitori su također imali ideju prostor auditorija s prezentacijskim platnom i projektorom te je iz tog razloga projektirana tribina koja omogućuje većem broju ljudi da neometano gledaju projekciju ili sudjeluju u online sastanku. Tokom izrade idejnog rješenja i projekta isprobano je više varijanti koje su se razlikovale po broju i omjeru radnih mjesta i soba za sastanke. Odabrana je varijanta koja je investitoru najviše odgovarala jer znatan broj zaposlenika radi od doma. U odabranoj varijanti postoji 50 radnih mjesta, do kojih dio nije trajno dodijeljen nekom zaposleniku, već ih popunjavaju zaposlenici koji inače rade od doma u trenutku kada zbog posla i sastanaka moraju doći do ureda. Ostvareno je 28 mjesta u sobama za sastanke koja se mogu iskoristiti i kao mjesta za rad u slučaju da svi zaposlenici istovremeno dođu u ured, za što se pretpostavljalo da vjerojatno nikada neće biti slučaj, ali su željeli tu mogućnost dok su blagovaonici ostvarena 24 mjesta za stolovima – zaključuju Davorin i Živko.

image
Živko Pletikapić
image
Živko Pletikapić

Dept agency tako i dalje daje slobodu hibridnog rada te nema u planu striktino inzistirati na isključivom radu iz ureda, ali za zaposlenike koji preferiraju rad iz ureda, htjeli su maksimalno, a prema njihovim potrebama, urediti uredske prostorije. Finalno, uspjeli smo stvoriti prostor koji je po svojoj konfiguraciji, funkcionalnosti i dizajnu ujedinjuje vrijednosti koje je klijent na van htio komunicirati, ali je optimalan i potrebama zaposlenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:48