SAM U KUĆI

Kuća iz kultnog blagdanskog filma u 90-ima je stajala ‘samo‘ 620.000 dolara. Njezina vrijednost danas se procijenjuje na vrloglavih...

Originalna kuća iz filma smještena je gradu Winnetka u Illinoisu

 /SHUTTERSTOCK
Poznat je odgovor na pitanje kolika je razlika u cijeni bogatog načina života obitelji McCallister 1990-ih i danas

U svijetu u kojem se čarolija blagdanskih filmova iz 1990-ih godina susrela sa stvarnim živitom, pustolovine obitelji McCallister u megapopularnom filmu "Sam u kući" ostavile su publiku u nedoumici: koliko su njihova ekstravagantna putovanja i raskošni dom uistinu koštali?

Američki New Yor Post piše kako je Looper, portal koji prati najnovije vijesti o televizijskoj i filmskoj industriji, baš uoči Božića otkrio nevjerojatan porast od čak 4850 posto u Google pretraživanjima za podatak "Koliko vrijedi kuća iz filma ‘Sam u kući‘?".

Kako bi razriješio ovu božićnu enigmu, Looper se uključio u mrežu stručnjaka koji obuhvaćaju financije, putovanja, nekretnine i zapošljavanje, s ciljem da otkriju financijske tajne koje stoje iza avantura obitelji McCallister.

image
/SHUTTERSTOCK

Prema njihovim izračunima, avionske karte za izmišljeno putovanje od Chicaga do Pariza danas bi koštale znatno manje nego u devedesetima. Troškovi leta za 11 sjedala u ekonomskoj kategoriji i četiri karte u prvoj klasi u 2023. godini iznosili bi 45.149 dolara, dok bi u devedesetima Kevinov ujak - koji je u filmu financirao put - platio nevjerojatnih 63.208 dolara.

Što se tiče kuće obitelji McCallister, stručnjaci procjenjuju nevjerojatan skok vrijednosti. Davne 1990. godine ovo utočište površine 395 kvadata smješteno u Winnetki imalo je cijenu od 620.000 dolara, dok bi za njezino tadašnje održavanje bio potreban godišnji prihod od 175.000 dolara. Danas, vrijednost te iste nekretnine vrtoglavo raste te se procijenjuje na čak 2,3 milijuna dolara, što je 400 posto više od izvorne cijene.

Originalna kuća iz filma nalazi se u gradu Winnetka u Illinoisu, a tadašnji vlasnici John i Cynthia Abendshien, prodali su ju 2012. godine po cijeni od 1,585 milijuna dolara. Novi vlasnici drže do svoje privatnosti te ne izlaze u medije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 06:02