OBRATITE PAŽNJU

10 načina na koje uništavate svoj madrac: Pripazite malo kako bi vam trajali duže

 Unsplash
Uz pravilno održavanje, madrac može trajati pet, 10 ili čak 15 godina, ovisno o materijalu

Bilo da se odlučite za tradicionalnu unutarnju oprugu, organski hibrid ili verziju od memorijske pjene koja odgovara tijelu, kupnja madraca velika je investicija. U vašem je interesu učiniti sve što je moguće kako biste zaštitili to ulaganje. To znači slijediti upute za njegu proizvođača i poduzeti mjere opreza kako bi komad ostao u izvrsnom stanju tijekom cijelog svog životnog vijeka.

Uz pravilno održavanje, madrac može trajati pet, 10 ili čak 15 godina, ovisno o materijalu, ali ako ne brinete stalno i aktivno o svom madracu, vjerojatno ćete ga morati mijenjati svakih nekoliko godina, što može postati skupo.

Briga o vašem madracu i izbjegavanje pogrešaka mogu vam dugoročno pomoći uštedjeti novac (i mirno spavati svake noći). Evo 10 načina na koje možete nenamjerno uništiti svoj madrac.

image
Unsplash

1. Nemate dobru potporu za vaš madrac

Pružanje odgovarajuće potpore jedan je od najvažnijih dijelova njege madraca. Velika težina madraca zahtijeva odgovarajuću potporu i ako je nema s vremenom se mogu stvorili udubljenja i lirazviti otvrdnuća. Ne samo da je opušteni madrac izuzetno neudoban, već može uzrokovati i bolne probleme s leđima. Ako želite da vaš madrac ostane udoban i traje što je dulje moguće, osigurajte mu dovoljnu potporu kako bi mogao obavljati svoj posao. Najbolji način da poduprete svoj madrac je da ga uparite s oprugom, temeljem (koji je drvena kutija s drvenim letvicama) ili da ga stavite na krevet s platformom.

TREBAM LI LETVICE ILI OKVIR KREVETA S PLATFORMOM?

Vrsta potpore koju vaš madrac treba ovisi o tome od čega je napravljen. Općenito, što je vaš madrac teži, potrebna mu je veća podrška.

Madrac od memorijske pjene: krevet s platformom ili letvice

Madrac od lateksa: krevet na platformi ili letvice

Hibridni madrac: krevet na platformi ili letvice

image
Unsplash

2. Široko razmaknute letvice

Ako imate madrac od lateksa, memorijske pjene ili hibridni madrac, možete ga poduprijeti s platformskim okvirom kreveta koji dolazi u kompletu s vanjskim okvirom (sa ili bez nogu) i ravnomjerno raspoređenim drvenim letvicama po širini okvira.

Uz to, dobivanje odgovarajuće potpore nije tako jednostavno kao stavljanje madraca na bilo koji stari okvir kreveta s platformom. Drvene letvice moraju biti razmaknute na određenoj udaljenosti kako bi se težina ravnomjerno rasporedila. Za madrace od memorijske pjene, lateksa ili hibridne madrace, letvice platforme ne smiju biti međusobno udaljene više od 7,5 centimetara. Što je vaš madrac teži, to bi letvice trebale biti bliže. Ako koristite okvir kreveta s platformom s letvicama postavljenim više od 7,5 centimetara, imat ćete neravnu potporu i vaš madrac možda neće tako dugo trajati.

image
Unsplash

3. Nezaštićen madrac

Navlake za madrace nisu samo za nezgode koje se događaju u krevetu; svatko bi trebao koristiti jedan. To su tanki, obično vodootporni listovi tkanine koji prekrivaju madrac gotovo poput postavljene plahte, obično izrađene od pamuka, poliestera ili vinila. Neki su materijali potpuno vodootporni, dok su drugi dizajnirani da budu otporni na mrlje, bešumni ili da smanjuju alergije (ili sve to).

Iako navlaka za madrac neće nužno učiniti vaš krevet udobnijim, one će ga zaštititi od oštećenja, osobito od prolijevanja tekućine. To će pomoći da vaš madrac traje što je duže moguće bez oštećenja uzrokovanih nezgodama.

Ako imate djecu ili kućne ljubimce sklone nezgodama, zaštita za madrac je neophodna. Većina se može prati ili se na drugi način lako čisti u slučaju prolijevanja, za razliku od samog madraca. Osim toga, njihova je zamjena mnogo jeftinija.

image
Unsplash

4. Rotiranje madraca

Većina proizvođača madraca preporučuje rotiranje madraca (okretanje za punih 180 stupnjeva) otprilike svakih šest mjeseci. Ideja je smanjiti pritisak na područja madraca na kojima ležite svake noći kako bi se omogućilo ravnomjerno trošenje oko točaka pritiska, što u konačnici sprječava prerano udubljene ili opuštanje.

Nove madrace s memorijskom pjenom, lateksom i unutarnjim oprugama treba rotirati jednom ili dva puta godišnje, dok starije madrace s unutarnjim oprugama treba rotirati češće — do pet puta godišnje.

5. Preskakanje redovitog čišćenja

Čišćenje madraca ne samo da će vam pomoći da lakše dišete, već će i zadržati nakupljanje bakterija i grinja pod kontrolom. Ako nikada ne očistite svoj madrac (čak i ako na njemu imate zaštitu za madrac), nakupit će se prašina, znoj i drugi ostaci. Stalno prljav madrac istrošit će se mnogo brže od čistog. Evo osnovnog načina čišćenja vašeg madraca:

Pospite sodu bikarbonu po madracu.

Ostavite da odstoji 15 minuta, što će omogućiti da prodre u madrac i upije vlagu i neugodne mirise.

Usisajte sodu bikarbonu i pustite madrac da se prozrači sat ili dva.

Planirajte ovo osnovno čišćenje svaki put kada okrenete svoj madrac i ne zaboravite uvijek očistiti proliveno što je prije moguće.

image
Unsplash

6. Pranje i mijenjanje posteljine

Bez obzira na to koliko ste čisti prije spavanja, vaša posteljina sigurno će nakupljati znoj, tjelesna ulja, prašinu, mrtve stanice kože i druge nečistoće dok spavate. Ako ne perete svoje plahte redovito, ta mikroskopska prljavština može se taložiti na vašem madracu, što će mu promijeniti boju i s vremenom će se istrošiti.

Ako svoj krevet održavate relativno čistim (tj. ne spavate s kućnim ljubimcem i imate čvrsto pravilo da u krevetu nema hrane), tada biste trebali prati svoje plahte i ostalu posteljinu jednom tjedno. Ako kućni ljubimci imaju slobodu i volite jesti u krevetu, perite svoju posteljinu svaka tri ili četiri dana.

7. Dotok svjetlosti

Možda ste čuli svoju baku i njezine priče o sunčevoj svjetlosti i njenim čarobnim moćima čišćenja dok je vješala rublje na uže. Bake znaju najbolje - istina je. Zahvaljujući snažnim UV zrakama, sunčeva svjetlost učinkovito ubija bakterije. U sunčanim danima iskoristite svjetlost. Skinite svoj madrac i postavite ga na prirodno svjetlo. Sunčeva svjetlost će ubiti bakterije koje su bujale na vašem madracu tijekom noći korištenja.

Držanje madraca u mraku cijelo vrijeme moglo bi pospješiti rast bakterija, pa ga s vremena na vrijeme pustite da vidi sunce. Ako to nije moguće, primjerice ako živite u podrumskom stanu bez prozora, morat ćete sami dezinficirati svoj madrac kako biste ga održali u vrhunskom stanju.

image
Unsplash

8. Skakanje po krevetu

Ispostavilo se da su vaši roditelji bili u pravu: skakanje po krevetu nije dobra ideja, pogotovo kada je u pitanju održavanje madraca. Skakanje po vašem madracu dodatno ga opterećuje bez obzira na materijal od kojeg je napravljen. To će ga neizbježno istrošiti i uzrokovati prerano opuštanje.

9. Stjenice

Pronalaženje stjenica u vašem prostoru za spavanje moglo bi biti jedno od najstrašnijih otkrića. Ako ste ikada bili u ovakvoj situaciji, znate koliko to može biti traumatizirajuće. Stjenice su mali kukci bez krila koji se skrivaju u madracima, posteljini, odjeći i slično. Noću izlaze hraniti se vašom krvlju. Ovih insekata se teško riješiti lako mogu uništiti madrac.

Ako slučajno prespavate na nekom drugom mjestu daleko od kuće u krevetu koji je bez vašeg znanja prepun stjenica, stjenice se mogu uvući u vašu odjeću i možete ih donijeti doma. Zato je važno provjeriti ima li na madracu znakova zaraze gdje god idete.

Neki uobičajeni znakovi stjenica uključuju:

Tamne mrlje ili mrlje od krvi na plahtama

Male, blijedožute kože kukaca i ljuske jaja u krevetu

Žive stjenice ovalnog oblika

Nemojte se bojati podići madrac kako biste u svim kutovima i pukotinama, uključujući oko oznake na madracu, tražili znakove buba.

image
Unsplash

10. Spavanje s kućnim ljubimcima

Volite li maziti svoje ljubimce u vašem krevetu ili je to strogo zabranjena zona? Ovo je tema o kojoj se žestoko raspravlja i nećemo zauzimati ni jednu stranu. Ali reći ćemo da spavanje s kućnim ljubimcima (da, čak i pomno njegovanim mačkama i psima) unosi dodatnu prljavštinu i bakterije u vaš krevet. Ako ipak spavate sa svojim krznenim prijateljem, obrišite mu šape i, ako možete, provjerite jesu li relativno čisti prije nego što im dopustite da uskoče ispod pokrivača. Također biste trebali čistiti svoj madrac i posteljinu redovitije kako biste bili sigurni da se prljavština i krhotine ne nakupljaju, a ako to već ne radite, koristite zaštitu za madrac kako biste se zaštitili od nezgoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 17:50