ČISTA POSLA

A kako čistiti krpe za čišćenje?!

Kada je riječ o čišćenju krpa za čišćenje, već znate  ponešto o tome što ne radite. Svatko od nas bi se užasnuo na ideju da krpu s kojom smo čistili WC odložimo na kuhinjski pult, zar ne? No, što je s čišćenjem kuhinjskih površina, na primjer nape i kuhinjskog stola istim krpama?

Bakteriofobi među nama uvijek će se radije odlučiti za krpice za jednokratnu uporabu (poput papirnatih ručnika), ali ako koristimo - a najčešće koristimo - krpe koje se često peru i nanovo koriste, moramo razmisliti o tome koje ćemo sve bakterije i viruse slučajno pokupiti u te svoje krpe i omogućiti im da se tamo sretno množe i šire.

Odgovor na pitane koje smo posltavili na početku glasi: Da, možemo koristiti istu krpu za čišćenje svih površina svoje kuhinje, ali samo dok pritom pazimo da ne bi došlo do unakrsne kontaminacije.

Evo kako paziti na to.

1. Često mijenjajte krpe

Nema savršene veličine krpe, niti jednog jedinog odgovora koji bi pokrio sve varijante za čišćenje. Dobro je pravilo je da uzmete svježu krpu za svaki novi zadatak čišćenja i da je nakon svakog čišćenja operete ako je kanite koristiti i u prostoru kuhinje. Iznad svega, imajte povjerenja u svoj nos! Pomirišite. Ako tkanina 'baca' na miris vlage, ako zaudara na bilo koji način, to znači da se bakterije i klice umnožavaju i da je vrijeme da krpe za čišćenje bacite u pranje.

2. Provjerite i nakon pranja jesu li čiste

Možete koristiti krpe kojima ste čistili bilo koje sobe sve dok ste sigurni da su potpuno čiste. Kako ćete biti sigurni da su praktički dezinficirane? Jednostavno - koristite izbjeljivač. Krpe iskuhajte, a ako vaš stroj za pranje rublja nema mogućnost iskuhavanja (najčešće je gornja temperatura samo 90 stupnjeva), prokuhajte ih na starinski način, u loncu, onako kako su prije radile bake!

3. Sušite krpe na suncu

Objesite krpu da se osuši na suncu. Iako to nije uvijek izvedivo zbog klimatskih, prostornih ili vremenskih ograničenja, ultraljubičasto svjetlo ubija mikroorganizme, što čini sunčevo svjetlo najboljim i besplatnim dezinficijensom. Kada se pravilno očiste, nema razloga da ne koristite iste krpe u prostorima čitavog svoga doma. Međutim, neki ljudi radije drže zasebne krpe za različite namjene. Manje je to iz stvarnih razloga čistoće, više zbog mira uma. A miran um, složit ćete se s nama – to uvijek dobro dođe!

Foto: iStock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 17:35