A GDJE SU POLICE?

Dizajneri otkrili ‘tajnu‘ savršenog rasporeda u ormaru, ne slažu se svi: ‘Ma ovo je za likove iz crtića!‘

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Mjesta nikad dosta. Pogotovo za garderobu. Kada bismo pitali većinu žena (pa čak i dio muškaraca) kako zamišljaju svoju idealnu garderobu, vjerojatno bi opisali nekakav walk-in closet. Prostoriju, pa makar i od svega par kvadrata, s pametno osmišljenom organizacijom, kvalitetnom rasvjetom, lijepo posloženim odjevnim komadima i velikim ogledalima. Ali, brutalna istina je da nemamo svi mogućnosti organizirati walk-in garderobu po uzoru na one filmske, pa se najčešće snalazimo kako god stignemo.

Velik broj spavaćih soba opremljen je tek jednim, dvokrilnim ili trokrilnim ormarom, koji ne omogućuje dovoljno prostora za silnu odjeću. Kako doskočiti tom problemu? Tom se temom, među ostalim, bavi tim arhitekata i dizajnera koji stoji iza studija HomeCraft Designer, inače vrlo aktivnog na društvenim mrežama, gdje nude preporuke kako u uobičajenim dimenzijama ormara stvoriti idealan raspored garderobnih elemenata. Svoje "tajne" otkrivaju uglavnom na Instagramu, objavljujući animacije koje prikazuju kako ostvariti više prostora i bolju organizaciju u garderobi.

Prema njima, savršen se raspored može ostvariti na više načina, a ormar zamišljaju najčešće sa skrivenim ladicama i bočnim ormarićem, stilski dodatno začinjen bakrenom elegancijom. U bočnom ormariću predlažu glavni element visok 110 centimetara za vješanje kaputa s integriranim skrivenim ladicama za donje rublje u nižem dijelu. Za središnji dio ormara imaju dvije verzije. Prema jednoj animaciji, podijelili su ga na dva dijela jednake visine, s donjim i gornjim ladicama, s tim da je u jednom naglasak na prostoru za vješanje, a u drugom na policama. Druga animacija prikazuje, pak, dva dijela podijeljena na različite visine: u desnom je prostor za vješanje visine 90 centimetara s plitkom ladicom za nakit te donjim izvlačnim elementom također za vješanje, a u lijevom je prostor za haljine i sakoe iznad kojeg je plića mrežasta ladica za šalove i slične stvari.

Razmišljali su i o noćnom ormariću koji nerijetko onemogućuje otvaranje vrata ormara, pa su na dodirnoj točki osmislili nišu u ormaru sa skrivenim prostorom te im na taj način dali iskoristivu funkciju.

U još jednom videu koji, kako pišu, prikazuje "najpraktičniji" raspored garderobnog ormara, predlažu trodjelni ormar s gornjiim policama u punoj dužini ormara, visokim 50 centimetara za sezonsku posteljinu. S lijeve strane predlažu dvije police visine 90 centimetara sa šipkom za vješanje sakoa, u srednjem dijelu prostor visine 120 centimetara za robu srednje dužine i police za donje rublje, a s desne strane prostor od 150 centimetara za haljine i dugačku odjeću. I ovaj prijedlog uključuje bočni ormarić, ali s ogledalom postavljenim na unutarnju stranu vrata.

Upravo je ta animacija privukla najveću pozornost publike. Komentari su, naravno, pozivitni i negativni. Jedni ne skrivaju oduševljenje, a drugi se pitaju koliko bi izrada takvog ormara koštala ili, pak, smatraju da se na ovaj način dodatno gubi kapacitet.

"A gdje su police? I što je s majicama i sportskom odjećom i mnogo drugih stvari koje treba pospremiti?", začudeno je upitala jedna korisnica.

"Ma ovo je za likove iz Nickeloden crtića. Niti jedna žena ne bi tako. Gdje su cipele? Gdje je ostatak odjeće?", upitala se druga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 12:04