Napravite sami

Dva recepta za moćan domaći sprej protiv komaraca

 /SHUTTERSTOCK

Prirodni repelenti protiv komaraca najsigurniji su način za suzbijanja komaraca, a možete ih napraviti sami kod kuće, kaže Marthastewart.com.

- Domaći repelenti protiv komaraca temelje se na kombinaciji eteričnih ulja pomiješanih s bazom od octa, kokosovog ulja, hamamelisa ili izopropilnog alkohola - kaže tehničarka Shannon Herlow-Ellis. Lako je napraviti vlastiti repelent; sve sastojke pomiješajte, ulijte u bočicu s raspršivačem i nanesite na kožu prije izlaska iz kuće. Također možete prilagoditi ulja za stvaranje vlastitog mirisa.

image
IMAGE POINT FR/NIH/NIAID/BSIP/PROFIMEDIA

Herlow-Ellis preporučuje korištenje jednog ili više od 10 najboljih ulja protiv komaraca za maksimalnu učinkovitost; birajte između eukaliptusa, lavande, cimeta, majčine dušice, čajevca, ružmarina, kamilice, paprene metvice, cedra ili citronele.

Ključ izbjegavanja komaraca nije da ih otjerate, već da ih spriječite da vam se približe. Evo kako možete napraviti odlično, domaće sredstvo koje će vam pomoći u borbi s dosadnim komarcima.

1. Repelent s ružmarinom

Tri su sastojka: ulje ružmarina, jabučni ocat i voda.

Sastojci i kako napraviti:

-1/4 šalice jabučnog octa

-1/4 šalice vode

-40 kapi ulja ružmarina

Ulijte sve sastojke u bocu s raspršivačem i dobro protresite. Ako vam se ne sviđa miris ružmarina, možete probati i lavandu.

image
VLADO KOS/CROPIX

2. Repelent s kokosom i mentom

Ova kombinacija ima vrlo ugodan miris za ljude, a istovremeno odbija komarce.

Sastojci i kako napraviti?

-1/3 šalice kokosovog ulja

-15 kapi eteričnog ulja paprene metvice

Pomiješajte sastojke u staklenku i repelent je spreman za upotrebu. Ovaj repelent možete nanijeti prstima na kožu tijekom vrućeg dana kako biste spriječili komarce da vam se približe. Što je najbolje od svega, njegov miris vole i djeca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 23:52