Provjereno!

Ključ dobrog sna: Ako se mučite sa snom ili se budite usred noći, rješenje bi se moglo skrivati u vašoj ladici s čarapama!

 ISTOCK/
Sljedeći put kada budete birali što ćete odjenuti u krevet, razmislite o dodavanju čarapa

Iako su stres i određena zdravstvena stanja često uzročnici nesanice i nemirnih noći, mogao bi postojati još jedan razlog zašto ne možete zaspati: hladne noge. Studija iz 2018. pokazala je da su sudionici koji su u krevetu nosili čarape brže zaspali, spavali dulje i rjeđe se budili od onih koji nisu nosili čarape.

Dakle, treba li spavati u čarapama? Nastavite čitati kako biste otkrili prednosti nošenja čarapa u krevet, uključujući odnos između stopala i sna te tko bi trebao izbjegavati spavanje u čarapama.

image
GRäFE & UNZER VERLAG/ARNDT, J/LIVING4MEDIA

Može li vam nošenje čarapa pomoći da bolje spavate noću?

Tijekom dana, vaša središnja tjelesna temperatura raste i pada u skladu s vašim cirkadijalnim ritmom, odnosno 24-satnim unutarnjim satom vašeg tijela. Evo kako to radi.

Najtoplije vam je predvečer, između 16 sati. i 20 sati Kada se počnete osjećati umorno, vaša unutarnja temperatura počinje padati, što vašem tijelu daje do znanja da je vrijeme za spavanje. Rashlađivanjem u ovo vrijeme možete ugodnije spavati i izbjeći noćno pregrijavanje koje može dovesti do nesanice ili nekvalitetnog sna.

Međutim, ako vaše tijelo osjeti da su vam stopala hladna, to može pokušati kompenzirati povećanjem unutarnje temperature - a kada vam je vruće, može biti teže zaspati.

Noćnim nošenjem čarapa zagrijat ćete stopala, a time i proširiti krvne žile. Ovaj proces poznat je kao vazodilatacija i pomaže vašem tijelu da oslobodi toplinu kroz vašu kožu, čime se u konačnici snižava vaša središnja tjelesna temperatura.

image
EVGENYATAMANENKO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Prednosti nošenja čarapa u krevet

Iako vam spavanje u čarapama može pomoći da brže zaspite i bolje se odmorite, to nije jedina prednost nošenja čarapa u krevet. Evo kako još može pomoći.

Smanjite simptome Raynaudovog sindroma

Raynaudov sindrom uzrokuje skupljanje krvnih žila u vašim ekstremitetima, što smanjuje dotok krvi u ta područja. Kao rezultat, stanje može uzrokovati da zahvaćeni dijelovi vašeg tijela - što može uključivati prste na rukama, nosu i nogama - budu hladni i utrnuli. Spavate li u čarapama, možete držati stopala toplima, što smanjuje vjerojatnost da ćete imati Raynaudov napadaj.

Smanjite valunge uzrokovane menopauzom

Ako u menopauzi osjećate valunge ili noćno znojenje, moglo bi vas iznenaditi da vam nošenje čarapa u krevetu može pomoći da se ohladite. Prije valunga, vaša središnja tjelesna temperatura raste - ali kao što znamo, održavanje toplih nogu noću pomaže u snižavanju vaše temperature, što može spriječiti dio gubitka topline u menopauzi.

Smanjite simptome nesanice

Nesanica je poremećaj spavanja koji nam otežava zaspati, ostati u snu ili imati miran san. Istraživanje je pokazalo da zagrijavanje stopala prije spavanja pomaže bržem uspavljivanju, što sugerira da nošenje čarapa noću može ublažiti nesanicu.

Sprječava pucanje stopala

Ako imate ispucala stopala ili suhe pete, možda ih možete izliječiti sljedeći rutinu njege stopala prije spavanja koja uključuje spavanje u čarapama. Za najbolje rezultate, poželjet ćete namočiti stopala, osušiti ih tapkanjem, očistiti mrtvu kožu te nanijeti losion ili ljekovitu kremu. Na kraju navucite čist par prozračnih pamučnih čarapa kako biste zadržali vlagu.

image
ISTOCK/

Stvari koje treba razmotriti

Ako odlučite nositi čarape dok spavate, morate imati na umu nekoliko stvari, uključujući pravu vrstu čarapa za nošenje u krevetu. U nastavku ćemo objasniti više o tome. Također je važno spomenuti da nošenje čarapa prije spavanja nije za svakoga. Na primjer, ako imate problema s cirkulacijom ili otečenih nogu, spavanje u čarapama može smanjiti protok krvi i pogoršati te probleme.

Kakve čarape trebam nositi u krevet?

Prije svega, odaberite čarape koje su široke i udobne. Ako su preuske, mogle bi utjecati na cirkulaciju krvi. Ne biste trebali spavati u kompresijskim čarapama osim ako vam to nije preporučio liječnik.

Slično tome, trebali biste odabrati čarape koje su izrađene od prirodnih, a ne sintetičkih materijala. Prirodna vlakna poput pamuka i kašmira prozračnija su, što sprječava rast bakterija i zadržavanje vlage.

Neke od najboljih čarapa

Pamučne čarape: Kao materijal biljnog podrijetla, pamučne čarape idealna su opcija za vegane ili ljude koji ne žele nositi proizvode životinjskog podrijetla. Tople su i dopuštaju vašoj koži da diše bez zadržavanja vlage, što je idealno za regulaciju temperature.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 17:31