(NE)ČISTOĆA

Kuhače je prelila kipućom vodom i ostala šokirana viđenim: ‘Moji strahovi su se ostvarili‘

 /SHUTTERSTOCK
Doznali smo kako održavati drveni kuhinjski pribor

Drvene kuhače su neizostavan kuhinjski pribor. Povoljne su, izdržljive i svestrane: s njima se može zamiješati tijesto, strugati zagorene komadiće u tavi, miješati umak... Za razliku od metalnih žlica, one se ne zagrijavaju pa nema straha da ćete opeći ruku, nježnije su prema posuđu te kod njih, za razliku od plastičnog posuđa, ne trebate brinuti da će se na visokim temperaturama početi rastapati. Međutim, brinete li pravilno o njima?

Online zajednicom proširio se jedan trik u kojem se drvene kuhače stavlja u staklenku ili lonac te ih se prelijeva kipućom vodom ne bi li se vidjelo koliko su prljave. Video jedne TikTokerice tako pokazuje zamućenu vodu s plutajućim masnim ostacima, dok u opisu videa piše kako su ju društvene mreže nagovorile na ovaj trik, a s njim su se ostvarili svi njezini strahovi.

Proučili smo stoga kako održavati drveni kuhinjski pribor. Drvene kuhače zahtijevaju posebnu njegu, ali riječ je o prilično jednostavnom zadatku. Bitno se suzdržati od dugog namakanja u vodi koje može uzrokovati savijanje, oticanje i pucanje, kao i od stavljanja u perilicu posuđa. Sav drveni pribor, uključujući kuhače i silikonske lopatice s drvenom drškom, treba prati ručno. Poželjno ga je ubrzo nakon upotrebe oprati toplom vodom i blagim deterdžentom, dok se ostaci hrane mogu ukloniti grubom stranom spužvice. Kako biste se riješili svih neugodnih mirisa možete ga istrljati i prerezanom stranom prepolovljenog limuna.

S vremena na vrijeme može se očistiti i prokuhavanjem, ali ne dužim od 20 minuta. Naime, taj postupak nije poželjno često ponavljati jer se njime skida i završni sloj ulja ili voska kojima je pribor tretiran. Također, treba znati da dugotrajno izlaganje vodi može oštetiti drveni pribor. Naime, ako kuhače upiju previše vode, što se može dogoditi u perilici posuđa, mogu nabubriti i popucati. Ako ih slučajno operete u perilici posuđa, premazivanje uljem trebalo bi ih obnoviti. Stručnjaci preporučuju mijenjanje kuhača svakih pet godina ili ranije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:38